Як варити гречку: пропорції й час приготування

На думку нутриціологів, гречка — унікальний продукт, рекомендований до вживання абсолютно всім: навіть тим, хто ретельно підраховує калорії. Річ у тім, що вона знижує рівень холестерину, а також допомагає прискорити метаболізм. До того ж гречка зовсім не містить глютену, тому вона дозволена людям з целіакією, які змушені сидіти на особливих дієтах.

Гречка корисна для організму тим, що містить велику кількість вітамінів РР, А і групи В. Також у цій крупі міститься багато мікроелементів: калій, кальцій фосфор, магній, сірка, кремній, хлор тощо. У ста грамах гречки міститься майже половина добової норми заліза, а також надзвичайно корисна для організму фолієва кислота.

Гречка, як і більшість круп — продукт висококалорійний. У 100 грамах продукту міститься 342 калорії. Однак вона містить повільні вуглеводи, а також велику кількість клітковини. Саме тому вона насичує організм енергією і дарує відчуття ситості на тривалий час.

Як правильно варити гречку 

Пропорції. Щоб зварити гречку розсипчастою, варто брати вдвічі більше води, ніж крупи. Тобто склянку гречки потрібно заливати двома склянками води. Це, власне, і є головний секрет приготування цього гарніру. Решту — розповідаємо далі.

Як варити гречку в каструлі

Перед приготуванням гречку важливо добре промити під проточною водою. Так страва з неї вийде розсипчастою й матиме насичений смак.

Щоб зварити гречку, помістіть її у неглибоку каструлю, залийте водою, додайте сіль до смаку і шматок вершкового масла. Доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 15–20 хвилин під кришкою.

Як варити гречку в мультиварці

Насипте промиту гречану крупу в чашу мультиварки. Залийте водою, посоліть. Виберіть програму «Каша» або «Крупи» й поставте таймер на 20 хвилин. Деякі мультиварки автоматично налаштовують час приготування, у таких випадках змінювати його не варто. Після приготування додайте вершкового масла й перемішайте.

Як швидко приготувати гречку в мікрохвильовці

Смачно зварити найпоширенішу крупу можна й за якихось 10–15 хвилин. Для цього вам знадобиться мікрохвильова піч і посуд, придатний для приготування їжі в ній. Це можуть бути тарілки з кераміки, загартованого скла або спеціальні пластикові контейнери.

Залийте гречку холодною водою, додайте сіль до смаку і шматок вершкового масла. Накрийте кришкою й поставте в мікрохвильову піч на 7 хвилин при потужності 800 Вт. Перемішайте гречку ложкою в посуді і варіть ще 5–7 хвилин при потужності 600 Вт.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також

Читайте також