10 книг на осінь: радить книжкова блогерка

осінні книги

Осінні книги – досить широке поняття, і кожен вкладе в нього свій сенс. Ми поспілкувалися з книжковою блогеркою Алісою Перовою, авторкою YouTube-каналу Peake-week Papers, щоб дізнатися про її читацькі вподобання на осінній сезон. Результатом ділимося в матеріалі.

Аліса Перова

Аліса Перова, книжкова блогерка, авторка YouTube-каналу Peake-week Papers

Для всіх адептів сезонного читання я зібрала 10 книжок, які прекрасно читаються восени. Серед них і моторошні трилери, які варто гортати в дощовий день, і добрі історії, що зігріють краще за будь-яку ковдру. 

Рей Бредбері «Із праху посталі»

Почати хочу з письменника-символа осені, що дуже любив цю пору року і майже всі книжки писав, надихаючись Гелловіном.

Саме ця осіння книга народилась ще й через співпрацю Бредбері з Чарльзом Адамсом, автором коміксів про сімейку Адамсів. На жаль, фінальний варіант з ілюстраціями ми так і не побачили, бо ці два генії не змогли знайти видавця (яка величезна втрата).

Ця збірка оповідань розповідає про дещо незвичну родину Елліотів, що складається з вампірів, мумій і маленького хлопчика, і про їх підготовку до святкування Гелловіну з незвичайними гостями: привидами, зомбі та іншими монстрами. Це ідеальна казка для дорослих, що виросли на книжках Роберта Стайна і хочуть знову поринути у дитинство. 

Рей Бредбері «Із праху посталі»

Тревіс Болдрі «Легенди та лате»

Осінь – це сезон не тільки Гелловіну та привидів, а ще й кави і затишку. Тож бери ковдру, колоти гарбузовий лате, хапай домашнього улюбленця і поринай у затишне фентезі. 

Тревіс Болдрі розповів, що з початком пандемії люди відчули брак добрих і зворушливих книжок, а жорстоке фентезі з епічними битвами точно не могло їм цього подарувати. Тож він вирішив експериментувати в цьому жанрі і зробив книгу, де замість рік крові – ріки кави, а хрустять не кістки, а скоринки круасанів.

Орчиці Вів набридло ламати шиї у ролі найманої убивці, тож вона «виходить на пенсію» і відкриває кав’ярню, де подають дивний напій, який вона підгледіла у гномів. Якби жанр книги був не фентезі, її цілком можна було б назвати «виробничим романом», настільки нас занурюють у процес відкриття кафе. Разом з новими друзями Вів розробляє меню, дегустує сінабони та обирає посуд на ринку. 

Тревіс Болдрі «Легенди та лате»

Ґрейді Гендрікс «Посібник зі знищення вампірів від південного книжкового клубу»

Головні героїні цієї книги на осінь – спільнота американських домогосподарок, турботами яких є тільки брудні килими, настрій їхніх чоловіків і оцінки дітей у школі. Від нудьги вони вирішують започаткувати свій книжковий клуб, але у підсумку об’єднує їх не любов до друкованого слова, а боротьба з вампіром.

Автор не тільки ламає шаблон жанру, де світ завжди рятують героїчні чоловіки з мускулами, а й віддає належне стереотипним «американським господиням», про яких хіба що меми робили, а працю, розум і стресостійкість не вшановували ніколи. Бійтеся жінок, що вміють користуватись відбілювачем і здатні очистити будь-яке місце злочину за лічені хвилини!

Ґрейді Гендрікс «Посібник зі знищення вампірів від південного книжкового клубу»

Дафна Дю Мор’є «Птахи»

Які там вампіри, зомбі і маніяки?! Людство спокійно собі співіснує зі справжньою машиною для вбивства, яка здатна винищити наш вид буквально за декілька місяців, але поки не робить цього, бо відволікається на хлібні крихти. Це дуже яскраво продемонструвала майстриня саспенсу Дафна Дю Мор’є в своєму оповіданні, а за нею і геніальний режисер Альфред Хічкок. 

Це оповідання таке ж коротке та страшне, як і доля людства, якщо птахи збожеволіють, тому рекомендую підкупити горобців дрібкою пшениці, а качок – подрібненими овочами. І, будь-ласка, ніякого хліба, бо у них заболить живіт і ми будемо приречені. 

 книги на осінь

Петер Хьоґ «Тиша»

Тримайся міцно, бо зараз я буду рекомендувати філософський релігійний гостросюжетний містичний нуарний детектив. 

Петер Хьоґ розповідає про клоуна з надчутливим слухом, що починає розслідувати викрадення дітей, а там потім йдуть і релігійні секти, і землетруси, і віртуозні гонки. Книга напакована різними, на перший погляд, непоєднуваним речами, які кінець-кінцем складаються в унікальну симфонію нічного Копенгагена.

