Наталка Денисенко про акторство, сім’ю, місця сили і секрети краси

Наталка Денисенко – відома українська актриса кіно і дубляжу, яка прославилася ролями в серіалах «Клан ювелірів», «Папаньки-2», «Кріпосна», «Село на мільйон» та інших. Сьогодні її фільмографія налічує понад 48 робіт в різних кінопроєктах, а її голосом говорять персонажі в українській озвучці мультфільмів «Супершістка», «Думками навиворіт», «Лунтик та його друзі», фільмів «Стажер», «До зустрічі з тобою», «Три метри над рівнем неба», «Фантастичні звірі і де їх шукати», «Місія нездійсненна 2», «Хлопці зі стволами» і багатьох інших.

Наталко, зізнаємося чесно, все це закулісне кінотеатральне життя шалено цікаве! Тому сьогодні буде багато питань про вашу професію Розкажіть, як зазвичай готуєтеся до ролі? Чи швидко «зростається» зі своїми героями?

Зазвичай процес підготовки до ролі починається з проб. Спочатку читаю приблизний синопсис (короткий виклад сюжету фільму. – Прим. ред.), опис персонажа і вже намагаюся скласти в голові потрібний образ. Потім готую сцену для проб. Якщо все пройшло вдало і мене затвердили, починаю вивчати сценарій і шукати якісь схожі або, навпаки, не схожі риси характеру і зовнішності персонажа, думати і згадувати, де бачила щось подібне, або фантазувати. І в процесі ось так «зростаюся» з героями. У кіно я дуже часто граю всяких сучок-красунь-спокусниць, не можу сказати, що є такоюв житті, але у мене це виходить легко й органічно. Можливо, це мої альтер его, які лізуть назовні (сміється. – Ред.).

Що для вас хороша роль і чого вам як актрисі не вистачає зараз в українському кінематографі?

Для мене хороша роль – це перевтілення. Коли є над чим працювати, коли складно шукати вираження почуттів і поведінки персонажа. Я вже сказала, що часто граю красунь-спокусниць, звичайно, мені хочеться глибших, нетипових ролей, над якими потрібно буде більше працювати. Наприклад, саме зараз завершилися зйомки третього сезону «Кріпосної» – в цьому проєкті у мене настільки глибока і драматична роль. Моя героїня дуже доросла, мудра, цікава жінка. Це не схоже на те, що я зазвичай граю.

Цією роллю я ніби закрила якийсь свій гештальт і змогла втілити свої мрії – показати справжню драму, продемонструвати свій талант і майстерність. А що з цього вийшло, побачимо вже восени.

Що стосується другої частини запитання, у вітчизняному кіновиробництві мені не вистачає історій «про наших українських людей», нашу культуру. Мені дуже імпонують серіали «Спійматі Кайдаша», «І будуть люди», хочеться більше такого якісного кіно.

В акторській професії часто виникають незвичайні творчі пропозиції. Які були у вас? Можливо зіграти або озвучити дуже нетипового персонажа або того, хто зовсім вам не резонує?

— Щодо пропозицій в кіно складно відповісти, а от щодо озвучення точно можу сказати, що саме класне і нетипове для актора – мультики. У мене є одна роль, якою я дуже пишаюся, – це головна героїня на ім’я Радість у мультфільмі «Думками навиворіт», яку я озвучила. Мій голос стверджували прямо в Голлівуді, в студії Disney. Це була крута пропозиція і на 100% моя роль, тому що у мене було повне відчуття, що цей мультик про мене. Неначе Радість – це я. Під час дублювання однієї драматичною сцени, де Радість плаче в повному розпачі, я дійсно сама заплакала, бо розуміла всю палітру її почуттів і переживань у той момент.

Зазвичай в акторів заведено питати про улюблені ролі, а ми запитаємо про ті, які були вам ближче всього. Яку героїню довелося грати мінімально, тому що її характер і вчинки були найбільш співзвучні з вами справжньою?

А ви знаєте, у мене таких навіть не було. Не можу сказати, що якась із героїнь була повністю схожа на мене. Я зазвичай граю або злодійку, або дуже хорошу дівчинку. Але в житті я не є ані тією, ні тією (сміється. – Ред.).

Правда, є у мене одна роль в озвучці, де мені дійсно не потрібно було нічого грати. Це головна героїня фільму «До зустрічі з тобою» у виконанні Емілії Кларк. Навіть коли мене затверджували для дубляжу цієї ролі, мені говорили: «Боже, цей персонаж – ти в житті!». І мені теж так здалося.

