Проста йога: сидячи в машині, офісі й літаку

Корінь санскритського «юдж» перекладається як «зв’язок», «з’єднання». У глобальному сенсі це передбачає єднання людини з природою, гармонію з собою і навколишнім світом. Тобто не тільки фізичні вправи, але і психічні, і духовні. Згода зі своїм тілом і вміння його розуміти, підтримувати здоровим – перший і найменший крок у цьому напряму. За межами Індії термін «йога» залишається на цьому першому ступені, з базовими фізичними вправами – асанами, які діють на тіло позитивно. Вони підтримують у тонусі м’язи і зв’язки тіла, розробляють суглоби, роблять масаж внутрішніх органів і відбудовують баланс. В цілому діє оздоровче, як і будь-який інший спорт. Йога сучасна абсолютно точно стала спортом, який можна віднести і до силового виду, і до кардіонавантаження, і до гімнастичної розтяжки. У ній всього потроху, і це працює в комплексі. Як синергія, що дає здоров’я, підвищує фізичну витривалість і гнучкість тіла. Нею і скористаємося для підтримки гнучкості під час наступної поїздки.

Тадасаї, поза гори

Підтягнути живіт вгору, витягнути хребет, випрямити шию. Корпус тримайте прямо, сонячне сплетіння підтягуйте до підборіддя. Грудна клітка піднята і «розкрита». Тадасаї покращує тонус, покращує поставу, сприяє витягненню і звільненню спинних нервів.

Привітання сонцю сидячи

Виконувати 4-6 разів на ритмі тренування й активно дихати. Сидяча Сурья Намаскар допоможе витягнутися, підвищити тонус м’язів і поліпшити циркуляцію крові. Прогин у спині – це вдих. Руки витягуються вгору. З видихом – долоні з грудей, намасте в районі сонячного сплетіння, видих.

Поза півмісяця

Сидяча Ардха Чандрасана. Витягнути руки вгору, зігнути в ліктях. Лівим зап’ястком потягнути за правий лікоть. Виконати скручування вправо. Повернутися в початкове положення, виконати в інший бік.

Поза кобри

Бхуджангасана розвиває гнучкість хребта, допомагає зняти загальну втому. Плечі відведені назад і вниз. Грудна клітка розкрита, розширена. Шия весь час витягується і подовжується. Зробити два повільні дихальні цикли, витягаючи корпус вгору і прогинаючись у попереку і грудному відділі спини.

Поза орла

Підняти праву ногу, оповити її навколо лівої, заводячи максимально глибоко. Оповити правою рукою ліву (права плечова кістка поверх лівої) і з’єднати долоні, спрямувавши пальці вгору. Витягнути корпус вгору. Виконати на іншу сторону. Гарудасана розслабляє суглоби, допомагає при болях в спині та знімає напруження.

Поза стільця

Асана добре розтягує плечовий пояс і витягує м’язи талії. Завдяки сильному тиску на внутрішні органи, ця асана стимулює травлення. Виконайте невеликий нахил. Зіпріться правою рукою об стегно ближче до таза. Поверніть корпус праворуч, заводячи ліву руку з зовнішнього боку правої ноги у такий спосіб, аби праве коліно опинилося під лівою пахвою. З’єднайте руки в намасте, витягніть тіло за маківкою. Підійміть голову вгору і дивіться в стелю. Виконайте на інший бік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також
Читайте також