Сувора правда про розтяжки: що це таке і як їх позбутися

Що таке розтяжки?

Лінійна атрофія шкіри (розтяжки, полосоподібна атрофія шкіри, атрофодермія, стриї, striae distensae, striae gravidarum) – стан шкіри, який останнім часом хвилює абсолютно всіх жінок і викликає у них безліч питань. Розтяжки можуть з’явитися в період вагітності, на тлі ожиріння, лікування кортикостероїдними препаратами, гормонального дисбалансу, в тому числі у спортсменів через прийом анаболічних гормонів.

З виду це смуги рожевого, синюшно-бордового або білого кольору, що злегка западають. Найчастіше вони розташовуються на животі, молочних залозах і стегнах.

Відзначимо, що розтяжки не представляють абсолютно ніякого ризику для здоров’я і не ставлять під загрозу здатність організму до нормального функціонування. Розтяжки є суто косметичною проблемою, яка потребує відповідного догляду та часом навіть лікування.

На питання редакції про методи запобігання розтяжкам, процес їхнього формування і варіанти усунення відповіла лікарка вищої категорії, головна лікарка клініки «Косметологія МедЕстет» (Вінниця), сертифікована тренерка компанії IPSEN, сертифікована тренерка компанії INNOVA Ельвіра Миколаївна Човган.

– Розтяжки це назавжди? Чи можливо запобігти появі розтяжок?

– Запобігти появі розтяжок не так-то просто, особливо якщо є вагомі причини: спадкова схильність, погана еластичність шкіри, коливання ваги, вагітність і ендокринні проблеми. Якщо такі нюанси все-таки існують, значить необхідно більш ретельно доглядати за шкірою грудей, живота і стегон.

Наукових даних про застосування ряду лікарських засобів, які б перешкоджали розвитку розтяжок практично немає. Ефективність більшості засобів, пропонованих на ринку, не завжди доведена. Але все ж для підтримки гідроліпідної мантії шкіри дерматокосметологи рекомендують використовувати препарати на стику косметології та фармакології, тобто космецевтику. Зазвичай такі креми, сироватки, олії містять рослинні компоненти, гіалуронову кислоту, комплекс вітамінів А, Е і С, а також колаген-еластиновий комплекс. Вагітним для профілактики розтяжок необхідно застосовувати креми і сироватки з 12-тижневого терміну і по третій місяць після пологів. Наносити препарати потрібно один раз на день на зони, які схильні до утворення розтяжок – молочні залози, живіт, бічні поверхні тіла і стегон. Після аплікації обов’язково зробіть легкий масаж цих зон.

– Що відбувається зі шкірою в період формування розтяжок?

– Формування розтяжок шкіри – процес, який має безліч причин. За результатами патоморфологічних досліджень стриї шкіри характеризуються витонченням сполучнотканинної строми, а також деякими змінами в епідермісі, це свого роду атрофоване «розволокнення» шкіри, що має вигляд множинних ліній від білого до синюшного кольору. Основним в процесі патогенезу є порушення функціонування фібробластів. Фібробласти, які беруть участь в синтезі основних компонентів міжклітинного матриксу – колагену, еластину, фібронектину, глікозаміногліканів і протеогліканів, значно знижують свою синтетичну активність.

Одночасно підвищується активність металопротеїназ, що руйнують колаген та еластин.

– Чи існує один найбільш ефективний метод усунення розтяжок і в чому він полягає? Серединний пілінг, лазерні методики, мікродермабразія, біоревіталізація, плазмотерапія по розтяжках тощо, що з цього дійсно працює?

– Проаналізувавши всі доступні роботи, можна зробити висновок, що найчастіше застосовують комбінацію декількох методів. У клініках для лікування стрий використовують негативну і позитивну стимуляцію. Негативна: фракційний неабляційний лазерний фототермоліз, фракційний RF-мікронідлінг, дермаштамп, мікродермабразія, альфа-гідроксі-кислоти, трихлороцтова кислота і фенол. Позитивна: плазмотерапія, біоревіталізація, редермалізація, мезотерапія. Всі ці методи лікування спрямовані на ущільнення дерми, формування колагенового каркасу шкіри, відновлення її тургору і тонусу. В результаті реструктуризації дерми відбувається вирівнювання поверхні шкіри і скорочення шкірного клаптя.

– Чи можемо ми гарантувати пацієнту 100% усунення розтяжок після проведення таких процедур?

– Ефективність усунення розтяжок залежить від терміну давності їх виникнення. Якщо стриї «свіжі», тобто виникли менше року тому, то їхній стан можна значно поліпшити. А ось якщо розтяжки вже «застарілі», то від них позбутися повністю, на жаль, практично неможливо.

Як і будь-який шрам, розтяжки постійні. Незважаючи на цей прикрий факт ми все-таки акцентуємо увагу на тому, що спеціальні засоби, професійний косметологічних догляд і лікування можуть зробити їх менш помітними. Пам’ятайте, що немає одного ідеального методу або засобу, які б працювали на всіх і для всіх однаково, все дуже індивідуально.

Магазинні сироватки, креми і олії від розтяжок не здатні позбавити від стрий. Жодна розтяжка не зникне від мигдальної, кокосової і оливкової олії.

– Що ж робити?

– Якщо розтяжок ще немає, то докладати максимум зусиль і постаратися зробити все, щоб вони не з’явилися.

  • Підтримуйте здорову вагу. Різкий набір ваги є одним з найбільш частих причин виникнення розтяжок.
  • Під час вагітності не варто їсти «за двох-трьох».
  • Слідкуйте за шкірою – тримайте її зволоженою.
  • Дотримуйтеся здорового способу життя: правильне харчування, загартовування, контрастний душ і дозоване фізичне навантаження.
  • Ручний та апаратний масажі, водні процедури, різні обгортання поліпшать стан шкіри, проблемних місць.

Якщо розтяжки вже є, то правильно буде звернутися до лікаря-дерматолога, косметолога, фахівця з апаратних методик, який проведе процедури, негативну і позитивну стимуляцію для найкращого результату. Звертайтеся до кваліфікованих досвідчених фахівців!

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також