А є роль, яка вас найбільше зачепила?

Так, мій персонаж Лариса в новому сезоні «Кріпосної». Протягом стрічки в житті моєї героїні відбуваються різні драматичні події, пов’язані з її дитиною і стосунками з чоловіком. Чесно зізнаюся, деякі сцени мені було боляче грати, тому що я уявляла себе на її місці, ніби подібна ситуація трапилася в моєму житті, й у мене були прямо непідробні емоції. В деякі моменти я навіть не могла впоратися з собою, настільки хвилювалася, особливо на моментах, пов’язаних з дитиною. Дуже мене це зачіпало.

Ви дуже багато дублюєте й озвучуєте ролі. Що вам більше до душі бути актрисою кіно, театру або дубляжу? Обожнюємо ваші відео зі студії звукозапису, особливо на озвучці мультфільмів!

Я теж обожнюю! (Посміхається. – Ред.) Взагалі озвучка і дубляж – моя любов. Але з народженням мого сина Андрійка (зараз йому 3,8) я більше віддаю перевагу зйомкам, тому що час = гроші, і, зрозуміло, мені хочеться більше бути поруч зі своєю родиною. Але все ж іноді йду й озвучую для себе. Також я не служу в театрі, але у мене є антрепризний спектакль, який ми періодично граємо, і там у мене теж яскрава комедійна роль. Не можу сказати, що люблю щось більше або менше, тому що скрізь абсолютно різна специфіка. У театрі, наприклад, потрібні два години тримати увагу глядача, у тебе немає додаткового дубля – другої спроби переговорити, якщо щось пішло не так (як у кіно, наприклад). Скрізь є свої особливості, свій інтерес, і це дуже круто. Я рада, що у мене є кілька таких напрямів, де я можу проявляти себе.

Розкажіть про нові проєкти і ролі. Де вас зараз можна побачити?

Як я вже сказала, восени вийде серіал «Кріпосна 3» з моєю участю. Там глядач нарешті побачить мене в ролі моєї мрії – серйозної, драматичної, глибокої. Також влітку планується продовження легендарного серіалу «Папаньки», сімейної комедії, де я знімаюся зі своїм чоловіком Андрієм Федінчіком. Обожнюю цей проєкт! Ще зараз граю в 16-серійному серіалі «Дієта №0» (не знаю, як він буде далі називатися, це робоча назва). Там я – головне зло серіалу (сміється. – Ред.).

Будуть ще деякі роботи, на які мене вже затвердили, але зйомки поки не почалися, і я не можу про них розповідати. Загалом, серіали будуть, чекайте мене на екранах! (Посміхається. – Ред.)

Чи уявляєте ви себе в іншій професії? Якщо так, то в якій?

Ви знаєте, я така активна, комунікабельна і цілеспрямована людина, що мені здається, могла б реалізуватися і досягти успіху де завгодно. Насправді, я вже в 8 класі вирішила, що буду актрисою, потім передумала і вирішила, що буду ведучою, бо мені сподобався майстер, до якого я вступала і у якого вчилася, Аркадій Непиталюк.

Однак життя все-таки привело мене в акторське русло, можна навіть сказати, що професія сама мене вибрала – обставини склалися так, що я вже не могла відкрутитися від зйомок. Тому не знаю, якщо чесно. Думаю, могла би працювати з людьми, добре викладати або продавати, є у мене є такий дар переконання (сміється. – Ред.).

Зазвичай у багатьох мам, які працюють, виникає почуття провини перед дітьми, навіть якщо вони розуміють, що всі зусилля заради них. Чи буває, що накочує подібне відчуття?

Не можу сказати, що всі зусилля – заради моєї дитини. Взагалі переконання, що ти працюєш заради дітей, – неправильне. Жінка працює заради себе і заради свого щастя. Якщо ви не щасливі на своїй роботі, то так не має бути. Ви маєте знайти ту роботу, від якої будете щасливі. Тому що щаслива мама – найголовніше. Як би я пізно не приходила з роботи, якою би втомленою була, через те, що займаюся улюбленою справою, для мене це просто щастя – бути в професії.

