Магнітні бурі у жовтні 2024 року: коли чекати і що планувати

Останні кілька років фіксують підвищену геомагнітну активність. Зростає як кількість магнітних бур, а й їх інтенсивність, дедалі частіше сильні магнітні бурі тривають кілька днів. Коливання геомагнітного поля Землі негативно впливає на самопочуття 10% населення планети. Тому радимо заглядати в календар магнітних бур на жовтень 2024 року, щоб пережити геомагнітні спалахи без наслідків для здоров’я.

Магнітні бурі це стресовий період для організму людини, а також вони негативно впливають на роботу техніки, зв’язку, електронних мереж, природу. Згідно з дослідженнями, деякі люди під впливом сонячної активності можуть гірше почуватися, стають менш продуктивними та схильними до перепадів настрою. Коли саме прогнозуються магнітні бурі у жовтні 2024 року, наскільки активними вони будуть і як вплинуть на наше самопочуття, читайте зараз.

Магнітна буря: що це таке, як виникає

Магнітні бурі це геофізичні явища, що відбуваються у верхніх шарах Землі та пов’язані зі змінами у магнітному полі планети. Вони можуть мати різну природу і виявлятися у вигляді тимчасової зміни сили та напрямків магнітного поля Землі.

Магнітне поле Землі обумовлено рухом рідкого зовнішнього ядра планети, що складається переважно із заліза та нікелю. Цей рух створює електромагнітне поле, яке оточує Землю та захищає нас від шкідливого впливу сонячного вітру та космічних випромінювань.

Також магнітні бурі можуть виникати через різні причини, зокрема сонячні бурі. Коли сонячна активність зростає, вона виділяє більше сонячних вітрів та корональних мас викидів у космос. Ці частинки і взаємодіють із магнітним полем Землі, і спричиняють його тимчасові зміни на поверхні планети.

У періоди мінімальної активності Землі відбувається до 50 магнітних бур на рік. Якщо раніше фахівці NASA прогнозували пік сонячної активності на 2025 рік, то сьогодні статистика говорить він розпочався влітку цього року. Причина – поява великої кількості сонячних плям. Тривалість магнітних бур не завжди однакова. Так, фаза наростання збурення магнітного поля становить близько семи годин, а фаза повернення до вихідного стану три доби. Протягом цього періоду активність магнітної бурі може як наростати, так і спадати.

Вивченням космічної погоди, відповідно, і прогнозуванням магнітних бур займаються спеціалізовані дослідні інститути. Прогнози магнітних бур роблять виходячи з поточної сонячної активності, тому вони можуть змінюватися протягом місяця. На це впливає маса чинників: сонячна активність, геомагнітна обстановка, взаємодія сонячного вітру з магнітосферою Землі тощо.

Прогноз магнітних бур на жовтень 2024 року: дати

Жовтень 2024 року не буде спокійним щодо геомагнітного коливання Землі, вважають сейсмологи. Спалахи на Сонці будуть середньої інтенсивності й дуже сильними.

  • 15, 10 жовтня 2024 року – магнітні бурі середньої активності потужністю 4-5 балів. Геомагнітне коливання Землі буде відчутно метеочутливим людям. У них можливі сильні головні болі, перепади тиску, навіть може здатися, що ви занедужаєте.
  • 7, 13, 18, 15 та 29 жовтня 2024 року – сильні магнітні бурі. Ці дні будуть небезпечними для здоров’я навіть для тих, хто не відносить себе до метеозалежних людей. Експерти радять знизити в цей період фізичне та психологічне навантаження на свій організм, уникати великого скупчення людей, не вживати міцних і кофеїновмісних напоїв.

Магнітні бурі на жовтень 2024 року: як пережити

Метеозалежність не вважається офіційною медициною хворобою, тим паче немає доказів, що магнітні бурі безпосередньо впливають на здоров’я людини.

  1. За спостереженнями медиків, найчастіше від погодних катаклізмів страждають люди з хронічними захворюваннями нервової та серцево-судинної систем. А ось на здоров’ї здорових людей магнітні бурі ніяк не позначаються.
  2. Метеозалежним людям необхідно заздалегідь підготуватися до магнітних бур, плануючи фізичні й емоційні навантаження.
  3. Важливо зберігати у ці дні спокій та гарний настрій, а погіршення самопочуття не пов’язувати з магнітними бурями.
  4. Магнітні бурі найбільше впливають на режим сну: у дні, коли спостерігається активність на Сонці, буває важче заснути, а сам нічний відпочинок не дає бажаного ефекту. Щоб не страждати від безсоння та поганого самопочуття, лягайте спати раніше й не захоплюйтеся на ніч гаджетами.
  5. Магнітні бурі часто супроводжуються головним болем. Вчені пов’язують це з тим, що при коливаннях магнітного поля уповільнюється капілярний кровообіг і настає кисневе голодування тканин. Щоб цього уникнути, починайте день із контрастного душу, чергуючи по 10-15 секунд холодну та гарячу воду.
  6. В ідеалі зробити зарядку, адже навіть прості фізичні вправи покращують кровообіг. Обов’язково гуляйте, збільшіть тривалість прогулянки, стежте за диханням.
  7. Протягом дня необхідно контролювати артеріальний тиск, працювати у полегшеному режимі або частіше робити перерви. Уникайте конфліктів як на роботі, так і вдома. Якщо видався вихідний – помедитуйте, займіться йогою чи стретчингом, плаванням.
  8. Особливу увагу у дні магнітних бур приділіть харчуванню. Так, жирні, копчені продукти та солодощі можуть гірше засвоюватися організмом та спричиняти погане самопочуття. Ваш денний раціон має складатися переважно з овочів і фруктів з високим вмістом калію та магнію. Пийте більше рідини (вода, трав’яний чай), уникайте енергетичних напоїв, а також алкоголю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також