Спельта: навіщо потрібна, та як її вживати

Що таке спельта багатьом не відомо, хоча це дієтичний злаковий продукт, який використовують для виготовлення борошна, хліба або пластівців. У народі спельту називають полбою, хоча відмінність між цими культурами все ж є. Не так давно дієтологи відкрили корисність цього виду пшениці і стали активно його рекомендувати своїм пацієнтам. Спельта – вид дикої пшениці, володіє величезною кількістю унікальних властивостей, а за деякими з них навіть обганяє своїх колег-злаків.

Спельта – це повільний вуглевод, який дарує організму почуття ситості й відмінно підходить дівчатам, які дотримуються дієти. У той же час в складі спельти є глютен, тому її з обережністю треба вживати тим, у кого непереносимість глютену.

Пропонуємо вам розглянути, яку ж користь і шкоду завдає організму спельта при її вживанні.

Пшениця спельта: корисні властивості

Це дієтичний продукт, який за рахунок тривалої переробки вуглеводів насичує організм поживними елементами й гальмує почуття голоду. При регулярному вживанні цього злакового продукту ви очищаєте кишківник і насичуєте організм вітамінами групи В.

У чому користь спельти для організму:

  • підвищиться імунітет;
  • нормалізується артеріальний тиск;
  • покращиться кровообіг;
  • стабілізується робота ендокринної та серцево-судинних систем;
  • нормалізуються травні процеси;
  • покращиться пам’ять, підвищиться концентрація уваги.

Різниця між спельтою і полбою є, хоча б тому, що у полби 4 набори хромосом, а у спельти – 6. Щоб не плутатися, скажімо простіше – для хліба, млинців і випічки краще підходить спельта, для каш і макаронних виробів – полба. У спельти – більш м’яке зерно, у полби – трохи жорсткіше.

При щоденному вживанні в раціоні каш зі спельти, ви зможете поліпшити якість волосся, шкіри та нігтів. Лікарі рекомендують також щодня вживати спельту людям із цукровим діабетом, ожирінням, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також при надмірних фізичних навантаженнях.

Спельта – 100% натуральний продукт, тому її в своєму раціоні можуть вживати вагітні жінки і діти. калорійність спельти — 338 ккал на 100 г.

Як готувати спельту

Одноманітність – це не про спельту. Цей продукт можна придбати в різних варіаціях: у вигляді висівок, пластівців, каш, макаронів і борошна. Різноманітність рецептів із додаванням спельти також вражає й одночасно радує. Продукт можна додавати до салатів, гарячих закусок, основних страв і навіть солодощів. Якщо ви робите йогурти власноруч, можете додати кілька ложок борошна зі спельти й отримаєте продукт, який допоможе очистити кишечник від токсинів. Якщо ж з’єднати борошно й висівки зі спельти, ви отримаєте простий варіант хлібців, якими можна замінити хліб.

Спельта в косметології

Косметологи часто рекомендують використовувати скраб зі спельти в домашній б’юті-рутині. Він відмінно відлущує, регенерує та знімає запалення. Крім того, спельту також використовують і в якості масок для волосся. Невелика кількість продукту додайте в маску й нанесіть по всій довжині волосся на 20-30 хвилин. Потім змийте з використанням шампуню.

Продукт також використовують і в нігтьовій індустрії. Спельту часто настоюють у гарячій воді й роблять із неї ванночки. Такий відвар допомагає зміцнити нігті й запобігти їх ламкості

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також