Насіння фенхеля: у чому користь та як застосовувати

Що таке фенхель, знає, мабуть, кожен, адже в наших краях його насіння заведено використовувати під час приготування багатьох страв або ж просто довершувати ним смак салатів, брускет чи нарізок. Така звичка — дуже виграшна в питанні здоров’я, адже один пучок фенхеля, доданий до страви, може помножити її користь у кілька разів.

Світло-зелені видовжені зернятка згадуються ще в працях Гіппократа та Авіценни, яких ми навіть сьогодні можемо вважати гуру медицини. Позитивний вплив фенхель справляє практично на всі функції нашого тіла.

Користь фенхеля

Крихітне насіння фенхеля цінується насамперед тому, що воно є справжнім покладом клітковини, на важливість вживання якої нам наголошують усі дієтологи. Столова ложка сухого насіння фенхеля містить у собі близько 2 грам клітковини. Така кількість цієї речовини цілком здатна підтримувати нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту й запобігати розладам травлення.

Дослідження, проведені у 2016 році, говорять про те, що насіння фенхеля також має антибактеріальні, протигрибкові та протизапальні властивості. Завдяки цьому воно допомагає підтримувати здоров’я мікрофлори в кишківнику та очищати організм від інфекцій. Антиоксиданти, що вкрай важливі для нашого тіла, також можна знайти у фенхелі.

Ефірна олія фенхеля, яка у великій кількості міститься в його насінні, виводить токсини і шлаки зі всього організму, а ще  сприяє очищенню крові. Як результат, компонент може покращити самопочуття.

Як застосовувати фенхель

  • Найпростіший спосіб використовувати фенхель просто додавати його до страв під час приготування або при сервіруванні. Фенхель надає їжі приємного солодкуватого аромату який віддає трохи кропом і трохи анісом. Найкраще ця приправа підходить до страв із рису, з м’ясом птиці, а також до салатів з овочами.
  • Для лікування та профілактики захворювань кишково-шлункового тракту із насіння фенхеля можна приготувати відвар. Для цього чайну ложку насіння необхідно залити 150 мл окропу, дати настоятися і процідити. Можна пити як чай натщесерце.

  • З насіння фенхеля також можна приготувати екстракт, який матиме найбільше корисних властивостей. Для цього насіння фенхеля змолоти в кавомолці. Дві чайні ложки меленого фенхеля додати в 400 мл води і варити на маленькому вогні 40 хвилин. Дати настоятися й остудити, процідити. Приймати по 50 мл тричі на день. Можна екстрактом полоскати горло при застуді.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також