Кращий з кращих: хто отримав Нобелівську премію з літератури

Понад сто років тому видатний шведський підприємець та  винахідник Альфред Нобель заповів весь свій статок на фінансування міжнародної премії за революційні винаходи, наукові дослідження або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. З того часу щороку спеціальний комітет присуджує престижну медаль діячам  у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. 1968 року Банком Швеції заснована також Нобелівська премія з економіки. Окрім медалі, нобелівські лауреати також отримують солідний грошовий приз, який вони можуть витратити на розвиток своєї галузі або на авторські проєкти.

Щодо Нобелівської премії з літератури, за заповітом Альфреда Нобеля, винагороду мають присуджувати людям, які створюють  «найвидатніші роботи в напрямку ідеалізму».

Минулого року нобелівською лауреаткою з літератури стала  американська поетеса та есеїстка Луїза Глік. Престижну винагороду їй було присуджено «за її безпомилковий поетичний голос, який суворою красою робить індивідуальне існування універсальним».  

У 2021 році Нобелівську премію з літератури отримав письменник Абдулразак Гурна «за безкомпромісне і жалісливе проникнення в наслідки колоніалізму і долю біженця в умовах сильної різниці між культурами і континентами».

Лауреат Нобелівської премії Абдулразак Гурна народився у 1948 році і виріс на острові Занзібар, а в кінці 1960-х років переїхав до Великої Британії. Він захистив докторську дисертацію у Кентському університеті, де читав лекції про постколоніальну літературу і творчість письменників, вихідців з британських колоній Східної Африки, Індії, Карибських островів. 

Окрім роботи в університеті, Абдулразак Гурна також присвятив багато часу написанню книг. Зокрема його  роман «Рай» (1994) увійшов у короткий список Букерівської та Вайтбредівської премій. Також романи «Дезертирство» (2005), «Біля моря» (2001), входили у довгий список Букерівської премії та короткий список літературної премії щоденної газети Los Angeles Times.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також