Корисні каракулі: арт-терапія не виходячи з офісу

Останні кілька років психологи, дизайнери та фахівці з розвитку креативності звернули на ці каракулі пильну увагу. Як показали дослідження, це, здавалося б, абсолютно безглузде заняття, що приносить нам істотну користь.

Чим корисне машинальне малювання?

По-перше, дудлінг допомагає сконцентруватися, хоча це може виглядати так, ніби вас поглинуло малювання, і ви відволіклися. Коли ми слухаємо монотонну мову, наша свідомість ніби «спливає» – ми починаємо мимоволі думати про щось цікавіше, мріяти, перебирати в голові особисті справи та завдання. Навіть якщо тема загалом цікава, особливість нашої уваги така, що вона поступово починає розсіюватися. Щоб зупинити цей процес і повернутися, потрібне зусилля волі. Якщо ж ви креслите на аркуші паперу безглузді закорючки, то необхідний рівень концентрації підтримується автоматично, і вам не потрібно витрачати сили, щоб постійно повертати себе до завдання. 

По-друге, дудлінг допомагає ефективніше запам’ятовувати. Люди, які зафарбовували фігурки, поки слухали інформацію, потім на 30% краще могли цю інформацію відтворити. 

По-третє, «малювати каракулі означає допомагати собі думати», — вважає Санні Браун, автор книги «Дудлінг для творчих людей». Працюючи з такими компаніями, як Disney та Sharpie, Санні переконалася, що спонтанне малювання не тільки підвищує концентрацію, але й допомагає бачити ситуацію повніше, знаходити творчі рішення для проблем, розвивати креативність та мислення «поза межами». Санні пропонує використовувати малюнки на полях як мову для візуального уявлення своїх ідей, і впевнена, що чим більше людина дозволяє собі малювати, тим легше їй створювати незвичайні ідеї.

Щоб дудлінг спрацював, важливо дотримуватись наступних правил: 

  1. Малюнок не повинен бути складним і осмисленим, не повинен перетягувати на себе увагу – чим він більш простий та автоматичний, тим краще спрацює для підтримки концентрації. Якщо не знаєте, з чого почати, спробуйте заповнювати лист одноманітними рисками, що повторюються, зафарбовувати клітини, обводити вже написані слова.
  2. Дудлінг не працює, якщо вам потрібно сприйняти інформацію зорово – тоді він конкурує із завданням. Використовуйте цей прийом на лекціях, конференціях, доповідях при прослуховуванні аудіокниг, коли обговорюєте або обмірковуєте завдання. 
  3. У жодному разі не оцінюйте малюнки, що вийшли, і не чекайте, що вони повинні бути красивими, правильними (рівними, акуратними) або якимись ще особливими. Це підтримка для вашої нервової системи, а не конкурс малювання, тому розслабтеся, і дозвольте руці рухатися, як вона сама хоче.

Медитація з ручкою та папером

Вільне малювання – чудовий засіб арт-терапії. Якщо ви почуваєтеся пригнічено, емоційно виснажені, схвильовані, стривожені або розгублені, то «малюнок ні про що» може стати одним із способів психологічно підтримати себе і розвантажити (особливо, якщо поблизу немає особистого психотерапевта).

Зентангл – це техніка, яка особливо підходить перфекціоністам, тим, хто невпевнений, що вміє малювати. Назва походить від zen – урівноваженість, спокій та rectangle – прямокутник. Для малювання зентангла потрібно розкреслити аркуш паперу на квадрати, і кожен квадрат заповнити будь-якими однотипними елементами: крапками, колами, ланцюжками, смужками. Поля-квадрати допомагають почати малювати тим, хто має «страх чистого листа», а саме медитативне малювання сприяє психологічному розвантаженню, заспокоєнню, зібраності, покращує координацію очей та дрібну моторику, допомагає розкрити творчі якості.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші відео-матеріали від Beauty HUB!

читайте також

Читайте також