Чи можна мити голову щодня – поради з догляду за волоссям

Навіть лисі миють голову, адже відсутність рослинності не привід не очищати шкіру голови від забруднення, поту й жиру. А чи можна мити голову щодня, як це робити правильно і які засоби використовувати, розповімо в деталях.

Через що насправді брудняться волосся

У кожної людини волосся брудняться з різною періодичністю. Це залежить від роботи сальних залоз, а також генетики. Шкірний жир вкрай важливий для волосся, адже він зміцнює їх, захищає від пересушування і негативного впливу навколишнього середовища. Але якщо себуму виробляється дуже багато, до 20 г на день, волосся швидко стає жирним і звисає бурульками.

На вироблення себуму впливає низка факторів. Так, його більше виділяється, якщо:

  • миєте голову дуже гарячою водою;
  • постійно сушите волосся феном, особливо біля коренів, при цьому термозахист на локони не наносите;
  • щодня користуєтеся засобами для стайлінгу волосся або використовуєте їх неправильно;
  • користуєтеся косметикою для волосся, яка не відповідає вашому типу. Наприклад, наносите засоби зі спиртом, які мають підсушувати волосся, але виникає зворотний ефект;
  • вживаєте багато вуглеводної їжі і нехтуєте продуктами, багатими на клітковину;
  • живете в мегаполісі, де пил і вихлопні гази осідають на локони, забруднюючи їх швидше;
  • активно займаєтеся спортом, а отже, сильно потієте, і навіть чисті перед тренуванням волосся після неї виглядають так, як ніби ви не мили голову кілька днів;
  • довго носите головний убір, а також забуваєте його правильно очищати.

Чи шкідливо мити голову щодня, яка оптимальна перерва

Ймовірно, ваша бабуся і мама скажуть, що не можна мити голову щодня, чим частіше миєш, тим більше волосся жирніє. Але сучасні трихологи готові з ними посперечатися. Ліпідний шар зі шкіри голови змивається разом з шампунем, при цьому зовсім не важливо, миєте ви голову щодня або 2 рази в тиждень. Сучасні шампуні розроблені з урахуванням багатьох факторів й адаптовані для частого миття волосся, мають м’яку мийну основу – ПАР. До шампунів сьогодні додають кокосову і соєву олію, екстракт алое, гліцин, гліцерин і багато іншого.

У XXI столітті трихологи, перукарі, стилісти сходяться на думці, що волосся очищати потрібно тоді, коли воно стало брудним і виглядає непривабливо. Якщо це відбувається щодня, тоді мийте їх щодня.

Як часто мити волосся різних типів і різної довжини

Багато фахівців з волосся вважають, що коротке волосся необхідно мити щодня, оскільки наступного дня його складно укласти. Довгі локони, навпаки, можуть протриматися без миття довше, до того ж на другий день локони краще піддаються укладанню. У Голлівуді не перший рік навіть існує мода на second day hair, тобто зачіски на несвіже волосся.

Частота миття волосся залежить від того, який у вас тип шкіри голови. Так, якщо:

  • суха шкіра голови, то можна мити голову не частіше 1-2 разів на тиждень. Очищати волосся і шкіру голови рекомендують засобами з пантенолом, ніацинамідом, гліцерином, піритіоном цинку, саліциловою кислотою тощо;
  • жирна шкіра на голові, то очищати її треба щодня, і нічого не трапиться, якщо мити голову щодня. Фахівці рекомендують використовувати не тільки безсульфатні шампуні, а й засоби з сульфатами, тільки чергуючи обидва види;
  • нормальна шкіра голови, то 2-3 разів на тиждень для миття голови задосить. Можна мити частіше, якщо, наприклад, потрібно змити сліди стайлінгу.

Дітям мити голову необхідно регулярно, а ось дитячим шампунем при цьому користуються не рідше двох разів на тиждень. Ви змиєте не тільки надлишки шкірного жиру, піт, дитячі скоринки, але і проведете масаж голови, тим самим стимулюючи ріст волосся.

Шкіра голови у чоловіків жирніє швидше, ніж у жінок. Це пов’язано з різницею в водно-ліпідному балансі. Чоловікам так само, як і жінкам, рекомендується мити голову у міру її забруднення, використовуючи чоловічі шампуні.

Як мити голову правильно: прості поради

Щоб волосся було красивим і здоровим завжди, варто дотримуватися простих правил миття голови.

  • Мийте голову теплою водою, а обполіскуйте – прохолодною. Тим самим кутикула волосся розгладжується, волосся буде блискучим.
  • Не лийте шампунь безпосередньо на голову, ефективніше буде спінити засіб в руках, а потім, м’яко масажуючи, розподілити його по всій голові.
  • Немає потреби наносити шампунь на кінці волосся, досить того, що він буде стікати по волоссю, очищуючи його. В іншому випадку ви ризикуєте пересушити кінчики, зробити їх ламкими.
  • Трихологи рекомендують наносити шампунь двічі, особливо це стосується волосся жирного типу або проблемного. На початку миття ви змиєте бруд і жир, а ось вдруге дія шампуню буде доглядальна.
  • Після змивання шампуню користуйтеся ополіскувачем, бальзамом або кондиціонером. Ці засоби мають доглядати за локонами: зволожувати, надавати гладкість і блиск. Важливо: не втирайте їх у корені, інакше ваші волосся швидше стане жирним.
  • В ідеалі – користуватися професійними засобами для очищення волосся і шкіри голови, оскільки у них більш ретельний склад.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також