М’язи обличчя і старіння: який зв’язок і як продовжити молодість

Наше обличчя складається з декількох шарів, які впливають на його зовнішній вигляд: лицьовий скелет і окістя, зв’язки, м’язи, жирова клітковина і шкіра.

Зі шкірою найчастіше пов’язують старіння обличчя. Використовуючи різні косметичні засоби і процедури, ми намагаємося відтермінувати появу перших зморшок. Жирова клітковина грає не менш важливу роль у вікових змінах, оскільки з віком жир опускається і починає накопичуватися у різних частинах обличчя, що і призводить до утворення мішків під очима, брилів і деформації овалу обличчя.

Окістя і лицьовий скелет відповідають за форму обличчя і нашу індивідуальність. Зв’язки грають утримуючу роль. За допомогою них м’які тканини кріпляться до лицьового скелету. З віком м’язи обличчя слабшають і починають провисати. У найбільш “тонких” місцях скупчується жир, що і призводить до опущення обличчя і видимих вікових змін. Наше обличчя налічує 21 мімічний м’яз.

 На нашому обличчі є два види м’язів: мімічні і жувальні, – розповідає Ірина Норова, лікар-косметолог.

Ірина Норова, лікар-косметолог 

  • Мімічні починаються від кісток і кріпляться до шкіри і слизових оболонок. Завдяки мімічним м’язам змінюється вираз обличчя під час різних емоцій, ними контролюється мова.
  • Жувальні – це чотири парні м’язи, їх початок – від кісток черепа і до нижньої щелепи, вони знаходяться у потужних фасціальних футлярах і накриті фасціальними листами. Правильно впливаючи на лицьові м’язи під час глибокого масажу, я розслаблюю мімічні м’язи і стимулюю, і скорочую фасціальну тканину. Завдяки цьому і формується чіткий овал обличчя, а м’язи закріплюються у своєму фізіологічному положенні.

Міміка і зморшки

Крім цього, на утворення зморшок впливає і наша міміка. Чим більше ви мімічно реагуєте на різні події, тим більше заломів може з’явитися на вашій шкірі. Якщо зупинитися на цьому питанні, то можна розділити людей на три групи: гіпермімічних, нормакінетичних, анемічних. До першого типажу відносяться люди, у яких активно працює міміка і, коли вони виявляють свої емоції, видно кожну зморшку на їхньому обличчі. У гіпермімічних людей зморшки можуть з’явитися досить рано і саме таким людям потрібно якомога раніше звернутися до косметолога. Другий типаж відрізняється помірним виразом мімічних зморшок. А ось третій славиться практично відсутністю зморшок, як би він не гримасував. Але таким обличчям загрожує поява надмірної жирової клітковини, що буде призводити до обвисання шкіри.

Що таке мімічний портрет

Мімічний портрет, або “географія обличчя”, зумовлений багатьма факторами: спадковістю, способом життя, психологічним здоров’ям, шкідливими звичками міміки.

Звичайно, будучи людиною стриманою і адекватною, вчасно вдавшись до професійної косметології, можна побороти і спадкові установки. Наприклад, носогубна складка, отримана у спадок від батька. Маючи позитивне мислення, не наражаючись на скептицизм і смуток та вчасно підключивши комплекс косметологічних процедур, можна змінити генетичну географію обличчя.

Немає слів – одні емоції

Емоції впливають на вираз обличчя, оскільки задіюють кілька груп мімічних м’язів, і  тому що вони кріпляться до шкіри і слизових, на поверхні обличчя формуються мімічні зморшки і складки.

Ми завжди будемо радіти, плакати, страждати, щиро сміятися. Тому треба вживати певні дії для розгладження поверхні шкіри, зняття спазму з мімічних м’язів обличчя. У сучасній косметології існує кілька ефективних методів для вирішення цієї проблеми, – звертає увагу фахівець. – Хороший систематичний масаж, біоревіталізація і новітні апаратні методики, що скорочують шкірний клапоть.

Що робити

Зараз інтернет рясніє різними техніками самомасажу, фейсбілдінгу, зарядок для обличчя і т.д. У гонитві за “безкоштовним сиром” ми часто приходимо до негативного результату, – зазначає Ірина.

Скорочуючи перед дзеркалом певну групу м’язів, потрібно розуміти, що за цим слідує і до чого призведе. Часто я знімаю спазм і асиметрію після такої зарядки.

Як професіонал, який протягом багатьох років вивчає анатомію і фізіологію м’язів, їх реакцію на форму і об’єм обличчя, Ірина Норова запатентувала метод правильного впливу на м’язи і фасції обличчя. А також має доказову базу і хороший результат.

Звертайтеся до професіоналів, шукайте свого косметолога і разом слідуйте плану краси!

Трохи міфів…

Є міфи, пов’язані з омолодженням обличчя, які заважають зробити правильний вибір з догляду за обличчям, через які жінки втрачають дорогоцінні роки і продовжують старіти, обманюючи себе.

  1. “Чим пізніше я звернуся до косметолога, тим краще”.

Багато з нас, на щастя, мають гарну генетику будови обличчя і вважають, що проживуть і без косметології але… В певному віці, в процесі старіння і гормональних перебудов збільшується об’єм тканин і шкіри, і обличчя “падає” різко і несподівано. Внаслідок чого дівчата в паніці роблять помилки, намагаючись швидко відновити втрачене.

  1. “Я з 20 років буду колоти препарати і ніколи не постарію”.

Теж крайність, оскільки потенціал тканин обличчя і шкіри величезний і вимагає тільки правильного догляду, індивідуального рішення у плані масажу і невеликої контурної корекції.

  1. “Я буду систематично колоти у дерматолога філери і препарати кальцію, ставити нитки і моє обличчя буде міцним, а контур – чітким.”

Ні.  … якщо постійно обтяжувати тканини обличчя щільними препаратами і нехтувати масажем для ущільнення тканин з глибоким лімфодренажем, обличчя в решті-решт перестане бути вашим. Тканини, обтяжені постійним лімфатичних набряком, дуже скоро опустяться вниз, а одутлість і нерівність поверхні шкіри зроблять “обличчя  жінки, яка зловживає оковитою”.

З віком не можна обтяжувати тканини, їх потрібно скорочувати і вичавлювати застійну лімфу. Шукайте правильного косметолога.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB! 

читайте також

Читайте також