Силікони в косметиці: 4 причини їх уникати

Велика частина вчених відкрито говорить про те, що косметика з силіконом шкодить шкірі, але є і прихильники цього компонента, які свято вірять в його необхідність. Аби бути повністю відвертими, скажімо, що деякі нові модифікації силіконів зовсім не шкідливі, особливо, коли ви ними не користуєтеся щодня. Головна дилема в тому, що багато косметичних марок навчилися успішно ховати їх на етикетці, зашифровуючи дивними високонауковими термінами, тому практично неможливо відстежити, який тип силіконів міститься в тому чи іншому засобі.

Навіщо косметичні компанії все ж додають різні типи силіконів в свою продукцію?

По-перше, це дешевий компонент. Будемо реалістами: ніякий бізнес не захоче зазнавати збитки, тому на дешеві компоненти, які забезпечують плюс-мінус високу якість, мало не моляться. Силікон належить саме до таких, до того ж він продовжує термін придатності косметики, тому його додають, куди тільки можна.

Другий фактор, що не дає виключити силікони з косметики повністю, – це недоведеність їхньої шкоди. Тобто не 100% доведеність. Є низка вчених, які рішуче наполягають на абсолютній нешкідливості цього компонента для організму. Хоча в Канаді силікон вже визнали одним з головних шкідників екології: цей інгредієнт не розкладається, тому шкодить довкіллю.

Проте у всьому світі силікони використовуються досить часто. Цей компонент робить текстуру кремів та інших засобів більш однорідною, продовжує їх термін придатності. Шкіра після нанесення засобу з силіконом виглядає ідеально гладкою, бархатистою, дуже зволоженою і пружною. Але, на жаль, це лише ілюзія. Ми знаємо чотири причини уникати силіконів в косметиці.

читайте також

Силікони зневоднюють шкіру, роблять її тьмяною

 Силікон – це гідрофобна речовина, тобто його молекули майже не взаємодіють з водою. Так цей інгредієнт «запечатує» шкіру, не дозволяючи їй «дихати». Зволожувальні компоненти косметичних засобів не проникають всередину, оскільки силікон стає бар’єром між шкірою і ними. В такому випадку ви будете відчувати стянутість і сухість шкіри. До всього іншого, ці «помічники» можуть вплинути на природні процеси регенерації клітин. Без достатньої кількості води квіти в’януть, то ж відбувається і з шкірою. Проблема з силіконом полягає в тому, що не всі засоби можуть їх змити з лиця. Тому, якщо користуєтеся косметикою з цим компонентом, вмивайтеся засобами на основі олій, які допоможуть їх розчинити.

Силікони забивають пори і можуть спричиняти акне

 Багато марок хизуються тим, що їх косметика з силіконом дарує ідеально рівний рельєф шкіри. І це так, шкіра виглядає як у немовляти. Обличчя оксамитове і красиве, тон рівний і здоровий, чого ж ще хотіти щось? Звичайно ж, реального здоров’я шкіри, а не імітації. Силікони заповнюють зморшки і пори, надаючи йому ідеально гладким. Але вони також блокують олії та бруд всередині пір. Це призводить до акне і вугрової висипки. Тому власникам жирної та комбінованої шкіри варто уникати косметики з силіконом. І в цьому заковика: силікон часто використовується для додання шкірі матовості. Так що, ось таке коло безвиході.

Найшкідливішим для шкіри вважається диметикон (dimethicone), тому, якщо бачите його в першому рядку інгредієнтів, поставте засіб назад на полицю.

читайте також

Вони блокують оновлення клітин

Як ми вже сказали, силікони можуть накопичуватися на шкірі, не даючи їй можливості оновлюватися. Цикл оновлення клітин в цілому становить 28 днів, але силікони можуть вплинути на цей процес: накопичений інгредієнт створює бар’єр, який заважає злущування мертвих клітин і утворення нових. В результаті шкіра тьмяніє, з’являється більше запальних реакцій, зморшок і лущення.

Силікони не дають корисним речовинам проникати в шкіру

Цей компонент складно видалити зі шкіри, він дуже «важкий» і створює досить щільний бар’єр. Якщо ви починаєте свій щоденний ритуал догляду з засобу для чищення на основі силіконів, то можете вже не наносити креми, сироватки, еліксири, праймери, адже користі від них ніякої не буде. Силіконовий бар’єр просто не дасть інших інгредієнтів абсорбуватися в шкіру в разі нашарування продуктів.

Як розпізнати силікони в косметиці

Нижче наводимо список силіконів англійською, оскільки саме в такому вигляді ви можете знайти їх в міжнародному маркуванні.

Ось найпоширеніші силікони:

  • Dimethicone
  • Methicone
  • Trimethicone
  • Cyclomethicone
  • Amodimethicone
  • Trimethylsilylamodimethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Polydimethylsiloxane
  • Dimethiconol

Якщо бачите будь-який з компонентів в перших двох рядках складу косметики для догляду, краще від неї відмовитися. Що стосується макіяжу, то тут вирішувати вам. Коли будете використовувати тональні засоби з силіконом, просто переконайтеся, що ваш засіб демакіяжу містить олії, які допоможуть розчинити і видалити цей інгредієнт з шкіри.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також