Скандинавам дивовижно вдається бути найщасливішими країнами у світі, за статистикою ООН, і посідати верхні сходинки в рейтингах самогубств. Тому добрі книги у них одні з найдобріших (Фредрік Бакман – це любов), а моторошні – одні з наймоторошніших. 

Петер Хьоґ «Тиша» осінні книги

читайте також

Бруно Шульц «Цинамонові крамниці та всі інші оповідання»

Для затятих інтелектуалок, яким мало Грегорів Замз, що перетворюються на жуків у Кафки, рекомендую не менш химерні історії про хлопчика та його батька. Загадковий санаторій, страхітливі манекени, магічні птахи – цілий паноптикум атмосферного осіннього. Написано справжнім майстром слова, а перекладено українським генієм Юрієм Андруховичем. 

Бруно Шульц – обдарований письменник і талановитий художник, що народився в Дрогобичі і був убитий нацистами абсолютно випадково і «по приколу». Я настільки красивого тексту ніколи в житті не бачила. Це справжній скарб літератури, який хочеться залишити тільки собі, але відриваю від серця і ділюсь ним з вами.

Ширлі Джексон «Привиди будинку на пагорбі»

Група дослідників надприроднього та свідків паронормальних явищ вирішують пожити в будинку, який, подейкують, заселений привидами, і заперечити або підтвердити ці чутки. Але, виявляється, небезпека чекала їх не у протягах, що хлопають дверима, та не у скрипучих мостинах, а там, де вони абсолютно цього не очікували.

Якщо Стівена Кінга називають королем горрору, то королева – це однозначно Ширлі Джексон. Вона талановито відволікає увагу читача від справжньої драми, щоб у кінці приголомшити.

Письменниця знала, хто головний ворог людини і де живе найбільше демонів – не під ліжком або у шафі, а в голові. Вона все життя боролась із власними монстрами, тому чудово розуміє, що найжахливіші з них – люди.

Ширлі Джексон «Привиди будинку на пагорбі»

Telegram

М. Л. Ріо «Ніби ми злодії»

Куди ж без дарк академії! Книжки цього напряму показують, що в університетах можуть відбуватись речі і страшніші за екзамен, до якого ти не готувалась, бо гуляла всю ніч. Культова «Таємна історія» Донни Тартт вже занадто популярна, а новоспечений «Вавилон» Ребекки Кван занадто політизований, на мою думку, тому рекомендую почати своє знайомство з темною академією саме з цієї книги, а потім перейти і до інших.

Головні герої цієї книги на осінь – четверокурсники театрального факультету престижної художньої академії Деллакера – вивчають Шекспіра, або, влучніше буде сказати, що Шекспір вивчає їх. При підготовці до вистави за «Юлієм Цезарем» стається вбивство, і події набувають дійсно Шекспірівського масштабу. Заборонене кохання, зради, спільний секрет і вуаля, книга перетворюється на справжню трагедію єлизаветинської епохи… або на мильну оперу.

М. Л. Ріо «Ніби ми злодії» осінні книги

Сюзанна Кларк «Піранезі»

Авторка цієї книги відома в першу чергу своїм opus magnum «Джонатан Стрейндж і м-р Норрелл» – величезним неовікторіанським фентезі, за яким потім зняли серіал. Написати продовження їй завадила серйозна хвороба, яка надовго закрила письменницю вдома і висмоктувала усі сили. Тож Кларк вирішила працювати над чимось полегше і, як і в кожної геніальної людини, навіть тут створила перлину сучасної літератури. 

Піранезі живе у величезному Будинку, що складається з незчисленних кімнат та залів, де є місце для неба і океану. Він не знає, як туди потрапив, не знає, як звідти вийти, нема в кого спитати, бо він живе там сам, тому свої будні герой проводить за прогулянками і дослідженнями. Але одного разу Піранезі розуміє, що в цьому місці є ще хтось, і він може бути небезпечним.

Сюзанна Кларк «Піранезі»

Кетрін Райан Говард «Хронометраж»

Головна героїня Адель погоджується на зйомку у фільмі жахів в усамітненому лісі, щоб хоч якось відродити свою вмираючу кар’єру, але опиняється у ситуації, коли боротись треба вже за дещо важливіше – своє життя. Актриса намагається втекти, але це ніч, ліс, і вона там сама. Книжкам дуже важко мене налякати, особливо сьогодні, коли найстрашніші речі у світі відбуваються прям за вікном, але цій вдалося. Це моторошна клаустрофобна історія, через яку мені було страшно йти вночі в туалет темним коридором. 

Кетрін Райан Говард «Хронометраж»

Окрім осінніх книг, також радимо ознайомитись із нашою добіркою атмосферних фільмів, які варто подивитись восени

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram та не пропускайте найкорисніші матеріали на Beauty HUB!

читайте також