Фінансова подушка для українців: міф чи реальність?

Подушка безпеки

70% українців живуть без фінансової подушки. Разом із фінансовим аналітиком і експерткою з фінансової грамотності Ольгою Ковальчук розбираємося, як створити заощадження, які стануть вашою надійною страховкою в часи змін і турбулентності. Адже мати фінансову подушку в період війни – must do.

Ольга Ковальчук

Ольга Ковальчук, фінансовий аналітик і експертка з фінансової грамотності

Що таке фінансова подушка безпеки?

Фінансова подушка – це особисті заощадження людини або родини, на які в разі настання турбулентних періодів у житті людина може розраховувати. Це гроші, які забезпечують психологічну та фінансову безпеку людини. 

Чому про неї варто задуматися українцям, якщо вони ще не мають такої подушки?

Тому що насправді ми живемо в епоху нестабільності – ковід, війна, особисті обставини, які потребують ментальних та фінансових сил. А коли людина принаймні не думає про гроші в часи стресу й турбулентності, вона може обирати для себе найкращі рішення. Так при ковіді люди, які мали фінансову подушку, могли сповільнитись, подумати, чи в ту сторону рухаються по життю, без поспіху та напруження від необхідності сплати рахунків. 

Фінансова незалежність від обставин та зарплатні дає змогу людині обирати нові шляхи розвитку подій найкращим чином для себе.

Як правильно визначити суму фінансової подушки?

Сума фінансової подушки розраховується виходячи з суми місячних витрат людини або родини на тому рівні, на якому родина вже живе і це її влаштовує. Щоб певний період була змога жити життя, не знижуючи його рівень. Далі, коли місячна сума визначена, її треба помножити на шість, а краще на 12 місяців, і перевести в валюту. Бо якщо рахувати й зберігати в гривні, є ризик швидкої девальвації збереженого. 

Визначившись з сумою, потрібно розпочати відкладати кошти на цю мету. 

фінансова подушка

Як відкладати гроші правильно? І що робити при невеликих прибутках?

Від 10% від кожного доходу треба одразу ж відкладати на подушку безпеки. 

Чому одразу, а не після всіх витрат дивитись, що залишиться? Тому що наш мозок налаштований так, що скільки грошей нам не дай – завжди буде мало. І навпаки, якщо дати певну суму – будемо розраховувати на те, що є. Тому я рекомендую відкладати мінімум 10% одразу, щоб не було спокуси витратити всі гроші. 

Як показує практика, ви будете оперувати лише тими грошима, які маєте в доступі, тому навіть при маленьких прибутках вам вистачить грошей. А потім починає спрацьовувати ефект магніту, коли накопичена сума зростає щомісяця. Коли людина, яка раніше не мала жодного збереження, починає відчувати, що у неї є гроші, вона розслабляється і починає бачити нові можливості для нових доходів. На моїй практиці не має значення початковий дохід. Якщо людина обирає шлях до створення своєї фінансової безпеки, то подушка збирається за 9-12 місяців, навіть якщо на старті математика виходить інша. Спробуйте і побачите самі.

Де і в якій валюті краще зберігати фінансову подушку?

Краще 100% зберігати в валюті, крипті, дорогоцінних банківських металах або камінні.

При цьому важливо, щоб у вас до подушки безпеки був доступ 24/7, і це не банківські ячейки, не рахунки в банках – нам уже все показала наша війна.

Як втриматися від спокуси витрачати гроші з подушки безпеки на забаганки?

Встати в дорослу позицію по відношенню до свого життя. Вирішити, що ці гроші насправді працюють на найдорожче, що у вас є – ваше здоров’я. Усвідомити, що ви не будете мати стрес через гроші в будь-якій ситуації в житті. Людина, яка має гроші, вільна обирати, де жити, з ким жити тощо. Зрозуміти нарешті, що ви це робите для себе та свого спокою.

Підписуйся на нашу сторінку в Instagram та не пропускай найкорисніші відеоматеріали від Beauty HUB!

читайте також