Благовіщення 2021: що можна і не можна робити в свято

З Євангелія ми знаємо, що понад дві тисячі років тому у Віфлеємі сталося справжнє диво. Сталося те, що перевершує наше розуміння – природа Бога з’єдналася з природою людини. «Сьогодні – початок нашого спасіння», – співається за богослужінням свята Благовіщення. Продовженням його стало життя Ісуса Христа, а завершенням – Таємна Вечеря, Голгофа, вигук «Здійснилося!», сходження в Пекло, Триденне воскресіння і Вознесіння.

Різниця в часі між Різдвом і Благовіщенням рівно 9 місяців, оскільки саме такий термін потрібен, щоб виносити і народити дитину.

Благовіщення Пресвятої Богородиці має величезне значення для вірян і вважається одним з головних днів року. Сама назва свята розкриває його суть: звістка ангела про зачаття і народження Дівою Марією Ісуса Христа. На питання Марії про те, як може народитися дитина у тої, яка не знає чоловіка, Архангел Гавриїл відкрив їй істину: «Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього осінить Тебе; тому й Святе, що народиться, буде Син Божий!».

Що не можна робити на Благовіщення?

У день Благовіщення не можна займатися фізичною працею, хатньою роботою і рукоділлям. У це свято Господь благословляє все живе на землі, тому не можна підрізати дерева та працювати на городі. Також є прикмета, що не можна виносити щось з дому або брати в борг, це може стати причиною невдач і проблем. Не можна носити новий одяг цього дня, а то швидко зноситься або порветься. Ходити в гості теж небажано, особливо дівчатам.

Що можна робити на Благовіщення?

У день Благовіщення вранці бажано сходити до церкви, купити просфору для кожного члена сім’ї і помолитися. Це свято краще присвятити саморозвитку, читанню та молитвам до Діви Марії. Наші предки цього дня прикрашали будинки першими весняними квітами, які були символом невинності й чистоти. Також Благовіщення вважається вдалим днем, аби збирати лікарські трави. Цього року Благовіщення припадає на шостий тиждень Великого Посту, і цього дня можна трохи послабити пост і їсти гарячу їжу з рослинною олією, рибу і пити вино.

Також з цим святом пов’язано багато народних прикмет. Найвідоміші з них:

  • яка погода буде на Благовіщення, така і на Великдень;
  • вітер і туман на Благовіщення обіцяють врожайне літо;
  • якщо на Благовіщення сонце сходить на чистому небі, то весна рання, якщо в полудень – середня, якщо ясно ввечері – пізня.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також