Шотландські науковці: вакцинація від ВПЛ запобігає раку шийки матки

Проаналізувавши статистику ефективності вакцинації проти ВПЛ у Шотландії, вчені заявили, що жодного випадку раку шийки матки у жінок, вакцинованих від вірусу папіломи людини (ВПЛ) до 14 років, не виявлено.

Результати дослідження було опубліковано  журналі Journal of the National Cancer Institute. Для його проведення використали медичні записи  понад 450 тисяч шотландських жінок, які народилися між 1988 і 1996 роками. За результатам, з 40 тисяч жінок, яким зробили щеплення від ВПЛ до 14 років, жодна не хворіла на рак шийки матки взагалі. Водночас неважливо, зробили їм одну дозу вакцини чи дві. 

Серед жінок, яким вакцинацію від ВПЛ робили у проміжок між 14-22 роками, рівень захворюваності на рак шийки матки становив 3,2 випадки на 100 тисяч осіб. Цей показник удвічі менший, якщо порівнювати із статистикою взагалі невакцинованих від ВПЛ жінок (8,4 випадки на 100 тисяч осіб). 

Один із авторів дослідження, колишній керівник клінічної програми скринінгу раку шийки матки в Шотландії Тім Палмер, розказав, що не очікував такої приголомшливої статистики. Навпаки, він гадав, що 15-17 випадків все ж буде. Колеги шотландців з американського університету онкологіії у Техасі вважають дослідження захопливими, що ще раз доводить ефективність вакцинування від ВПЛ дівчаток до 14 років.

У Міністерстві охорони здоров’я України також зазначають, що вакцинація від ВПЛ у комплексі з регулярними профілактичними обстеженнями та здоровим способом життя майже на 100% запобігає раку шийки матки. 

Гінекологічні онкозахворювання – найпоширеніші види раку в жінок. Щороку в понад 1 мільйона жінок діагностують рак шийки матки, яєчників, тіла матки чи інші види гінекологічних онкозахворювань. У 2023 році в Україні майже 21,5% всіх онкохвороб припадало на рак жіночих статевих органів. Основною причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом.

Підписуйтесь на наш профіль у Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також