Майонез – заборонений продукт або вишукана страва?

Сьогодні без такого соусу, як майонез, не обходиться жоден святковий стіл. А що говорити про повсякденний раціон, де він є найпопулярнішим доповненням наших улюблених страв? Проте користі у покупному майонезі практично немає. Сучасні технології приготування соусу прагнуть швидше великих термінів зберігання і яскравих смакових акцентів, ніж користі. Це зовсім не означає, що домашній майонез може бути смачним. Навпаки! Хіба штучні підсилювачі смаку колись перевершували натуральні продукти?

Історія майонезу

У кулінарних книгах Франції майонез виник у XVIII столітті. Але подібні соуси можна було зустріти раніше як у Франції, так і в Іспанії. Існує три різні теорії походження майонезу. У двох випадках назва соусу походить від місця його появи – мальовничого міста Маон.

Перша та найпопулярніша теорія відбулася 1758 року, коли герцог Ришельє завоював Маон, столицю іспанського острова Менорки, запаси їжі французьких офіцерів були обмежені оливковою олією й яйцями, з цього було складно приготувати широку різноманітність страв. Французам доводилося давитися яєчнями й омлетами. Звичайно, людина не зможе винести таку тривалу одноманітність у їжі, і коли терпець закінчився, Герцог Ришельє наказав кухареві приготувати нову страву. Кухар не мав вибору, окрім як експериментувати. Завдяки своїй винахідливості йому вдалося винайти щось нове. Він збив яйця з олією та приправив сіллю зі спеціями. Герцог був у захваті від такої новинки і назвав соус на честь міста-походження соусу mahonesis, що в нашій транскрипції звучить як майонез.

За другою версією, події відбувалися 1782 року. Тоді герцог Луї де Крільон відвоював в англійців місто Маон. За традицією, перемогу вирішили святкувати широким бенкетом, на якому місцеві жителі й подали герцогу знаменитий холодний соус із продуктів-символів Маона – яєць та оливкової олії. Згодом соус було названо на честь родовища – майонез.

За третьою версією, майонез походить від соусу айолі. Це старовинний часниковий соус з Іспанії, і французи лише змінили назву та зробили його всесвітньо відомим.

Як зробити майонез вдома

Цей соус оповитий безліччю міфів про його обов’язкову калорійність, шкоду для здоров’я та відсутність користі як такої. Однак приготувавши майонез вдома, можна, по-перше, зрозуміти, а по-друге, проконтролювати, з чого ж його зроблено.

Тож як приготувати ідеальний, смачний і корисний майонез? Ось кілька порад спеціально для вас.

  • Враховуйте всі фактори

Кухарі з усього світу часто наголошують на тому, що приготування майонезу в сиру погоду – погана ідея. Це може обтяжити соус, отже, він погано зіб’ється.

  • Немає міксера? Не біда!

Найчастіше рецепти майонезу передбачають наявність у вас міксера. Але не варто цього лякатися і відкладати приготування майонезу на найкращі часи! Перевага міксера виключно у швидкості, але із завданням не гірше впорається і звичайний кухонний віночок.

  • Будьте уважні з пропорціями

Щоб не помилитися з рецептом, запам’ятайте класичні пропорції та завжди звіряйтеся з ними. Один яєчний жовток на одну склянку олії з однією столовою ложкою кислоти (лимонного соку або оцту). До речі, ідеальним вибором буде винний оцет, він м’якший, до того ж надасть готовому соусу вишуканого смаку.

  • Підбирайте олію з розумом

Попри загальноприйняту теорію, що оливкова олія Extra Virgin – найкращий вибір для будь-якої страви, для майонезу її смак є надто яскравим. Використовуйте звичайну оливкову олію або розбавте першу олію з невиразним запахом – горіховою, кукурудзяною або соняшниковою.

Важливо! Для правильної консистенції вибирайте рафіновану олію. Нерафінована зробить соус занадто густим, і він почне розшаровуватися.

  •  Підготуйте інгредієнти

Усі інгредієнти для приготування майонезу мають бути кімнатної температури. Подбайте про те, щоб дістати яйця й інші продукти, що зберігаються в холодильнику, за пів години до початку приготування.

  • Проаналізуйте призначення готового майонезу

Якщо на виході ви хочете отримати заправку для салату або жирний ПП майонез, розбавте готовий соус один до одного з грецьким йогуртом.

Для прихильників правильного харчування рекомендується скуштувати саме цей рецепт. Адже навіть напис «низькокалорійний» на етикетці соусу в супермаркеті не дає вам гарантії, що він не додасть жодного граму зайвої ваги. До того ж домашній ПП майонез ще й стане корисним вітамінним внеском у ваш раціон.

  • Створюйте нові варіації соусу

Креатив – дуже важлива складова на кухні. Без нього ми б ніколи не скуштували й половини тих страв, які міцно засіли в наших серцях. Домашній майонез не боїться спецій. Він поєднується з ними всіма, даруючи нові кулінарні тандеми на столах.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також

Читайте також