Що почитати на Гелловін: кращі містичні книги

  • Self-love: celebrate yourself

  • Це з любові

  • HOW TO BEAUTY

    HOW TO BEAUTY

  • Адвент-календар 2021

  • Листи Діду Морозу 2021

Якщо на Гелловін потрапити на костюмовану вечірку не вдається, завжди можна залишитися вдома, укутати пледом і почитати кращі книги жахів.

Напередодні Гелловіну, найбільш моторошного і цікавого свята, не обійтися без читання страшних історій. Й у редакції Beauty HUB є відповідь на питання, що почитати на Гелловін. Пропонуємо 5 містичних книг, від прочитання яких кров холоне в жилах.

Стівен Кінг «Воно»

(1968)

Стивен Кинг «Оно»

Мабуть, жоден список найбільш містичних книг не обійдеться без «короля жахів» Стівена Кінга. Більш того, до нього можна внести мало не кожен його роман, повість, оповідання. Але «Воно»  – монументальне творіння американського письменника, завдяки якому діти всього світу стали боятися клоунів.

Дія відбувається в маленькому містечку Деррі в штаті Мен, який страждає від невідомого, що викрадає дітей і вбиває їх з неймовірною жорстокістю. До списку його жертв потрапляє і шестирічний хлопчик Джордж Денбро, з якого і починається цикл вбивств 1957 року. Старший брат Джорджа, Білл, збирається покласти край звірств Воно. У цьому йому погодилися допомогти ще шестеро одинадцятирічних хлопців, об’єднавшись у «Клуб Невдах». Виявляється, кожен з них бачив Воно, але в різних його іпостасях. Вони розуміють, що для того, щоб перемогти клоуна Пеннівайз, вони мають зустрітися зі своїми страхами віч-на-віч.

У романі переплітаються дві лінії – дитинство головних героїв, їх сутичка з Воно, і вони ж, але вже дорослі. Вони знову вступають в протиборство з жахливим клоуном. Але чи всі вони готові йти до кінця і чи зможуть герої покінчити з Воно раз і назавжди?

У книзі з великою майстерністю прописано кожен характер, розкрита мотивація героїв, велика увага приділяється деталям. Більш того, в романі все місто – це ще один персонаж, і навіть велосипед головного героя сприймається як окремий образ, який відіграє важливу роль у протистоянні з ірраціональним злом.

Ніл Гейман «Кораліна»

(2002)

Нил Гейман «Коралина»

Турбує питання, що почитати на Гелловін, але немає часу подужати роман на тисячу сторінок? Тоді повість англійського фантаста Ніла Геймана «Кораліна» – чудовий варіант. Вона буде цікава не тільки дітям, а й дорослим, адже всім нам близька головна ідея книги – бути сміливим, але при цьому відчувати страх – нормально, головне – продовжувати діяти.

Книга знайомить читачів з допитливою дівчинкою Кораліною, яка разом з батьками переїхала до великого триповерхового будинку. Батькам ніколи грати з дитиною, і вона вирушає в розвідувальну експедицію домом й околицями. Кораліна спілкується з дивним сусідом, що дресує мишей, і п’є чай в компанії колишніх актрис міс Спинк і міс Форсібл. Вони гадають їй на чайній гущі і несподівано бачать небезпеку, яка загрожує дівчинці. Вони дарують їй амулет, втім, Кораліна не надає їх словами значення, як і застереження дивного сусіда, якому про небезпеку повідомили миші. Дівчинка і далі досліджує будинок і виявляє зачинені двері. Відчинивши їх, Кораліна та її мама бачать тільки стіну, і знову зачиняють двері на замок. Яке ж було здивування дівчинки, коли наступного дня вона бачить, що ці ж двері відчинені й ведуть в темний коридор. А в кінці коридору Кораліна потрапляє знову в свій будинок, але інший будинок, де її зустрічають інші батьки, у яких ґудзики замість очей. Вони пропонують їй залишитися з ними назавжди, обіцяють завжди з нею грати і запевняють, що люблять її. Але їх поведінка насторожує Кораліну, вона хоче повернутися додому до справжніх батьків, однак виявляється, що інша мама їх викрала. Тепер тільки Кораліна може врятувати батьків, але чи подолає вона свій страх?

