Міноксидил для волосся: користь чи шкода

У різні часи сприйняття проблеми випадіння волосся й методи боротьби з нею були різними. Однак останні кілька десятків років ми зійшлися на думці, що випадіння — це неестетично та нездорово. А ще зараз усі ми знаємо, що одним із найбільш ефективних методів боротьби з цією проблемою є міноксидил.

Міноксидил — це хімічна сполука, яка виявилася дуже ефективною в боротьбі з випаданням волосся як у чоловіків, так і в жінок. Перевагою препарату є те, що він ефективний не лише при випадінні, спровокованому зовнішніми факторами, але і при генетично зумовленому облисінні. Цікаво те, що міноксидил був розроблений зовсім не з метою рятувати від випадіння волосся. У 1950-х роках препарат було представлено як ліки проти виразки, але він виявився неефективним. Однак дослідження показали, що міноксидил надзвичайно ефективний при лікуванні високого кров’яного тиску. Схвалений Управлінням з продовольства і медикаментів США (FDA), препарат продавався у формі таблеток і мав попит серед «сердечників». Однак багато пацієнтів і лікарів почали помічати, що разом із серцево-судинними захворюваннями, міноксидил усуває і проблему випадіння волосся. Відтак, спеціалісти почали прописувати таблетки від гіпертонії пацієнтам, що страждають від облисіння. Згодом було проведено відповідні дослідження, й міноксидил отримав схвалення від Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) як засіб для боротьби з випадінням волосся. Відтак, із 70-х років минулого століття засіб випускають у формі лосьйону для волосся й рекомендують масажними рухами наносити на шкіру голови.

У чому переваги міноксидилу

Оскільки властивості міноксидилу були виявлені чисто випадково, механізм його дії почали досліджувати вже після успішних результатів у пацієнтів. «Швидше за все, стимуляція росту волосся відбувається тому, що міноксидил спричиняє приплив крові до шкіри голови. Посилений кровообіг «заряджає» волосяні фолікули і провокує їх активну роботу», — пояснює сертифікований американський дерматолог Дівія Шокін. Інша гіпотеза, підкріплена недавніми даними, свідчить про те, що міноксидил підвищує специфічні ферменти у волосяних фолікулах, подовжуючи фазу їх росту. Загалом, гіпотез «за» міноксидил існує багато і вони ще на фазі дослідження, але от ефективність — це вже давно доведений факт.

Міноксидил зупиняє випадіння і стимулює ріст волосся. Результати досліджень показують, що орієнтовно у 60–70 відсотків пацієнтів через два-три місяці після початку лікування значно знижується випадіння волосся.

Міноксидил збільшує товщину й щільність волосся. Результати пацієнтів показують, що препарат проти випадіння також здатен розв’язувати проблему низької щільності волосся. Він збільшує щільність і густоту волосся, тому під час його використання зачіска стає більш об’ємною на вигляд.

Міноксидил працює з усіма типами волосся. Якщо багато засобів проти випадіння волосся мають свої особливості, то міноксидил безпечний для всіх типів волосся. Як натуральне, так і фарбоване й меліроване волосся можна обробляти препаратом без побоювань, що ваш улюблений відтінок зазнає змін.

Чи може міноксидил принести шкоду

Один із міфів, який багато хто чув про міноксидил, говорить про те, що після припинення використання, міноксидил погіршує стан волосся і провокує ще більше випадіння. «Це не правда. Насправді після припинення застосування препарату, стан волосся не погіршується. Проте пасма повертаються в те становище, у якому вони були до початку лікування. Тому для стабільного результату міноксидилом доведеться користуватися безперервно», — говорить дерматолог Дівія Шокін.

Існує думка, що  міноксидил може подразнювати шкіру голови. Враховуючи те, що препарат діє саме на скальп, то в окремих випадках він може спричиняти свербіж, сухість чи почервоніння. Однак тут справа в індивідуальному несприйнятті препарату. Тому перед застосуванням, варто зробити текст на алергію (це, зрештою, варто робити зі всіма препаратами).

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram і не пропускайте найцікавіші матеріали Beauty HUB! 

читайте також
Читайте також