Топ-8 найкращих фільмів 2023 року за версією BBC Culture

Драми, трилери, кримінал, наукова фантастика та кінофільми інших жанрів увійшли до переліку найкращих у 2023 році по версії BBC Culture. Знайомимося з ними ближче і обираємо кіно для вечірнього перегляду.

«Сент-Омер»

«Сент-Омер» – це французький художній фільм режисерки Еліс Діоп про нерівність, расизм і складне поняття материнства. В центрі сюжету авторка Рама, яка спостерігає за судом над молодою жінкою. Дівчину звинувачують у страшному злочині – вбивстві власної доньки. Фільм дебютував на Венеціанському кінофестивалі та був удостоєний Гран-прі журі.

«Близько»

Головні герої французького фільму «Близько» – Лео та Ремі, два тринадцятирічні хлопчики, дружба яких раптово руйнується. Намагаючись зрозуміти, що пішло не так, Лео зближується з матір’ю Ремі, Софі. Один з найкращих фільмів 2023 року по версії BBC Culture отримав Гран-прі на Каннському кінофестивалі, а також увійшов до шорт-листа з 15 номінантів на «Оскар» 2023 року в категорії «Кращий іноземний художній фільм».

«Джон Уік 4»

На третьому місці в рейтингу опинилася четверта частина боевика «Джон Уік» з Кіану Рівзом в головній ролі. Джон Уік – майстерний убивця, який ідеально виконає будь-яку роботу, проте бажає відійти від справ на відпочинок. Але коли його кохана помирає, а її собаку і улюблену машину Джона викрадають, йому нічого не залишається, окрім як помститися кривднику.

«Вбивця “Святий павук”»

Сюжет кінофільму «Вбивця “Святий павук”» розгортається в Ірані, де відбуваються загадкові вбивства повій. Молода журналістка намагається докопатися до істини і дізнатися, хто на це спроможний. Сюжет заснований на реальних подіях 2001 року. Прем’єра фільму відбулася на Каннському фестивалі, де Зара Амір Ебрахімі була визнана найкращою акторкою.

«Найгірші»

«Найгірші» – це історія про дітей і підлітків із занедбаного району на півночі Франції. Цікаво, що ролі у фільмі зіграла група підлітків, які не є професійними акторами. Режисери Ліз Акока та Роман Гере обрали для зйомок дітей із найгіршою репутацією на районі. Що із цього вийшло – дивіться у кінострічці.

«Іа»

Готові подивитися на світ очима меланхолійного віслючка? Коли польський цирк закривають, нашого головного героя Іа висилають жити у кінноспортивний комплекс, проте він відправляється подорожувати Європою і відкривати для себе цей величезний світ із добром і злом, страхами і втіхами. Фільм отримав приз журі та приз за найкращий саундтрек на Каннському кінофестивалі, а також був номінований на «Оскар».

«Повернення до Сеула»

Молода француженка вперше повертається до Кореї – країни, де вона народилася до того, як її усиновила французька пара. Вона вирішує розшукати своїх біологічних батьків, але її подорож отримує несподіваний поворот. Кінострічка увійшла до програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю та у шорт-лист премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм».

«Безмежний басейн»

Письменник Джеймс Фостер у пошуках натхнення відправляється відпочити на тропічний острів Ла Толка разом із молодою дружиною Ем. Занудьгувавши, одного дня подружня пара разом із друзями вирішує покинути територію готелю і познайомитися з островом поближче, однак Джеймс збиває на дорозі місцевого жителя. Виявляється, якщо знати секрет острова і мати гроші, тут можна вчинити будь-який злочин.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також