Цифрова стоматологія: що це таке і кому це потрібно

  • Self-love: celebrate yourself

  • Це з любові

  • HOW TO BEAUTY

    HOW TO BEAUTY

  • Адвент-календар 2021

  • Листи Діду Морозу 2021

Здається, ще вчора нам в зуби клали миш'як, щоб убити нерв, а сьогодні ми вже говоримо про цифрову стоматологію та використанні 3D-технологій в протезуванні зубів.

І поговорити дійсно є про що. Про арсенал сучасного стоматолога нам розповіла Анна Шабріна, стоматолог-ортопед і стоматолог-терапевт в клініці D.Ante (Київ).

Анна Шабріна

Цифрова стоматологія – новий стандарт стоматологічних послуг

Уявіть, що вам потрібно побудувати будинок. Коли не було ніяких вимірювальних інструментів, все робилося на око. Потім з’явилися лінійки, будівельні рівні і метри. А потім – лазерні далекоміри і нівеліри. Розвиток технологій зробив будівництво будинку швидким, точним і не вимагає перевитрат матеріалів.

Те ж саме відбулося і в стоматології.

У 70-х роках ХХ століття почав розвиватися новий напрям – цифрова комп’ютерна стоматологія. І сьогодні ця технологія стала доступна кожному: все більше стоматологічних клінік використовують «цифру», щоб допомагати пацієнтам швидше, якісніше і без помилок.

Офіційне визначення цифрової стоматології звучить так: це підрозділ стоматології, який включає в себе комп’ютерне моделювання і виготовлення коронок, абатментів, хірургічних шаблонів та ін.

В реальності цифрова стоматологія – це комп’ютер, до якого підключена спеціальна внутрішньоротова (інтраоральна) камера. Цю камеру лікар-стоматолог вводить в ротову порожнину пацієнта і тримає на відстані 5-10 мм від зубів. Камера в цей час робить безліч невеликих фотографій зубів, зображення передаються на комп’ютер, який «склеює» ці фотографії в одну і формує точну копію порожнини рота в оклюзії (оклюзія – це коли обидві щелепи змикаються), що дає нам можливість побачити в цифровому форматі чи правильно змикаються зуби.

Нижче на зображенні ви можете побачити, чим отримання цифрового відбитка відрізняється від аналогового: замість громіздких форм для зняття відбитків – невелика інтраоральна (внутрішньоротова) камера; замість тривалого часу застигання матеріалу – кілька хвилин (до 10 хвилин на обидві щелепи).

Цифрова стоматологія: що це таке і кому це потрібно

Як використовується цифрова стоматологія в лікуванні зубів

Цифрову стоматологію можна використовувати при лікуванні будь-якої зовнішньої хвороби ротової порожнини (для прихованих від очей випадків використовується рентген):

  • Лікування карієсу. За допомогою виведеного на екран комп’ютера зображення лікар-стоматолог може показати пацієнтові каріозну порожнину і наочно пояснити план лікування зуба.
  • Протезування. Для зняття відбитків зубів: камера знімає точні розміри зуба, після чого ці розміри передаються в лабораторію, де автоматичні фрезерні верстати і 3D-принтери (аналог принтера для паперу, але вміє друкувати тривимірні об’єкти з обраних матеріалів – існує навіть 3D-принтер, який робить будинки – прим. ред.) роблять на основі знятих розмірів протез, що ідеально підходить пацієнту.
  • Імплантація. На основі цифрового відбитка і КТ (комп’ютерної томографії) коронки зуба визначається кут нахилу, під яким лікарю потрібно поставити імплант. Зняті мірки також використовують, щоб виготовити спеціальні шаблони для точної установки імпланта під час цифрової імплантації зубів.

Цифрова стоматологія: що це таке і кому це потрібно

Переваги та недоліки цифрової стоматології

У цифрової стоматології багато переваг і тільки один недолік.

Переваги цифрової стоматології для пацієнта

Цифрова стоматологія комфортна для пацієнта. Не потрібно вставляти в рот масивну форму для зняття відбитків, яка викликає дискомфорт. Це особливо важливо для пацієнтів з гіперчутливістю ротової порожнини, у яких звичайне зняття відбитків викликає блювотний рефлекс: цифрова камера має невеликий розмір, і лікар майже не торкається нею до м’яких тканин, тому її використання не викликає ніякого дискомфорту.

Цифрова стоматологія робить лікування швидше. Ті процеси, які раніше займали до двох тижнів, наприклад, створення моделей вінірів, тепер тривають всього кілька днів.

Цифрова стоматологія точніше. Завдяки співпраці з цифровою лабораторією пацієнт отримує більш якісний і естетичний результат, оскільки в лабораторії виготовляють вироби, виходячи з точних розмірів цифрових відбитків. Уявіть собі, що технік в лабораторії бачить ваші зуби в такому збільшенні, що може спроєктувати вигин емалі до тисячної частки міліметра і навіть використовувати золотий перетин Фібоначчі (його вважають стандартом для відновлення і створення ідеальної голлівудської посмішки – прим. ред.). При знятті силіконового відбитка така точність недосяжна.

Переваги цифрової стоматології для лікаря

Ціна помилки стоматолога може бути досить велика і для нього, і для пацієнта. Саме тому стоматологи прагнуть якомога частіше використовувати технології: вони мінімізують ризик помилки.

Цифрові відбитки, на відміну від звичайних, не дають усадки і неточностей, а значить, підсумковий виріб буде ідеально підходити пацієнтові.

Недолік цифрової стоматології

Єдиний недолік цифровий стоматології – це ціна.

З одного боку, обладнання для зняття внутрішньо оральних знімків досить дороге, тому і вартість зняття цифрових відбитків вища, ніж зняття аналогових відбитків.

З іншого, коронки, вініри, мости робляться на основі цифрового відбитка за допомогою спеціальних фрезерних верстатів або роздруковуються на 3D-принтері – це теж здорожує послугу за рахунок виняткової точності результату.

Цифрова стоматологія – те, що має бути в кожній клініці

Це найбільш передова технологія на сьогоднішній день: вона знижує ризик помилки практично до нуля.

Наприклад, якщо у стоматолога здригнулася рука або пацієнт поворухнувся під час зняття звичайного аналогового відбитка, то підсумковий виріб (вінір, коронка, протез на імплант) буде з дефектом.

З цифровою стоматологією такого не відбувається ніколи. Програма сама підказує стоматологу за допомогою звуків, що він занадто наблизив або віддалив камеру від зуба або що він не відзняв якусь ділянку зубного ряду. І навіть якщо пацієнт випадково поворухнувся під час зняття цифрового відбитка, програма робить так багато знімків, що ймовірність помилки мінімальна.

Крім того, пацієнту не потрібно сидіти в кріслі з формою для зняття відбитка в роті і чекати, коли застигне спеціальний матеріал – повне цифрове сканування двох щелеп зазвичай займає до 10 хвилин.

Є й випадки, коли без цифрової стоматології не обійтися:

Наприклад, коли потрібно виготовити коронку для пацієнта, який носить брекети. Якщо знімати відбиток звичайним методом, то брекети можуть злетіти і потрібно буде їх заново встановлювати. Якщо ж робити це за допомогою цифрової камери, то процес зняття відбитка не вплине на цілісність ортодонтичної конструкції.

Отже, якщо вам потрібно поставити протез, встановити вініри, зробити коронку або ви хочете замінити втрачений зуб імплантатом, звертайтеся в ту клініку, яка використовує цифрові технології в роботі. Так ви і прискорите процес лікування, і уникнете ризику людської помилки.

Підписуйтесь на наш Instagram і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також