Морозно: як правильно одягнутися для бігу взимку

На жаль, із кліматом ми зробити нічого не можемо і змушені суворими зимами шукати можливості для спорту під дахом або приймати умови такими, які надано природою. Найпопулярнішим і доступним способом підтримки фізичної форми навіть у холодну пору залишається біг. Пам’ятаємо, що взимку світловий день менший, а погода буває похмурою, і такі фактори безпосередньо впливають на те, в чому виходити на пробіжку. До підбору й одягу, і взуття варто підійти серйозно, інакше ви ризикуєте здоров’ям.

Що одягати на пробіжку в морозну погоду, коли то дме крижаний вітер, то визирає сонце? Що взувати, коли сльота, ожеледь? Чи варто і в чому тренуватися в -15°С? Найважливіше у виборі зимової екіпіровки – це багатошаровість. Її – як основне правило – важливо дотримуватися і в +2°С, і в -20°С. Найважливіший шар – нижній, базовий, який прилягає до тіла. Навіть під час найлегшого бігу підтюпцем тіло нагріється, і ви хоч трохи, але спітнієте. В жодному разі не використовуємо для нижнього шару бавовну, яка миттєво намокне, стане важкою та холодною. А це означає, що як мінімум застуда гарантована. Далі по пунктах.

Нижній шар

Це завжди одяг зі спеціальних синтетичних матеріалів, які дозволяють шкірі дихати і добре виводять вологу. Футболка, лонгслів або термокофта – залежно від температури.

Верхній шар

Задача верхнього одягу – захищати від вітру, вологи, якщо ви зібралися вибігати в дрібний дощ, мокрий сніг або на сухий морозний вітер. Не забуваємо вибирати теплу екіпіровку яскравих кольорів або зі світловідбивними принтами, щоб в темну пору ви були помітні для машин з проїжджої частини і на пішохідних переходах до світанку і після заходу сонця.

Від 0°С до -5°С

Це може бути біговій жилет, надітий поверх лонгсліву – футболки з довгим рукавом. Бігові жилети підходять для захисту від холоду у вологу погоду завдяки легкому шару з дихаючої водовідштовхувальної тканини, що дозволяє підтримувати оптимальну температуру тіла. З такою ж функцією вопраються вітровки з міцної невагомої тканини. Капюшон – якщо дощитиме.

Від -5°С до -10°С

Верхній шар складається з футболки (з довгим або коротким рукавом), флісової кофти і куртки або зимової бігової куртки з ще більш щільних вітро- і водовідштовхувальних матеріалів, ніж вітровка. Шапка, куртка з капюшоном, кепка з козирком або спеціальні теплі навушники – вирішувати вам, але в мінусову температуру голову варто прикривати.

Від -10°С до -20°С

В найнижчі температури строго дотримуємося три шари: термобілизна, лонгслів або фліс і вітровка або зимова бігова куртка. Мета – тепло, вентиляція і захист від холоду без обважнення. З аксесуарів для вітряної та сніжної погоди – шапка, утеплені або флісові рукавички, баф або шарф обов’язкові.

На ноги

За ясної, сухої погоди – утеплені тайтси (щільний матеріал всього виробу або з щільної вставкою по передній поверхні стегна). За вітряної сирої або морозної погоди під тайтси варто одягати термобілизну. В найбільш морозну погоду можна додати шорти або спортивні штани вільного крою з водонепроникної тканини або з технологіями типу hyperwarm

Вибір кросівок взимку

Для сухого асфальту або ґрунту підійдуть звичайні бігові кросівки для бігу в теплу погоду з щільними носками або гетрами. Для сирої погоди, щільно утоптаного снігу або бігу стежками парку або лісу – кросівки для зимового бігу з поліпшеним захистом від вологи, хорошою амортизацією і вставками з чіпкої гуми, «вафельними виступами» на підошві для міцності зчеплення у вологу погоду. Для бігу по снігу – кросівки для трейлу з абразивною підошвою і верхнім шаром з мембраною Gortex. У період ожеледиці або каші зі снігу на льоду – кросівки для зимового бігу з шипованими гумовими накладками.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також