“Це все не я!”: як визначити і побороти в собі синдром самозванця

Close up portrait of style stylish trendy lady with her brunette hair she look offended nervous stand isolated on bright violet background blow cheeks

Синдромом самозванця називають внутрішнє переконання людини в тому, що вона не настільки компетентна, як сприймають її інші. Хоча це визначення зазвичай часто застосовується до інтелекту та досягнень, воно також стосується і соціального контексту. Простіше кажучи, синдром самозванця це коли ви відчуваєте себе фальшивкою і переконані, що ваші досягнення здобуті лише завдяки щасливому збігу обставин і допомозі інших. 

Незважаючи на те, що синдром самозванця не є визнаним психічним розладом у медицині, він суттєво впливає на самооцінку, відбирає впевненість у собі, заважає ставити нові цілі і йти до нових досягнень. Для того, аби без психологічних бар’єрів рухатися вперед по кар’єрних сходах і вдало будувати особисте життя, важливо визначити, чи закладений у вашій голові синдром самозванця. Для цього потрібно відповісти на декілька запитань.

  • Ви картаєте себе навіть за найменші помилки?
  • Ви дуже чутливі навіть до конструктивної критики?
  • Ви погоджуєтесь, що ключову роль у досягненні успіху зіграла удача, збіг обставин та допомога близьких людей?
  • Чи відчуваєте ви, що вас одного разу визнають некомпетентним і відвернуться, як від спеціаліста чи друга?
  • Чи применшуєте ви свій власний досвід навіть у тих сферах, де ви справді більш кваліфіковані, ніж інші?

Якщо на всі з цих питань ви відповіли “Так”, очевидно, вами керує синдром самозванця. Звісно, найдієвішим методом є співпраця з психотерапевтом, який швидко і ефективно допоможе позбутися бар’єрів і неправильних думок. Проте спочатку можна спробувати побороти синдром у домашніх умовах. Є кілька методів, що допоможуть “прокачати себе” і докорінно змінити своє мислення. А це, погодьтеся, ніколи не завадить.


Перевірте свої здібності. Запишіться на онлайн-тестування чи анонімну перевірку, яка стосується ваших професійних навичок та життєвого досвіду. Результати подібних іспитів зазвичай говорять самі за себе і вони доведуть вам безглуздість власних суджень. 
Поділіться своїми почуттями. Основна проблема практично усіх психологічних проблем у тому, що їх бояться визнавати, озвучувати, а ще більше бояться вирішувати. “Самозванці” особливо часто бувають дуже закритими через свій страх бути викритими і відторгнутими суспільством. Відкиньте страх і наважтесь поспілкуватися з рідними про свою проблему. Швидше за все, вони знайдуть аргументи, які спростують ваші судження. 
Практикуйте позитивні афірмації. Афірмації – це короткі фрази, які здатні змінити наш звичний хід думок, навчити відчувати вдячність і вселяють впевненість у собі. Практикуючи афірмації вдячності, ви поступово відкинете страхи і негативні думки, які переслідують вас, у тому числі і позбудетесь синдрому самозванця.
Зосередьтеся на інших. Незважаючи на те, що це може здатися протиріччям, спробуйте допомогти іншим у подібній ситуації. Якщо ви бачите когось, хто здається самотнім, розгубленим чи невпевненим у собі, спробуйте допомогти цій людині. Практикуючись у своїх навичках, ви набудете впевненості у власних силах.
Припиніть порівнювати себе з іншими. Люди з синдромом самозванця при порівнянні себе з іншими часто знаходять в комусь позитивні риси, яких у них немає. Така стратегія тільки підсилює внутрішні сумніви. 

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram і не пропускайте найцікавіші матеріали Beauty HUB! 

читайте також
Читайте також