Каннський кінофестиваль: найцікавіші фільми-номінанти

Каннський кінофестиваль (Le Festival International du Film de Cannes або просто Festival de Cannes) – міжнародний кінофестиваль, який проводиться щороку в курортному місті Канни на французькому лазурному узбережжі. Він входить до так званої «Великої п’ятірки» (Big Five) найпрестижніших кінофестивалів. 

У 2024 році журі очолюватиме американська режисерка Ґрета Ґервіґ, за плечима якої оскароносна стрічка «Барбі» та багато інших цікавих стрічок. За умовами фестивалю на конкурс можуть представлятися повнометражні та короткометражні художні фільми, які були зняті протягом 12 місяців до початку кінофестивалю, що не демонструвались за межами країни та не брали участі в інших конкурсних кінофестивалях.

«Мегаполіс», Френсіс Форд Коппола (Megalopolis)

Це римський епос, дія якого розгортається в уявній сучасній Америці. Місто Новий Рим має змінитися, що спричиняє конфлікт між Цезарем Катіліною, геніальним художником, який прагне стрибнути в утопічне, ідеалістичне майбутнє, та його опонентом, мером Франкліном Цицероном, який залишається відданим регресивному статус-кво, увічнюючи жадібність, особливі інтереси та партизанську війну. Між ними розривається світська левиця Джулія Цицерон, донька мера, чиє кохання до Цезаря розділило її лояльність, змусивши відкрити для себе те, на що, на її думку, справді заслуговує людство.

Минулого року всі розмови стосовно довгоочікуваної науково-фантастичної епопеї Френсіса Форда Копполи точилися навколо того, чи вдасться йому коли-небудь її завершити; тепер, коли фільм потрапив до основного конкурсу Каннського кінофестивалю, розгорнулася боротьба за дистриб’ютора, який готовий його підтримати. 

«Учень», Алі Аббасі (he Apprentice)

Четвертий фільм ірансько-данського режисера Абассі – це своєрідний «Портрет шахрая в молодості», фільм про стосунки Дональда Трампа з його колишнім наставником, юристом-макіавеллістом і політичним фіксером Роєм Коном, який у 1970-х роках вів (і програв) судовий позов на 100 мільйонів доларів від імені Трампа. 

«У полоні припливів», Цзя Чжанке (Caught by the Tides)

На початку 2000-х у Китаї Цяо Цяо та Гуао Бінь палко кохають одне одного, але їхнє кохання нетривке і крихке. Коли Гуао Бінь зникає, щоб спробувати щастя в іншій провінції, Цяо Цяо вирішує вирушити на його пошуки. Цей фільм знімався протягом 20 років.

«Партенопа», Паоло Соррентіно (Parthenope)

Новий епічний фільм Паоло Соррентіно, події якого розгортаються в Неаполі. Знятий у модному поєднанні чорно-білого та кольорового зображення, фільм розповідає про життя і долю вродливої молодої жінки, названої на честь грецької сирени, яка потонула і викинулася на берег в Італії, давши Неаполю його давню назву. 

«Савани», Девід Кроненберг (The Shrouds)

Кроненберг повертається на набережну Круазетт з новим фільмом, який, за чутками, є одним з його найбільш особистих; спочатку задуманий як серіал для Netflix, цей фільм жахів був написаний після смерті його другої дружини, кіноредактора Керолін Зейфман, у 2017 році. Подробиці сюжету поки що не розголошуються, але основна передумова стосується скорботного вдівця (Венсан Кассель), який винаходить новий пристрій, що допомагає людям спілкуватися з мертвими.

«Різновиди доброти», Йоргос Лантімос (Kinds of Kindness)

Це триптих-притча, яка розповідає про чоловіка без вибору, який намагається взяти під контроль власне життя; поліцейського, стурбованого тим, що його дружина, яка зникла в морі, повернулася і виглядає зовсім іншою людиною; і жінку, яка вирішила знайти особливу людину з особливими здібностями, якій судилося стати видатним духовним лідером.

«О, Канада», Пол Шрейдер (Oh, Canada)

Фільм розповідає про останні дні письменника Леонарда Файфа, який втік зі США до Канади, щоб уникнути призову на війну у В’єтнамі. 

«Анора», Шон Бейкер (Anora)

Пригодницька романтична комедія про нью-йоркську секс-працівницю, яка вже отримала номінації на «Золоту пальмову гілку« та нагороду за найкращу жіночу роль у Каннах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також