Пептиди: причини популярності й топ-10 засобів для шкіри і волосся

Останні кілька років пептиди впевнено посіли своє законне місце серед інших ефективних і безпечних компонентів, які високо цінують дерматологи і косметологи, а також їхні клієнти. Пептиди стали все частіше з’являтися не тільки в засобах професійних косметологічних брендів, але й в продуктах мідл- і мас-маркету, а нині їх можна частенько зустріти і в засобах українських марок. І хоча трендові полінуклеотиди стають сильним конкурентом пептидам, останні все ж не здають власні позиції.

Що таке пептиди?

Пептиди – це короткі ланцюжки залишків амінокислот (молекул, з яких складаються білки). Ланцюжки пептидів містять менше ніж 50 залишків амінокислот на противагу протеїнам, у яких в ланцюжках сотні й тисячі одиниць. Тобто пептиди є будівельним матеріалом нашого організму, і саме тому вони стали таким бажаним компонентом в косметичних засобах.

Як діють пептиди?

Пептиди в косметиці допомагають покращити стан шкіри, а саме – підвищують її пружність і рівень зволоженості, впливають на глибину і вираженість зморшок, освітлюють пігментні плями й усувають запалення. Все завдяки можливості транслювати сигнали нервової системи шкірі – синтезувати колаген і гіалуронову кислоту, а також стимулювати регенерацію тканин. В результаті шкіра виглядає більш молодою та свіжою, а вікові зміни уповільнюються.

Пептиди мають дрібні розміри і мінімальну молекулярну масу, завдяки чому здатні проникати у найнижчі шари дерми, впливаючи на неї зсередини.

Якими бувають пептиди?

На сьогодні відкрито вже понад 1500 видів пептидів, і дослідження продовжуються. В косметологічній галузі використовуються олігопептиди – короткі ланцюжки залишків амінокислот, що містять від 2 до 20 одиниць. Вони представлені багатьма видами:

  • матраксил стимулює синтез колагену і гіалуронової кислоти;
  • аргілерин блокує надмірне скорочення м’язів;
  • глікопептиди запобігають втраті вологи;
  • сигнальні пептиди зменшують запалення шкіри;
  • пептиди, що нейромодулюють, втручаються в механізм реалізації нейрохімічних процесів у шкірі;
  • транспортні пептиди транспортують певні речовини;
  • ензим-інгібуючі пептиди пригнічують активність ензимів, наприклад, колагенази, яка руйнує колаген.

Топ-10 засобів з пептидами для шкіри і волосся

Сироватка з пептидним комплексом Liquid Peptides від Medik8

Сироватка Liquid Peptides від Medik8 містить різні пептидні комплекси із загальною концентрацією 30%, такі як Matrixyl 3000, аргірелін та мідні пептиди, які зменшують помітність зморшок і запобігають утворенню нових, а також підтягують шкіру. Сироватка додатково збагачена гіалуроновою кислотою для забезпечення належного зволоження шкіри, карнозином, який захищає від вільних радикалів, та інуліном для відновлення належного функціювання ліпідного бар’єру епідермісу.

Засіб інтенсивно живить, зволожує і підтягує шкіру з помітними зморшками, має густу гелеподібну консистенцію.

Нічний крем з ретинолом та пептидами Retin-A Cream від Doctors

Doctors – південно-корейських бренд, який спеціалізується на антивіковому догляді – пропонує в своєму асортименті нічний крем, що містить одразу два потужні anti-age компоненти – ретинол і пептиди. Засіб забезпечує ревіталізуючий ефект для шкіри з ознаками стресу, поступово розгладжує мікрорельєф, приводить в тонус розтягнені вікові пори, робить шкіру більш пружною, оксамитово-гладенькою та щільною на дотик. Рекомендується для профілактики й корекції ранніх вікових змін, стимулює оновлення клітин, а завдяки низькому потенціалу подразнення його можна використовувати щодня навіть власникам чутливої шкіри.

Формула крему поєднує 0.5% ретинилу пальмітату (складний ефір ретинолу і пальмітинової кислоти) та 0.05% чистого ретинолу, що підтримується пептидним комплексом з шести пептидів (сигнальні пептиди-матрикіни + пептиди-міорелаксанти), які допомагають відновити пружність, візуально розгладжують шкіру, відіграють роль в захисті від процесів передчасного старіння, що спричинене як внутрішніми змінами, так і зовнішнім впливом.

Пептидний бустер з гіалуроновою кислотою Daily Drench від HydroPeptide

Пептидний бустер з гіалуроновою кислотою Daily Drench від американського бренду HydroPeptide призначений для інтенсивного зволоження тьмяної або зневодненої шкіри. Засіб з гелевою текстурою проникає в епідерміс, досягаючи максимального рівня зволоження завдяки потрійній дії гіалуронової кислоти. Зволожувальні пептиди прискорюють власне оновлення клітин, що робить шкіру помітно гладшою та пружною. У складі такі пептиди: Syn®-Hycan, CellRenew-16, Triulorinic Acid, Hydrosella.

Бустер ефективно розгладжує мімічні зморшки, надає шкірі пружність, інтенсивно зволожує і відновлює її бар’єр. Підходить для всіх типів шкіри, особливо для зневодненої та з ослабленим бар’єром.

Сироватка з пептидами для пошкодженого волосся Authentic від Fabulous Skincare

Український бренд косметики Fabulous Skincare активно підхоплює світові тренди для вироблення нових засобів для догляду за шкірою та волоссям. Authentic – пептидна сироватка для відновлення пошкодженого волосся на внутрішньому та зовнішньому рівнях. Натхненням до створення формули нової сироватки стала біоміметика. Це галузь науки про використання природних процесів та патернів для покращення людських технологій.

