Пробіотики у догляді за обличчям: навіщо вони потрібні?

Пробіотики, які колись зводилися до тихих розмов про рекламу йогуртів, отримали нову блискучу назву: новий тренд із догляду за шкірою. Хоча більшість споживчих корисних бактерій виробляються у вигляді харчових добавок, все більше брендів починають розробляти продукти по догляду за шкірою, що містять пробіотики. При місцевому застосуванні корисні бактерії можуть заспокоювати та зволожувати шкіру, а також запобігати появі прищів. Але чи є пробіотики такими ж корисними для шкіри, як і для кишечника, або так звані засоби догляду за шкірою з пробіотиками – це просто гарний маркетинговий хід? Редакція Beauty HUB розповідає все, що вам потрібно знати про догляд за шкірою з пробіотиками, а також зв’язок між здоров’ям кишечника і шкіри.

По-перше, що таке пробіотики?

Простіше кажучи, пробіотики – це здорові бактерії, що живуть у кишківнику, а також на поверхні шкіри. Корисні бактерії у природний спосіб містяться в ферментованих продуктах, таких як кімчі, чайний гриб і квашена капуста, і коли справа доходить до догляду за шкірою, їх можна додавати в засоби для чищення, зволожувальні креми і маски.

Взаємозв’язок кишківника та шкіри

«Людський організм містить близько 1000 різних типів бактерій. Великий відсоток цих бактерій мешкає в кишківнику та шкірі, які мають інтимну систему взаємодіє і комунікації. Було доведено, що зміни мікробіома кишківника можуть здійснювати прямий вплив на шкіру. Хороший приклад – як зміни у нашому раціоні пов’язані з появою прищів та іншими запальними процесами шкіри», – пояснює лікар Брент Агін, автор книги «Здорове старіння для чайників».

Переваги місцевих пробіотиків

При місцевому застосуванні пробіотиків останні зміцнюють мікробіом шкіри, по суті – захисну вуаль, призначену для утримання вологи та покращення текстури шкіри.

«Коли мікробіом вашої шкіри перебуває в рівновазі, це допомагає нейтралізувати фактори, які можуть негативно впливати на неї», – каже Дон Кліффорд, засновниця бренду пробіотиків Glowbiotics. Вона називає почервоніння та сухість звичайними шкірними проблемами, з якими впораються пробіотики.

Кліффорд додає, що завдяки своїм протизапальним властивостям місцеві пробіотики особливо корисні для людей із хронічними шкірними захворюваннями, такими як екзема, псоріаз та навіть акне.

Подумайте також про вживання пробіотиків у своєму раціоні

Хоча місцеві пробіотики, безумовно, надають користь зовнішньому вигляду, тим, хто серйозно прагне сяйливої шкіри, слід розглянути можливість додаткового режиму догляду за шкірою пробіотиками з пероральним прийомом корисних бактерій.

«Разом пероральні добавки та пробіотики для місцевого застосування корисні для шкіри обличчя й тіла. В ідеалі б’юті-рутіна передбачає і те, й інше», – каже лікар Радж.

Звичайно, самі по собі пробіотики – не чарівні пігулки, які за раз зможуть створити з вашою шкірою диво. Зі слів лікаря Агін і лякаря Патель, слід прибрати зі свого раціону цукор та молочні продукти, їх слід замінити на овочі, фрукти, а також цілозернові продукти, що містять клітковину, яка живить здорові кишкові бактерії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також