Я завжди приходжу додому після зйомки радісна і в хорошому настрої. Із задоволенням розповідаю Андрію, що була на роботі. Він каже: «Я сумую за тобою», на що відповідаю: «І я за тобою дуже сумую, але мама так любить працювати!» Син мене відпускає зовсім легко і спокійно, тому такого відчуття немає. Так, якщо раніше, коли він був зовсім маленьким, у мене було відчуття провини, то зараз я розумію, що він бачить перед собою хороший приклад – щасливу, задоволену, реалізовану маму. Навпаки, коли я довго сиджу вдома, у мене бувають перерви по кілька місяців між зйомками, то стаю більш роздратованою і божевільною матусею. Я досить швидка людина, мені потрібно перемикатися, міняти обстановку. Тому, коли працюю, так краще для всіх – і для мене, і для чоловіка, і для сина.

У вас акторська родина. Ваш син розуміє, що його батьки відомі українські актори? Як взагалі дитина реагує, коли бачить маму і тата на екрані?

Ми з Андрійком це обговорювали, але мені здається, він ще не розуміє, що ми актори, і думає, що так у всіх. Він уже звик до того, що бачить маму з татом по телевізору або що з нами підходять фотографуватися, і думає, що це така норма. Адже він не знає інших прикладів і не обговорює з іншими дітьми, хто їх батьки. Ми йому пояснюємо на прикладі мультиків: «Ось як ведмедики і зайчики, так і ми граємо ролі, ти зрозумів?» Він каже: «Так, зрозумів». Але мені здається, він поки до кінця не усвідомлює. Ось коли виросте, тоді ми у нього й запитаємо, як він це все бачив.

Не можемо не запитати про вашу б’юті-рутину і секрети краси. Які ритуали і процедури ваші улюблені й обов’язкові?

Найголовніше для мене – зняття макіяжу. На зйомках нас багато гримують, накладають тон, можуть пудрити кожні 15 хвилин. Також є перегрим – це коли в одній сцені я плачу, а в іншій – уже красуня, тому що все знімається не послідовно, і буває таке, що на майданчику мені доводиться знімати макіяж і заново наносити, і так кілька разів, тому для мене догляд за обличчям та очищення шкіри дуже важливо. Я змиваю і гідрофільною олією, і міцелярним гелем, і засобом для вмивання, потім тонер, сироватка, крем – це все щодня обов’язково.

У вихідні намагаюся взагалі не наносити косметику. Максимум – легкий BB-крем з SPF, щоб захищати шкіру. А так намагаюся не фарбуватися, тому що шкіра дійсно втомлюється.

Звичайно, ходжу до косметолога. Якихось суперін’єкцій не роблю, тому що все-таки акторська професія передбачає живу й активну міміку. Мені зараз 31, і поки я хочу по максимуму зберегти всю рухливість своїх м’язів, а далі подивимося (посміхається. – Ред.). Поки я задоволена своєю зовнішністю.

Ще обожнюю SPA. Професія актора вимагає багато енергії та емоцій, відновлення просто необхідно, тому мені подобається ходити на масаж, в баню і басейн. Намагаюся себе балувати.

Вам подобається експериментувати із зовнішністю? Чи ваша жіноча потреба в зміні образу повністю задоволена завдяки професії?

Абсолютно вірно. Я стільки вже носила всіляких суконь, зачісок, макіяжів, але це класно тим, що я знаю, що мені дійсно пасує. У кіно мене вбирають і фарбують так, як я ніколи не роблю це в житті (сміється. – Ред.). Через це дуже часто під час зустрічі мені кажуть: «Ви така маленька, така молоденька, а в кіно така вау, жінка-вамп прям!», тому що тут пуш-ап, тут талію затягнули, тут нафарбували. А в житті я мініатюрна, проста дівчина. Віддаю перевагу спокійним кольорам в одязі, мої улюблені – білий і бежевий. Так що я дійсно рада, що у мене така професія, де я можу спробувати себе в різних образах і амплуа.

читайте також

Ви дуже красива і струнка дівчина. Як вам вдається постійно тримати себе в такій чудовій формі?

Ой, дякую. Мені здається, що головний секрет – це робота і постійний рух. Щойно настав карантин і ми з чоловіком засіли вдома на місяць, я дуже багато готувала, ми смачно їли, пили всякі напої і я відразу відчула, що погладшала на пару кілограмів. Але по мені цього не видно. Дякую генетиці, мені в цьому плані пощастило. Нема такого, що я можу погладшати на 5-10 кг, моя максимальна вага була під час вагітності – 58 кг. Мені здавалося, що я просто величезна. Зазвичай моя вага 48 кг. Я дуже худенька, маленька. Найголовніше – прислухатися до себе і відчувати своє тіло, не переїдати, тому що це психологічна штука.

