Масниця 2022: коли і як святкувати


Масниця, або Колодій, — одне з найстаріших східнослов’янських свят, що присвячене завершенню холодного періоду року і приходу весни. Історія зародження цієї традиції сягає ще часів язичництва, коли наші предки організовували обряди та показові святкування для того, щоб провести холодну зиму, прикликати тепло, а ще задобрити богів і випросити у них теплу весну та гарний врожай.

З приходом християнства свято Масниці залишилося в житті слов’ян. Але, звісно, у трансформованому варіанті. У церковному календарі масний тиждень трактується як останній етап підготовки до Великого посту й називається Сиропустом. Смачне й неймовірно веселе свято триває цілий тиждень.

Коли настане Масниця у 2022 році

Масниця — це перехідне свято, яке не має усталеної дати святкування. Час масничного тижня змінюється з року в рік, залежить від дати Великодня, і, відповідно, Великого посту.

Оскільки цьогоріч Великдень настане 24 квітня травня, а Великий піст починається 7 березня, то Масниця у 2022 році святкується з 28 лютого по 6 березня.

Як святкувати Масницю у 2022 році

За тисячі років існування Масниця обросла багатьма традиціями та обрядами. Наприклад, у неділю перед початком масничного тижня заведено запрошувати в гості рідних, відвідувати своїх родичів і близьких друзів та влаштовувати застілля, багаті на м’ясні страви, востаннє перед початком Великого посту. Уже з початком самого Сиропусту зі столів прибирають м’ясні продукти й натомість ласують молочними стравами.

Головною стравою в масничний тиждень є млинці, які печуть щодня з понеділка. Саме вони своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися в людей із яскравим весняним сонцем. Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині й передавалися з покоління у покоління.

У кожній родині були свої фірмові інгредієнти, але переважно млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. До млинців додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, гарбуз або картоплю. За давньою традицією перший млинець, спечений на Масницю, потрібно віддати на частування бідній людині або залишити на підвіконні для тих, хто потребує їжі.

Масляна здавна не обходилася без гучних розваг молоді. У разі, якщо в масний тиждень лежав сніг, юнаки з дівчатами каталися на санчатах, а також влаштовували на вулицях гучні ігри. Незмінною традицією протягом багатьох років був ритуал спалювання опудала на вулиці, який слов’яни вважали символом відходу зими. Навколо вогнищ водились веселі хороводи з піснями й танцями.

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram і не пропускайте найцікавіші матеріали Beauty HUB! 

читайте також
Читайте також