Мінеральна, органічна і веганська косметика: в чому різниця

Ви користуєтеся cruelty-free косметикою? І ваші креми насправді веганські? Або все-таки мінеральні? Або органічні?

Щоб допомогти вам зрозуміти, що насправді є у вашій косметиці, ми вирішили створити посібник з органічних, веганських і мінеральних продуктів, і як їх можна розрізняти.

По-перше, немає юридичного визначення або вимоги маркувати продукти як натуральні, органічні або веганські. Єдина правова вимога – перерахувати інгредієнти відповідно до глобального стандарту INCI (Міжнародна номенклатура косметичних інгредієнтів). Інгредієнти вказуються від найвищого відсотка концентрації в продукті до найнижчого, а інгредієнти менше 1% взагалі можуть перераховуватися в будь-якому порядку. Однак імена не обов’язково вказувати в їх найбільш поширених назвах, наприклад, вода вказана як aqua, а спирти – alcohol. Назв силіконів у косметиці взагалі маса, так що тут уже просто потрібно знати кожен з них.

Саме список інгредієнтів допомагає визначити косметику як веганську, органічну або мінеральну.

Веганська косметика

Знову ж таки, немає жодного законодавчого акта, який би міг назвати продукт веганським, тому найчастіше варто покладатися на чесне слово брендів. Але є незалежні організації, які оцінюють склад і техніку виробництва засобів, а потім визначають, можна марку назвати веганською чи ні.

Найшвидший спосіб зрозуміти, що продукти веганські, – це знайти логотип Vegan Society. Він підтверджує, що продукти не містять будь-яких екстрактів тваринного походження або побічних продуктів тваринного походження, що косметика не тестувалася на тваринах.

Ще один логотип, який гарантує, що продукція веганська, – це зображення Leaping Bunny, єдиний визнаний на міжнародному рівні символ, який гарантує, що тестування продукту не здійснювалося на тваринах. Закон ЄС містить суворі правила щодо тестування на тваринах, в той час як Китай – ні. Тому якщо бренд реалізовує свою продукцію в Китаї, то будь-які засоби, що там продаються, будуть автоматично перевірені на тваринах.

Варто зазначити, що косметика з написом «веган» не обов’язково означає, що замість інгредієнтів тваринного походження використовуються ботанічні замінники; вони можуть містити синтезовані речовини, виготовлені в лабораторії.

Косметичні інгредієнти тваринного походження: гліцерин, колаген, желатин, ретинол. Якщо вони є в косметичному засобі, він не може вважатися веганським.

Товариство Vegan також рекомендує уникати таких інгредієнтів, як перли, шовк, гель равлики (муцин), молочний білок, кошеніль (E120), таллоу, ланолін, але тільки в тих випадках, якщо не вказано, що їх було створено у синтетичний спосіб.

Органічна косметика

Продукти мають містити лише незначний відсоток органічних інгредієнтів (тих, що розкладаються), щоб зарахувати себе до органічних.

Найпростіший спосіб зрозуміти, органічна косметика чи ні, – це перевіряти етикетку і шукати позначку Organic або логотип Soil Association Organic. Це підтверджує, що продукти постачаються і виробляються з використанням органічно безпечних інгредієнтів і не тестуються на тваринах, без жорстких хімічних речовин, наночастинок, парабенів, синтетичних барвників і штучних ароматизаторів. Знайти сертифіковані бренди з догляду за волоссям, декоративну косметику та догляд за шкірою можна на сайтах міжнародної організації органічної косметики – Soil Association Organic.

Зараз створюється європейський стандарт COSMOS (Cosmetic Organic Standard), аби об’єднати разом усі організації з перевірки косметики в Європі (зокрема BDIH в Німеччині, Cosmebio і Ecocert у Франції і ICEA в Італії). Тому ви можете шукати ці логотипи на брендах європейських марок.

Зверніть увагу, що деякі інгредієнти не можуть бути органічними (тобто створеними штучно або вирощеними на спеціальних органік-фермах). Наприклад, вода, сіль або глина не є органічними продуктами, але це не означає, що вони не натуральні.

Аби гарантувати, що сертифікація органічної косметики проводиться послідовно, інспекції марок відбуваються щороку!

Мінеральна косметика

Мінеральна косметика, найчастіше декоративна, не виробляється з рослинних компонентів, скоріше, з природних мінералів. Мінерали мікронізують і подрібнюють у дуже дрібний порошок, який потім можна наносити на шкіру. Ці мінерали мають натуральне походження: вони формуються в різних породах і на різних рівнях землі. Є багато комерційних марок «мінеральної» косметики, які, на жаль, переповнені іншими ненатуральними інгредієнтами.

Автентичний мінеральний продукт не містить консервантів, віддушок, додаткових елементів, барвників і хімічних речовин, а також на 100% є засобом cruelty free.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також