4 прості кроки до щасливого життя

 

В попередньому матеріалі ми опанували два базові набори стратегій, як працювати з нашим мозком, нашою суттю і природою з точки зору нейронауки. Тепер поговоримо, що нового нам можна впровадити в своє життя, щоб стати щасливішими. Чого нам прагнути в житті і що робити? Зосередимо увагу на чотирьох рекомендаціях, які я раджу впроваджувати в життя вже сьогодні.

Робити добро

Наука показує, що добрі вчинки, прості акти доброти приносять нам велику радість і щастя. Одне з досліджень на цю тему було проведено дослідницею Ліз Дан в різних країнах. Двом групам людей дали гроші – в першій групі по п’ять доларів кожному, а в другій – по двадцять. Першій групі дали завдання витратити кошти на себе, а другій – на інших людей. Результат показав, що рівень щастя людей з другої групи, які робили приємне іншим, був вищим. І сума чи географія тут не відіграють ролі. Це можна легко простежити на власному досвіді. Згідно з цим дослідженням, навіть думка про творення добра піднімає наш рівень щастя!

Якщо зараз ви відчуваєте, що входите в депресивний стан, просто підіть в будь-який волонтерський центр і поволонтерьте. Сьогодні існує багато місць, де ви можете допомогти переселеним з інших міст людям, можете плести сітки, сортувати гуманітарну допомогу. Зробіть внесок на підтримку армії. Роблячи ці добрі справи, ви будете почуватися краще.

Якісні соціальні зв’язки

Якісні соціальні зв’язки з різними людьми – запорука нашого щастя. Є величезне дослідження Гарвардського університету про щастя, яке тривало протягом 75 років. Науковці стежили за життям 724 чоловіків і жінок з ціллю дізнатися, що робить людей щасливими в різному віці. І висновки були такі.

  1. Соціальні зв’язки – це запорука щастя, а самотність призводить до нещастя.
  2. Надзвичайно важливою є не кількість цих соціальних зав’язків, а близькість, якість, глибина цих стосунків.
  3. Хороші соціальні зв’язки, крім щастя, покращують здоров’я, роботу мозку, когнітивні функції тощо.

А за висновками дослідження, яке було проведено в Чікаго, стало відомо, що навіть короткі розмови з незнайомими людьми підвищують наш рівень щастя. Тому якщо зараз поруч з вами немає близьких людей, ви можете завести з кимось коротку розмову в транспорті, на якійсь події тощо. Ці соціальні контакти будуть сприяти вашій радості і підніматимуть рівень щастя.

Контроль свідомості (медитація)

46,9% нашого часу ми живемо думками десь в іншому місці, але не в тих подіях, які відбуваються з нами прямо зараз. І це робить людину менш щасливою. Як з цим боротися? Практикувати медитацію. Зараз навчитися медитувати максимально просто і доступно: ви можете відкрити YouTube, загуглити або встановити застосунок на телефон. Вдягаєте навушники і слухаєте – голос інструктора розкаже вам, що робити далі. Вже сьогодні цьому можна почати приділяти 5-10 хвилин на день і надалі регулярно практикувати.

Медитація зупиняє процес нашого блукання в думках, робить нас щасливішими і здоровішими – це досліджено, вивчено і доведено наукою (зараз я не говорю про езотеричний підхід до медитації). Що мене вразило: за результатами досліджень щоденна практична системна медитація здатна збільшити кількість сірої речовини в місцях кортексу нашого головного мозку. То чому б не почати це робити тут і зараз?

Практики здоров’я

Якщо і є щаслива таблетка – то це спорт протягом 30 хвилин щодня і сон мінімум сім годин. Спорт навіть протягом пів години покращує роботу мозку, знижує рівень стресу, робить нас щасливішими і впливає на наш прекрасний вигляд. Важливо, щоб це була системна практика, тому для спорту потрібна дисципліна. Звичайно, сон також має значний вплив на зниження рівня стресу і збільшення нашого рівня щастя.

Стаття підготовлена в рамках проєкту «Стресооборона: український рецепт» за матеріалами онлайн-розмови Сергія Роголя та Юлії Тичківської.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші відеоматеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також