Я намагаюся правильно харчуватися, пити більше води, вживаю домашню їжу. Шкідливу швидкоїжу на майданчику намагаюся мінімізувати, але іноді все ж дозволяю собі. Коли перебуваю в дорозі та не встигаю пообідати, то не заїжджаю в фастфуд, а шукаю, де можу швидко замовити роли, тому що риба і рис – корисніше, ніж булка і смажена котлета.

Знаємо, що ви захоплюєтеся танцями на пілоні. Чи правда, що це мистецтво, яке потребує від жінки особливого артистизму?

Не тільки артистизму, але й сили, жіночності, гнучкості, розкріпачення. Це все, чого мені не вистачає, тому я займаюся такими танцями. Мені дуже подобається, і я мрію, що навчуся дуже круто танцювати. Звичайно, поки у мене не все виходить, але я не соромлюся викладати в соцмережі навіть це. Хочу, щоб жінки бачили, що для танців на пілоні не обов’язково бути суперсексі-дівою. Це більше про внутрішній стан. Я всіх охочих агітую йти і пробувати, а не боятися, що вони будуть виглядати якось не так. Тому що я теж таке трошки «дерево» (сміється. – Ред.). Навіть коли у мене не виходять якісь елементи, мій тренер каже: «Наталка, ти робиш це з таким обличчям, ніби все вмієш. Ти молодець, артистизму тобі не забирати». Хвалить мене, звичайно, підтримує.

Актрисі дуже важливо мати не тільки красиву фігуру, а й здорову, доглянуту шкіру. Як ви зазвичай харчуєтеся? Які у вас guilty pleasure в їжі?

Моя улюблена їжа – роли і суші. Я їх просто обожнюю. Ну й обов’язкові страви в моєму раціоні – суп і салат. Але оскільки мій чоловік любить м’ясо і в цілому добре поїсти, то, зрозуміло, готую йому запечену курку, качку, всякі котлетки, буває смажена картопелька о 22:00. І таке я теж вживаю (посміхається. –  Ред). Дозволяю собі все, але при цьому добре чую своє тіло. Якщо переді мною стоятиме салат і бургер, то я візьму найперше, бо інтуїтивно відчуваю, що це потрібніше і корисніше моєму організму.

Як вважаєте за краще відпочивати і відновлюватися для того, щоб знову стати до роботи?

Зазвичай ми з Андрієм летимо на море, лежимо, їмо, спимо – це і є наш відпочинок. Через те, що наша робота вимагає багато емоційної, фізичної та психологічної віддачі, не хочеться нічого. Просто лежати, їсти, купатися в морі. Ну а якщо видаються якісь вихідні, то вибираємося або на природу, або в SPA. Басейн і банька дуже добре перезавантажують мозок.

Що вас надихає і наповнює? Чи є у вас свої місця сили в Україні або за кордоном?

Як я вже сказала, ми не їздимо відпочивати нікуди, крім моря. Їздили кілька років у Карпати, їсти смачну їжу і дихати свіжим повітрям, нам там дуже сподобалося. Але все-таки море, красиві заходи, сонце, пісок, тепло – те, що дає мені ресурс.

Також часто їжджу в свій рідний Чернігів, вожу маленького Андрійка до бабусі. З цим містом у мене пов’язано багато дитячих і юнацьких спогадів, там дуже красиво, ці поїздки мене наповнюють. У мого чоловіка теж є таке місце сили – дача на Тетерівському масиві в Житомирській області, яку побудував його дідусь. Ми часто там буваємо.

Розкажіть про свої творчі плани на літо і взагалі на цей рік.

Літо в акторів – завжди період зйомок, тому що дуже довгий світловий день і майже всі проєкти запускаються в цю пору року. Буду зніматися в трьох проєктах. Сподіваюся, після цього вдасться полетіти кудись відпочити. Якихось грандіозних планів немає, тому що 2020 рік і ситуація з пандемією навчили нашу сім’ю нічого не планувати, насолоджуватися сьогоднішнім днем, дякувати за кожну дрібницю, тому що ми не знаємо, що буде завтра. Плани у мене тільки на найближчий день, ось так можу сказати. Тому планую насолоджуватися життям, радіти, з вдячністю приймати все, що мені дає Всесвіт, йти тільки вперед, далі й вище.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також