Філер для корекції носа: який ефект, можливі наслідки

Пластичні хірурги стверджують, що не всім корекція філерами підходить, а наслідки безопераційної ринопластики бувають шокуючими – хрящі носа деформуються, а разом із ними – й сам ніс. Безопераційна ринопластика ефективна, як правило, у пацієнтів із товстою шкірою та в тих випадках, коли необхідна корекція кінчика носа.

Величезне значення має матеріал, який вводять. Для того, щоб підвищити спинку носа, заповнити дефект або западину, використовують філери гіалуронової кислоти й гідроксилапатита кальцію. А ось зменшити ніс такими препаратами – нереально. Іноді пластичні хірурги для зменшення носа вводять дипроспан, який розчиняє хрящі. Але оскільки останні дуже тонкі й чутливі − зробити ювелірну роботу дуже складно. Справа ще в тому, що передбачити, як тканини носа зреагують на ін’єкцію такого агресивного препарату – складно. Ускладнення після введення дипроспана призводять до необхідності провести реконструктивну ринопластику для відновлення носа.

Пластичний хірург Едгар Камінський поділився на своїй сторінці в соціальній мережі відео з операційної. Під час ринопластики у пацієнтки виявили пошкодження зв’язки Пітангі – однієї з міжхрящових зв’язок, формуючих кінчик носа, а поруч із нею залишки гіалуронового філера, який, як з’ясувалося пізніше, вводив два роки тому в цю ділянку інший лікар. Під відео розгорілися палкі суперечки про те, чи можна вводити гіалуронову кислоту в кінчик носа та які наслідки це може мати.

Можливі варіанти причин цього ускладнення з точки зору косметолога нам розповів лікар anti-age терапії, дерматовенеролог, сертифікований фахівець з ін’єкційних методик, завідувач відділенням DMC Dental Clinic, Андрій Ваганов-Дашков.

– Під час контурної пластики носа не потрібна велика кількість препарату, я вводжу в середньому 0,2 − 0,3 мл і ніколи не роблю цю зону окремо, тільки в рамках full face корекції – так виходить хороший тривалий ефект. У ділянці носа філер знаходиться до трьох років.

Ніс можна коригувати не тільки філером, але й ботулотоксином, наприклад, щоб підняти кінчик носа. Якщо проблема суто естетична й незначна, її можна вирішити за допомогою ін’єкційних препаратів і нема чого лягати під ніж.

Корекція носа може проводиться за авторськими методиками off label – коли лікар використовує лікарський препарат за показаннями, яких немає в інструкції. Дипроспан – якраз і є таким засобом, за допомогою якого зменшують ніс без операції. Варто відзначити, що Дипроспан – це синтетичний глюкокортикоїдний препарат, який має сильну протизапальну, протиалергічну, імуносупресивну дію. Він застосовується під час захворювань кістково-м’язової системи, алергічних та дерматологічних захворювань.

В цьому випадку важко сказати який препарат вводили, адже у нас немає естетичного анамнезу пацієнтки, щоб стверджувати напевно. Можливо, був введений Дипроспан, а потім препарат гіалуронової кислоти, щоб відновити або змінити форму кінчика носа. Я проти таких методик.

На відео нам демонструють зруйновану зв’язку, філер не міг на неї так вплинути. Я думаю, її могли пошкодити фізично під час грубого введення препарату. Гіалуронова кислота живить тканини, в тому числі хрящі й зв’язки, на сьогоднішній день, це найбезпечніший матеріал, тому що у неї є антидот – гіалуронідаза, якою, в разі необхідності, можна розчинити філер.

Тому в цьому випадку мало місце або некоректне введення гіалуронової кислоти, або пацієнтці вводили ще якісь препарати. Ця ситуація в черговий раз доводить, наскільки важливий анамнез: крім фізичних характеристик обличчя, типу старіння, побажань пацієнта, велику роль грають процедури, які пацієнт отримував раніше.

Варто відзначити, що ніс не повернеться в початковий стан після корекції філерами. Вони не розсмоктуються. Більше 80% пацієнтів після корекції філерами приходять до рішення про операційну пластичну хірургію. Проте перед операціями потрібно розчиняти філери. По-перше, через те, що гіалуронова кислота підсилює післяопераційний набряк, по-друге, лікарю потрібно бачити справжню клінічну картину, щоб якісно виконати корекцію.

Більше інформації про філер ви можете знайти на онлайн-ресурсі для фахівців естетичної медицини PRO Cosmetology.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також