Рей Бредбері «Насувається лихо»

(1962)

Рэй Брэдбери «Надвигается беда»

До списку найбільш містичних книг можна додати безліч оповідань Рея Бредбері, а його роман «Насувається лихо» гідний окремої уваги. Він був переписаний зі сценарію, який письменник створив для режисера Джина Келлі. Однак Келлі не вдалося знайти фінанси, і Бредбері переробив сценарій на книгу.

«Насувається лихо» – це третя частина своєрідної трилогії Бредбері, до якої увійшли «Вино з кульбаб» та «Літо, прощай!». У цій книзі на зміну умиротворення літа прийшла осінь, і вже з перших розділів автор створює відчуття наближення лиха: історія героїв, що з’явилися на світло на Гелловін, згадка грози, поява торговця громовідводами. А ще класичні конфлікти добра і зла, внутрішньої боротьби героїв і вічне питання про життя і смерть.

Зав’язку сюжету Бредбері запозичив з власного оповідання «Чортове колесо». Головні герої роману – двоє хлопчиків, Вільям Хеллуей і Джим Найтшед, які вночі втекли з дому, щоб подивитися на карнавал. Раптово вони стають свідками перетворення сорокарічного учасника карнавалу Кугера на дванадцятирічного хлопчика. Після цього і починаються пригоди хлопців, під час яких їм доведеться відповісти на питання: що краще – бути старим з душею дитини або дитиною з душею старого?

Говард Філліпс Лавкрафт «Поклик Ктулху»

(1926)

Говард Филлипс Лавкрафт «Зов Ктулху»

Розповідь у жанрі жахів, де вперше з’являється Ктулху –  божество, якому поклоняються адепти жорстокого культу. Розповідь складається з трьох частин, пов’язаних між собою, і представлена у вигляді записок жителя Бостона Френсіса Терстона, який займався розслідуваннями, що мають відношення до божества Ктулху.

Сюжет першої частини розгортається навколо глиняного барельєфа із зображенням Ктулху, який оповідач знайшов у речах свого двоюрідного діда, професора Енджелла. Скульптор Вілкокс зробив його в березні 1925 року в стані напівсну. Тоді він бачив галюцинації циклопічних міст, а схожі кошмари в той час бачили й інші люди з чутливою психікою, переважно художники, архітектори, скульптори. У другій частині йдеться про захоплення секти, що поклоняється Ктулху, описуються розпусні й богохульні дії секти, учасники якої під час своїх оргій приносили жертви божеству. Один з сектантів на допиті заявив, що Ктулху чекає свого часу в місті Р’льєх. У третій частині оповідач дізнається про норвезького моряка, який єдиний з усього екіпажу вижив після зустрічі з Ктулху в місті Р’льєх. Але чи припинив своє існування культ? Що буде з оповідачем і чи чекати наступного пришестя Ктулху?

Річард Метісон «Я легенда»

(1954)

Ричард Мэтисон «Я – легенда»

Всім, хто дивився фільм «Я – легенда» з Уїллом Сміттом у головній ролі, варто одразу сказати, що спільного у роману і стрічки дуже мало і порівнювати їх не варто.

Сюжет книги розгортається в Лос-Анджелесі, де залишилася одна єдина людина, Роберт Невілл, якого обійшов страшний вірус, який робить з людей вампірів. Герой, у якого виявився імунітет до хвороби, намагається знайти ліки проти вірусу і врятувати людство, що залишилося. Вдень він зайнятий тим, що вбиває сплячих вампірів, і якось зустрічає Рут. Вона не виносить запаху часнику, але може ходити під сонцем. Роберт перевіряє її кров на вірус і виявляє, що вона заражена. Від Рут герой дізнається про те, що деякі вампіри змогли пристосуватися до нового життя і збираються побудувати нове суспільство. На героя починається полювання, яка може коштувати йому життя.

Підписуйтесь на наш YouTube-канал і не пропускайте найкорисніші відео-матеріали від Beauty HUB!

читайте також