Сіль для ванни: чим корисна та як правильно використовувати

Bath tub with flower petals and spa decoration. Organic spa relaxation preparation

Соляні ванни – приємний і перевірений спосіб зняття стресу, втоми та підвищення настрою. Найпопулярнішим компонентом таких ванночок є морська сіль, користь якої відома дуже давно. Її застосовують не лише в косметології, а й в інших терапевтичних процедурах.

Морська сіль для ванни надзвичайно корисна, адже вона багата на мікроелементи й мінерали – натрій, хлор, йод, калій, селен, цинк, магній, які позитивно впливають на тіло людини, стимулюють регенерацію тканин і підвищують еластичність шкіри. Морська сіль, збагачена ефірними оліями, має сильний оздоровчий вплив, знімаючи емоційну напругу та покращуючи загальний стан здоров’я.

Завдяки потужним корисним властивостям морської солі, її застосовують як для бальнеологічного лікування курсом, так і для звичайних косметичних процедур раз на тиждень-два, підтримуючи красу своєї шкіри. Давайте з’ясуємо, чим корисна сіль для ванни, що можна лікувати сіллю та які сольові ванночки для ніг з морською сіллю ми рекомендуємо спробувати.

Сіль для ванни: користь та особливості

Сіль для ванни має низку корисних властивостей, тому активно використовується для лікування шкірних захворювань та полегшення деяких проблемних станів. Розглянемо найпопулярніші з них.

  1. Розслаблення м’язів. Ванна з додаванням морської або магнієвої солі (інші популярні назви – англійська сіль, сіль Епсома) допомагає зняти м’язове напруження, зменшити втому, полегшити біль і покращити рухливість.
  2. Відновлення шкіри. Сіль для ванни має властивості знежирювання, відлущування мертвих клітин, прискорення процесу регенерації шкіри та поліпшення її текстури. Солі також корисні при лікуванні шкірних захворювань, таких як акне, псоріаз, екзема.
  3. Полегшення більшості видів запалення. Ванна з морською сіллю (або магнієвою) чудово допомагає зменшити запалення у м’язах, суглобах та інших тканинах.
  4. Покращення кровообігу. Морська сіль сприяє розширенню судин і покращує кровообіг, що є корисним для здоров’я шкіри та організму в цілому. Стимуляція кровообігу сприяє швидкому загоєнню ран та подразнень шкіри.
  5. Зниження стресу та тривоги. Соляні ванни є справжнім антистресом для тіла людини, оскільки вони впливають на центральну нервову систему, зменшуючи рівень стресу і тривоги.

Пам’ятайте, що перед використанням солі для ванни краще консультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є серйозні проблемні медичні стани або алергія на деякі компоненти солі.

Також важливо переконатися, що ви вибрали якісну сіль і не перевищуєте рекомендовану кількість для ванни, оскільки великі дози можуть бути шкідливими для шкіри і організму.

Скільки солі треба на ванну

Зазвичай рекомендується використовувати приблизно 1-2 чашки солі (200-400 г) на ванну стандартного розміру. Однак кількість солі може залежати від об’єму води, особливостей вашого організму й особистих уподобань. 

Для точної інструкції перегляньте рекомендації, які зазначають виробники на упаковці солі для ванни. Також не забувайте ретельно розчиняти сіль у воді, щоб уникнути її надмірної концентрації, оскільки це може бути шкідливо для шкіри, наприклад, викликати сухість і як наслідок свербіж.

Як використовувати сіль для ванни

Аби прийняття ванни з сіллю стало ще більш приємним і максимально розслаблювальним процесом, можна додавати різні натуральні ефірні олії, які пом’якшують і зволожують шкіру, роблять її гладенькою, еластичною та мають позитивний вплив на емоційний стан. Ось кілька кроків, які слід врахувати перед тим, як влаштувати собі такий спа-ритуал.

