Самоосвіта на дивані: топ-5 фільмів про здорове харчування

Кілька годин, проведених перед телевізором або екраном комп’ютера, можна провести з користю. І для саморозвитку, і для організму. Достатньо увімкнути фільм про правильне харчування.

Хочемо одразу попередити: це далеко не повний список документальних картин про їжу і про здорове харчування. Але й ці фільми про їжу дадуть вам ґрунт для роздумів. Деякі розповідають про вплив їжі на ваш організм, інші – про те, як виробництво деяких продуктів і харчові відходи впливають на довкілля.

«Цукор»

2014

Якщо у вас є проблеми зі шкірою, самопочуттям, концентрацією уваги, перепадами настрою і зайвою вагою і вам цікаво, до чого тут цукор, подивіться цей фільм. У ньому австралієць Деймона Гамо поділився особистою історією. Хлопець вирішує вісім тижнів харчуватися тільки «здоровими» продуктами: мюслі, йогуртами, спортивними напоями, соусами, натуральними соками. І результат такого «правильного» харчування змушує серйозно замислитися над складом цих продуктів. Виявляється, більшість «здорових» продуктів на полицях супермаркетів містять прихований цукор.

У цьому фільмі показано, що станеться з тілом, якщо ви будете вживати цукор із «здорових» фітнес-продуктів. Ви дізнаєтеся, скільки насправді ложок цукру в склянці апельсинового соку, соусі теріякі або улюбленому йогурті?

«Чому дієти не працюють» з документального багатосерійного фільму Explained

2018 рік

Багатосерійний документальний фільм «Роз’яснення» (Explained) від Netflix автори стисло і доступно пояснюють, що не так з найпопулярнішими дієтами сучасності й чому вони завдають вам шкоди. Автори досліджували питання дієт з багатьох сторін: з медичної, наукової, соціально-політичної точки зору. Тому в документалці розповідається не тільки про те, чому дієти не працюють. З фільму ви дізнаєтеся, коли виникла перша дієта, чому і навіщо вони знадобилися людству. Автори досліджували питання, чому різні системи схуднення увійшли в наше життя так міцно і чому всі вони не такі корисні, як здаються.

«Що таке здоров’я»

2017 рік

Після успіху документальної стрічки «Скотозмова», продюсером якої виступив Леонардо Ді Капріо, режисери картини Кіган Кун і Кіп Андерсен вирішили розв’язати інше питання. В поле їх зору потрапило питання впливу м’яса і молочних продуктів на організм. У фільмі про їжу вони показують, що відбувається з тілом під час споживання м’яса і «молочки». У Куна й Андерсена в «Що таке здоров’я» виникають сумніви щодо дій фармацевтичних та медичних організацій і розкривають їх змовницькі схеми з урядами різних країн.

«Виделки замість ножів»

2011 рік

В основу цього документального фільму про їжу полягли дослідження двох незалежних вчених. До фокуса американських вчених потрапили свідоцтва, пов’язані з впливом раціону на виникнення різних захворювань. Вчених зацікавила книга «Китайське дослідження», написана професором Коліном Кемпбеллом і його сином, лікарем Томасом Кемпбеллом, у 2005 році. Кемпбелли спостерігали пацієнтів з важкими хронічними захворюваннями протягом декількох десятків років. Вони дійшли висновку, що уникнути і запобігти ризику розвитку багатьох хвороб можна завдяки правильно побудованому раціону на основі рослинної їжі. Йдеться про вегетаріанство або веганство. При цьому у фільмі особливий акцент зроблено на продукти, які викликають у вчених найбільше суперечок: вживання жирного червоного м’яса, молочних продуктів, рафінованого цукру, продуктів високого ступеня очищення, трансжирів.

«Планеда: Думай, що їси»

2010 рік

Увага: цей фільм про їжу здатний перевернути свідомість і змусити м’ясоїдів перейти на іншу сторону і встати на шлях вегетаріанства. Документалку було створено за участю Коліна Кемпбелла, професора кафедри харчової біохімії Корнельського університету, а також інших компетентних учених. Автори показали в картині, що наше самопочуття безпосередньо залежить від того, що ми вживаємо. У фільмі показують, як виробництво харчових продуктів впливає на природу, і як у результаті це позначається на нашому здоров’ї. Ви здивуєтеся, наскільки сильно це все взаємопов’язане.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також