Білосніжкам: користь і шкода гідрохінону для освітлення обличчя

  • Halloween

  • Рожевий жовтень

  • Барберінг

  • Трихологія

  • Акне

Якщо ви думали-гадали, чим освітлити пігментні плями, шрами від акне й веснянки, то, можливо, варто звернути увагу на засоби з гідрохіноном.

Гідрохінон − це синтетична органічна сполука й засіб для пом’якшення та освітлення шкіри, присутній у мінімальній концентрації в багатьох відбілюючих сироватках, масках і кремах, які обіцяють прибрати темні плями в короткі терміни. З ним стикаються ті, хто прагнуть освітлити темні плями на обличчі − від гіперпігментації, вікових плям до веснянок і шрамів постакне.

Хоча деякі дерматологи рекомендують мазі з гідрохіноном як ефективний спосіб лікування гіперпігментації та навіть для вирівнювання відтінку шкіри, він є досить суперечливим компонентом. Гідрохінон для відбілювання шкіри заборонений у Євросоюзі, Японії, Австралії, а в США та Канаді його висока концентрація доступна тільки за рецептом. Однак засоби з гідрохіноном, з мінімально допустимим відсотком інгредієнта все ще можна зустріти в косметичних засобах по всьому світу.

Отже, розповімо, що таке гідрохінон, як гідрохінон застосовується в косметології та медицині, як використовувати креми з гідрохіноном від пігментних плям і кому не можна відбілюючі засоби з гідрохіноном.

Гідрохінон — що це

Гідрохінон − це інгредієнт, що використовується для догляду за шкірою, з метою освітлити її або позбутися темних плям, знебарвлення. З віком у всіх людей, незалежно від типу шкіри, з’являються ділянки знебарвлення або пігментні плями від сонця, шрами від акне. Гідрохінон можна використовувати у високій концентрації за приписом дерматолога, та у більш низьких відсоткових співвідношеннях у різних кремах, сироватках і масках, які можна купити на б’юті-ринку без рецепта косметолога. Відбілюючий кре з гідрохіноном освітлює вікові плями, пігментні плями через пошкодження сонячними променями, веснянки, постакне й рубці.

Простіше кажучи, хімічні властивості гідрохінона в блокуванні ключового фермента, який відповідає за виробництво меланіну (пігменту) в організмі. Гідрохінон в косметології  — це один із найбільш ефективних (якщо не найефективніший) компонент для освітлення шкіри. Він допомагає прибрати пігментацію назавжди за умови правильного догляду після курсу лікування. Дослідження показали, що поєднання гідрохінону із ретиноїдами та кортикостероїдами призводить до швидкого освітлення. Ефект від речовини перевершує результати від будь-якого іншого активного компонента косметики. Тому зверніть увагу на креми з гідрохіноном та ретинолом.

читайте також

Гідрохінон: побічні ефекти, кому не можна засіб

Хоча гідрохінон здається паличкою-виручалочкою, яка позбавляє від темних плям раз і назавжди, не всі дерматологи згодні з його безпекою та ефективністю.

Як і інші активні речовини, гідрохінон може шкодити. Це сильний подразник шкіри. Доведено, що гідрохінон може викликати зміни імунної функції та збільшення числа певних злоякісних утворень у тварин. Вчені, що проводили експерименти з компонентом, виявили, що ризик раку був достатнім, щоб привести до заборони в деяких країнах. Інгредієнт заборонений у Євросоюзі через потенційні канцерогенні ефекти, тому в косметиці, виробленій у країнах ЄС, його годі й шукати.

Как осветлить лицо

Вчені також виявили, що довгострокове використання високих концентрацій гідрохінону викликає таке явище, як охроноз, або підвищену пігментацію, потемніння шкіри.

У США гідрохінон як і раніше доступний, його можна знайти в американських освітлюючих засобах. Проте американське Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів попереджає про можливий мутагенний та канцерогенний потенціал цієї хімічної речовини. Хоча інгредієнт, як правило, вважається безпечним і ефективним за умови використання мінімальної концентрації, проблема існує в довгостроковій перспективі. Подібні заяви, як написи на алкогольних виробах: «Міністерство охорони здоров’я попереджає», але, по суті, не забороняє. Всі ризики бере на себе людина, яка купує засіб із гідрохіноном.

Як безпечно використовувати засоби з гідрохіноном

В освітлюючих  продуктах із США, Кореї, Китаю та інших країн, де дозволений гідрохінон, в кремах використовується досить низька концентрація компонента − найчастіше 2 − 4%. Їх безпечно використовувати два рази на день протягом курсу лікування шкіри (максимум 12 тижнів).

Потім шкірі потрібна перерва від хімічної речовини. Крім того, обов’язково потрібно використовувати сонцезахисний крем не нижче SPF 30 кожен день, як під час курсу лікування, так і після нього. Це допоможе запобігти повторній появі гіперпігментації або потемнінню шкіри.

Потенціал роздратування освітлюючих продуктів із гідрохіноном дуже високий, але вони, як правило, працюють швидко й ефективно. Якщо ви зацікавлені в використанні гідрохінону, найкраще проконсультуватися з вашим дерматологом.

Альтернатива гідрохінону для освітлення шкіри

Якщо вас турбує фактор небезпеки речовини, і ви шукаєте альтернативу гідрохінону, зверніть увагу на такий компонент освітлюючих засобів із догляду за шкірою, як арбутин.

Арбутин є чудовою альтернативою гідрохінону з чудовими властивостями відбілювання. Він має низький ризик роздратування й не є потенційно канцерогенною речовиною.

Серед натуральних альтернатив гідрохінону можна зустріти такі компоненти: лакриця, ферменти папайї, коєва кислота, вітамін С, ніацин, гігавіт. Вони діють повільніше, але також ефективно освітлюють шкіру. При цьому немає ніяких ризиків для здоров’я. Більш того, засоби з натуральними освітлюючими агентами коштують у кілька разів дешевше, ніж продукти догляду за шкірою із гідрохіноном.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також