  1. Виберіть сіль і виміряйте кількість. Виберіть морську сіль або іншу спеціально призначену сіль для ванни, враховуючи власні вподобання та потреби. Виміряйте необхідну кількість солі для своєї ванни згідно з рекомендаціями на упаковці продукту.
  2. Розчиніть сіль. Додайте виміряну кількість солі в гарячу ванну і добре розчиніть її, щоб вона рівномірно розподілилася у воді.
  3. Використайте ефірні олії (за бажанням). Якщо ви хочете збільшити користь від прийняття ванни, додайте кілька крапель ефірних олій, які мають розслаблювальні або тонізуючі властивості.
  4. Насолоджуйтеся процесом. Зануртеся у ванну та відчуйте насолоду від розслаблювальних властивостей солі. Для максимального ефекту приймайте ванну протягом 15-30 хвилин.
  5. Догляд за шкірою після процедури. Після прийняття ванни з сіллю нанесіть лосьйон, крем або косметичну олію на шкіру, щоб якомога довше зберегти її м’якою і зволоженою.

читайте також

Морська сіль для ніг: користь та особливості

Окрім соляної ванни, великою популярністю користуються ванночки для ніг з морською сіллю. Розглянемо їх корисні властивості.

  1. Відшарування відмерлих клітин. За допомогою ексфоліюючого впливу морської солі суха шкіра стоп зміцнюється та стає м’якою на дотик. Сіль допомагає відлущувати відмерлі шари шкіри, забезпечуючи ніжність і гладкість.
  2. Знезараження. Морська сіль має природні антисептичні властивості, які допомагають у боротьбі з бактеріями та грибками, що можуть спричиняти запалення шкіри на стопах і пальцях.
  3. Відпочинок та релаксація. Теплі ванночки з морською сіллю дозволяють швидко зняти втому ніг та відчуття важкості. Це особливо корисно після тривалого дня на ногах або після інтенсивних фізичних навантажень.
  4. Зменшення запалень. Мінерали, що містяться в морській солі, такі як магній та кальцій, ефективно усувають запалення й подразнення шкіри на ногах.

Ванночки з морської солі для ніг: рецепти від втоми

Спробуйте натуральні рецепти ванночок для ніг з морською сіллю, щоб відчути описану вище користь на собі. Сольова ванночка не тільки знімає напругу, втому і неприємні запахи, але і покращує кровообіг в ступнях. Така процедура буде корисною як для відпочинку після довгого напруженого дня, так і як окремий ритуал догляду за шкірою стоп.

  1. Ванночка з сіллю й оліями: для зняття втоми та розслаблення

Додайте морську сіль та ефірну олію до гарячої води у мисці або спеціальній масажній ванночці для ніг. Вода має бути комфортної для ніг температури. Опустіть ноги у ванночку на 15-20 хвилин. Після добре просушіть шкіру та нанесіть зволожувальний крем для ніг.

  1. Ванночка з сіллю, медом і лимоном: для зняття втоми та зволоження
  • 1/2 чашки морської солі
  • 2 столові ложки меду
  • сік з половини лимона
  • 2-3 л води

Спочатку розчиніть морську сіль у комфортно гарячій воді, потім додайте мед і сік лимона. Занурте стопи у ванночку на 15-20 хвилин, після чого промийте їх чистою теплою водою, висушіть та додатково зволожте кремом.

  1. Ванночка з сіллю і кокосовою олією: для зняття втоми та живлення
  • 1/2 чашки морської солі
  • 2 столові ложки кокосової олії
  • 2-3 л води

Розведіть морську сіль у теплій воді, додайте кокосову олію і ретельно змішайте. Потримайте ноги у такій ванній 15-20 хвилин. Після процедури змастіть стопи зволожувальним засобом.

Ці рецепти можна змінювати, додаючи інші складники, такі як ефірні олії (ромашка, евкаліпт, м’ята тощо), квіти чи трави для додаткових корисних властивостей. Спробуйте різні рецепти, аби знайти той, який найбільше вам підходить.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB

читайте також

Читайте також