Як варити булгур: пропорції й час приготування

Користь булгура неоціненна для організму людини, це ідеальний варіант здорового та ситного гарніру. Крупа містить вітамін А, Е, К, РР, групи В та масу мікроелементів: мідь, калій, фосфор, магній та кальцій, натрій, цинк та залізо. Булгур рекомендують включити до свого раціону і дієтологи, оскільки у нього низький глікемічний індекс і швидка засвоюваність організмом.

Поживна цінність 100 г булгуру: білки – 12,3 г, жири – 1,3 г, вуглеводи – 57,6 г.

Калорійність на 100 г – 342 кал.

Щоб отримати максимальну користь від булгуру, важливо навчитися правильно його готувати. Дізнайтеся, яка пропорція води і булгура повинна бути при варінні і скільки варити булгур. Розповідаємо класичний рецепт як приготувати булгур на гарнір та альтернативні варіанти.

Як правильно зварити булгур на воді

(Класичний рецепт)

Перед приготуванням булгур можна злегка промити під проточною водою, а потім просушити, щоб крупа вийшла більш розсипчастою. Тоді можна починати процес приготування.

Інгредієнти:

  • булгур — 1 склянка;
  • вода — 2 склянки;
  • рослинна олія або вершкове масло — 1 ст.л.;
  • сіль до смаку.

Спосіб приготування

Лайфхак: для того, аби булгур вийшов розсипчастим і мав насичений смак, перед варінням суху крупу можна підсмажити. Для цього нагрійте на сковорідці олію або масло, висипте на неї сухий булгур і підсмажте, помішуючи декілька хвилин. Зробити це можна відразу в каструлі, але вона повинна мати товсте дно.

Обсмажений булгур потрібно залити водою, довести до кипіння і варити на маленькому вогні 15–20 хвилин під кришкою. Врахуйте те, що під час приготування крупа збільшується в розмірі приблизно втричі.

Готовий булгур може стати чудовим гарніром, компонентом супу, альтернативою рису для плову, а також інгредієнтом для салатів.

Булгур: спосіб приготування на молоці

Булгур також можна приготувати на молоці, так його смак буде більш насиченим, а консистенція рідшою. Молочна каша з цією крупою — ідеальний варіант ситного сніданку, як для дорослих, так і для дітей.

Інгредієнти:

  • булгур — 1 склянка;
  • молоко — 4 склянки;
  • рослинна олія або вершкове масло — 1 ст.л.

Спосіб приготування

Перед тим, як приготувати булгур на молоці, його потрібно обсмажити, так само, як і перед приготуванням на воді.

Молоко необхідно довести до кипіння і висипати в нього обсмажений булгур. Варити крупу потрібно 15–20 хв на невеликому вогні без кришки. 

До булгуру на молоці можна додати сухофрукти, ягоди, горіхи та мед. Такий солодкий сніданок точно сподобається вам і не нашкодить фігурі.

Як варити булгур з овочами

Інгредієнти:

  • булгур — 1 склянка;
  • вода — 2 склянки;
  • суміш подрібнених овочів (можна взяти моркву, цибулю, часник, кукурудзу, горох, стручкову квасолю, перець або інші продукти, які вам смакують) — 200 г;
  • зелень — 1 пучок;
  • рослинна олія — 1 ст.л.

Спосіб приготування

Нагрійте на сковорідці з високими бортиками олію. Якщо ви бажаєте додати до страви цибулю, спершу спасеруйте її. Потім викладіть на неї нарізані овочі й обсмажуйте до м’якості на середньому вогні, періодично помішуючи. Це займе орієнтовно 5–7 хвилин. Додайте до овочів сухий сирий булгур і, помішуючи, обсмажте ще 1–2 хвилини.

Підсмажений булгур з овочами перекладіть у каструлю залийте окропом. Варіть на маленькому вогні 15–20 хв.

Як варити кашу булгур у мультиварці

Для приготування булгура в мультиварці використовують ту ж саму програму, в якій варять рис. Залежно від моделі мультиварки, можна використовувати програми: Каша, Рис або Гречка, Гасіння. У чашу потрібно покласти трохи рослинного або вершкового масла, розтопити його, вибравши режим “Гриль” або “Спека”. Засипте крупу та обсмажте зерна, постійно помішуючи. Додайте спеції до смаку. Дочекайтеся появи у булгура горіхового аромату та золотистого відтінку.

Інгредієнти:

  • булгур – 1 склянка;
  • вода – 1,5 склянки.

Спосіб приготування:

Закрийте кришку мультиварки, виставте режим Крупа, Гасіння або Каша не більше ніж на 20 хвилин. Готову кашу не перемішуйте. Перемістіть її з чаші мультиварки в тарілку, дайте трохи охолонути.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також

Читайте також