Що таке ізометричні вправи і для чого вони потрібні

Що таке ізометричні вправи

Ізометричні вправи – це рух, під час яких ви скорочуєте м’яз або групу м’язів й утримуєте їх в одному і тому ж положенні протягом усієї вправи. Інакше кажучи, ваша м’яз напружений, але не розширюється і не стискається. Це статичний спосіб задіяти бажаний м’яз або групу м’язів. Найбільш класичний приклад такої вправи – планка.

Ізометрія тренує м’язову витривалість або вашу здатність утримувати м’яз скороченим протягом тривалого періоду часу, робить м’язи сильнішими і витривалішими, але при цьому не нарощує їх об’єм. Завдяки тому, що в процесі залучено нервову систему, яка налагоджує зв’язки між різними групами м’язів і змушує їх працювати злагоджено, у вас поліпшуються координація рухів і відчуття балансу. Тобто ваші шанси впасти або спіткнутися під час бігу, танців або на слизькому асфальті значно знижуються.

Взагалі практично в кожній вправі є момент, коли вона переходить в ізометричну. Наприклад, під час виконання присідань, коли ви опиняєтеся в найнижчому положенні і завмираєте буквально на секунду, – це і є ізометричний проміжок. Його можна продовжити – затриматися в цьому моменті трохи довше, і ви отримаєте повноцінну ізометричну вправу.

Основна їхня перевага в тому, що за короткий проміжок часу ви встигаєте навантажити практично все тіло, і для цього не потрібно ані багато місця, ані спеціального додаткового обладнання. Саме тому ізометричні вправи ідеально підходять для тих, у кого обмежений простір для тренувань або у кого мало часу і постійно доводиться викроювати час для тренувань.

Крім того, за даними клініки Майо, ізометричні вправи часто призначають як спосіб профілактики або полегшення артриту і відновлення після травм обертальної манжети плеча.

читайте також

Приклади ізометричних вправ

Статичне тренування для всього тіла

Статичні вправи для рельєфного тіла

24 ізометричні вправи для ніг

10-хвилинне ізометричне тренування для всього тіла

 

Підписуйся на нашу сторінку в Instagram і не пропускай найкорисніші відеоматеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також