Концепт засобу полягає в одному єдиному слові – authentic [автентичний], що розкривається через відновлення структури волосся до його автентичного стану. Засіб містить максимальну концентрацію всіх активних інгредієнтів, що дозволяє їм в цьому конкретному випадку проявити весь потенціал. У складі продукту пептиди зеленого гороху, суміш рослинних цукрів, екстракт чіа, вітаміни Р та F, ліпосомальний комплекс, ефірні олії сандалового дерева та грейпфруту.

Пептидна сироватка для обличчя Peptide Facial Serum від Q+A

Пептидна сироватка для обличчя від Q+A спрямована на боротьбу із передчасними ознаками старіння шкірного покриву. Засіб на водній основі повертає шкірі втрачене сяйво молодості й захищає її від раннього в’янення.

Сироватка надає потужну поживну, зволожувальну та відновлювальну дію, вирівнює тон обличчя, сприяє клітинному оновленню, запускає регенераційні процеси епідермісу та зменшує глибину та вираженість як вікових, так і мімічних зморшок. Засіб діє як антиоксидант і чудово утримує вологу й має ніжну легку консистенцію, завдяки якій швидко вбирається у шкірний покрив.

Антиоксидантний пептидний концентрат Pepoxide від Cosmedix

Pepoxide Cosmedix – антиоксидантний концентрат для підтримки шкіри і запобігання впливу вільних радикалів через фактори навколишнього середовища і впливу ультрафіолету. Pepoxide має склад, який містить 16 специфічних для шкіри антиоксидантів, включаючи ресвератрол, L-глутатіон і L-супероксиддисмутазу, а також зміцнювальні пептиди, фактори росту і регулятори пігментації для здорового, пружного, більш рівного кольору обличчя.

Ця антиоксидантна сироватка призначена для захисту клітин, клітинної мембрани і позаклітинного матриксу. Вона зменшує прояви зморшок й інших недосконалостей, вирівнює загальний тон шкіри, мінімізуючи прояви постакне, пігментних плям і ділянок з гіперпігментацією. Рослинні компоненти усувають запалення і живлять шкіру, зберігаючи її здоровою.

Крем з пептидами Pro-Collagen+ від Institut Esthederm

Institut Esthederm цієї весни презентують запатентовану технологію ProColl+. Вперше активні інгредієнти діють на шкіру на трьох рівнях: епідерміс, дерма-епідермальне з’єднання і дерма. Три пептиди стимулюють вироблення п’яти основних типів колагену, які гарантують міцність, структурованість і когезію шкіри. Крім того, активні компоненти покращують взаємодію та когезію між різними шарами шкіри для тривалого ефекту ліфтингу.

Крем з пептидами Pro-Collagen+ повертає шкірі щільність і пружність, допомагає відновити чіткий контур обличчя, розгладжує зморшки, дарує негайне відчуття комфорту. Густий насичений засіб ефективно і надовго відновлює природні механізми зміцнення шкіри. Підходить для нормальної, сухої і дуже сухої шкіри.

Концентрат для волосяної частини голови Hair Peptide від Skin Clinic

Іще один hair-засіб з пептидами – концентрат Hair Peptide від Skin Clinic. Забезпечує живлення волосся завдяки наявності в складі біоміметичних пептидів, тому ідеально підходить для догляду проти випадіння волосся. В складі такі пептиди, як SH-олігопептид-2, SH-поліпептид-1, SH-поліпептид-9, трипептид міді-1   SH- олігопептид-2, SH-полпептид-1, SH-олігопептид-9, трипептид міді-1.

Бренд зазначає, що ефективність засобу може бути підвищена в разі використанні разом з технічним обладнанням для косметичних процедур, таким як електрофорез, іонофорез, трансдермальна електропорація (мезотерапія), радіочастотна терапія тощо.

Емульсія зволожувальна з комплексом пептидів Peptide 9 Aqua Essence Emulsion від Medi-Peel

Емульсія з пептидами від Medi-Peel призначена для антивікового догляду за обличчям. Якщо з’явилися перші зморшки або є глибокі складки, емульсія допоможе усунути недоліки і продовжити молодість шкіри. Засіб ефективно розгладжує зморшки, перешкоджає утворенню нових заломів, покращує тургор шкіри, робить її більш пружною та еластичною. Також емульсія чудово зволожує епідерміс, знімає сухість і стягнутість й освітлює пігментні плями.

У системі догляду за обличчям емульсія становить останній етап. За текстурою засіб нагадує звичайний крем, але легший і більш рідкий.

Концентрована пептидна сироватка Pro-Collagen Multi-Peptide Booster від Paula’s Choice

Pro-Collagen Multi-Peptide Booster – активна сироватка для обличчя, яка допомагає боротися з ознаками старіння. Вона містить комплекс із шести проколагенових пептидів, які сприяють виробленню колагену, що зменшує помітність зморшок, підтягує і підвищує пружність шкіри. Гіалуронат натрію у складі допомагає утримувати вологу та розгладжує шкіру. Екстракт яблука разом з гідролізованим екстрактом дріжджів сприяють зволоженню шкіри, проявляють антиоксидантну й регенеративну дію.

Комплекс пептидів стимулює синтез колагену, має антивіковий ефект та усуває ознаки старіння, гіалуронат натрію – покращує рівень зволоження і розгладжує шкіру, гідролізований екстракт дріжджів – зволожує епідерміс, а екстракт яблука – має антиоксидантну, регенерувальну та розгладжувальну дію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також