Учасниці Чемпіонату світу з перукарського мистецтва OMC 2024 в Парижі: про власні роботи та цілі

Учасниці Чемпіонату світу з перукарського мистецтва OMC 2024 в Парижі

Вже зовсім скоро розпочинається Чемпіонат світу з перукарського мистецтва OMC 2024 в Парижі. Ми встигли поспілкуватися з трьома учасницями збірної України, які будуть представляти нас на міжнародній арені.

У попередньому матеріалі ми поспілкувалися з суддею міжнародного рівня OMC Оленою Філоненко, тренером збірної АВС Євгеном Куликом та чемпіонкою світу з перукарського мистецтва  2022 року Лілією Гнатів про сутність чемпіонатного руху в сфері краси, для чого він існує і чому перукарі прагнуть брати в ньому участь. 

читайте також

Сьогодні продовжуємо нашу бесіду з учасницями цьогорічного змагання: Катериною Чернець, Ольгою Олейник та Світланою Бєлоусовою.

Катерина Чернець

Катерина Чернець, учасниця Чемпіонату світу OMC в категорії Creative Hair Colour & Style MH на OMC Individual Test 

Катерино, ви вперше їдете на Чемпіонат світу. Що вас надихнуло в такі непрості часи на участь?

Мені дуже хочеться привезти перемогу в Україну. Я вважаю, що у нас дуже сильні майстри, і перемога дійсно за нами. Тому я вірю в нашу Україну, і в себе теж. 

Яку роботу ви будете презентувати?

Я братиму участь у категорії з креативного фарбування волосся, і буду в досить важкій техніці виконувати гарну роботу. Вона символізуватиме могутність, красу, жіночність і перемогу – все разом. 

Я нещодавно придумала техніку «Українські вишиванки та орнаменти на волоссі». Коли мене запросили з команди АВС взяти участь, тому що ці орнаменти треба показувати на світовому рівні, я подумала: коли, якщо не зараз? Орнаменти – це чудове представлення України. 

Як довго ви займаєтесь перукарською справою?

Вже 12 років роблю всі види перукарських послуг, але для мене головне – фарбування. У мене воно найкраще виходить, і я найбільше його люблю.

Чим ви живете зараз?

Я працюю в салоні. Частково це мій салон, тож ми розвиваємо наш колектив, надихаємо колег і, звичайно, клієнтів. 

Як просуваєте креативне колорування? 

Це дуже кропітка робота, яка займає багато часу, але є клієнти, які готові довго сидіти й фарбувати волосся. Я також роблю малюнки на окремих пасмах волосся, і хто хоче, може їх купити. Зазвичай така робота займає від 5 годин до 2 тижнів. Ці пасма кріпляться до волосся, і люди купують їх для фотосесій.

Світлана Бєлоусова

Світлана Бєлоусова, учасниця Чемпіонату світу OMC в категорії Com. Street Cut & Style MH на OMC Individual Test

Світлано, що вас надихнуло цього року поїхати на чемпіонат?

Зараз усім дуже важко, і перукарям як творчим людям, не вистачає позитивних емоцій для роботи. Мабуть, тому і їдемо – щоб надихнутися, побути в центрі подій моди.

Яку роботу ви будете представляти?

Я представляю стрижку каре у вуличному стилі. Планую її виконувати в незвичному вигляді, адже ми звикли до стандартного вкладання каре, а у мене буде більш романтичний, дівочий образ. Нам всім зараз точно не вистачає романтики, тому хочеться представити саме таку роботу. 

Чому майстру варто брати участь у чемпіонатах?

Конкурси – це не тільки спорт, у якому ти хочеш посісти призове місце, а ще й творчість і вміння. Вони підіймають рівень майстерності, тому це обовʼязково для професійного розвитку. 

Ви також тренуєте інших дівчат перед чемпіонатами?

Так, я тренувала багатьох дівчат, вони вже чемпіонки України. Мої студенти не раз їздили зі мною в Одесу, Київ. За 35 років досвіду було дуже багато студентів у різних номінаціях. 

Проте цього року ви вирішили спробувати  власні сили в Парижі?

Так, до Парижу вже треба їхати самій. Потрібно обовʼязково мати цей досвід.

Чим зараз живете?

У мене є власний салон в Миколаєві, я працюю з клієнтами. Досвід участі в чемпіонаті теж допоможе розвивати свій бренд. 

Як зараз працюється в Миколаєві? 

Людина до всього звикає. Багато сирен, прильотів, третій рік немає води. Це дуже прикро, що з волоссям у людей жах. Важко таскати питну воду для роботи. Якщо працювати, наприклад, з блондом і треба його змивати, то потрібно дуже багато чистої води. З крану йде вода з річки, тому ми в салоні ополоскуємо волосся питною водою.

Світла немає по 6-8 годин, працюємо з генераторами. На тривоги вже не звертаємо увагу. 70 км до лінії фронту, не встигаємо реагувати. Дуже багато майстрів виїхало з Миколаєва, тому роботи вистачає. Навіть коли Херсон був окупований і до нас летіло по 30-40 ракет на день, жінки все одно ходили фарбуватися і доглядали за собою. Ми українки – такі, доглядаємо за собою в будь-який умовах.

Ольга Олейник

Ольга Олейник, учасниця Чемпіонату світу OMC в категорії Commercial Fade Cut MH на OMC Barber Cup 

Ольго, ви вперше їдете на Чемпіонат світу. Які емоції відчуваєте? Чи не страшно?

Звичайно, страшно. (Усміхається.) Але сьогодні відбулась зустріч з усією командою, всі такі талановиті, й учасники, і тренери, а це дуже надихає! Це завдає настрій і тон, і хочеться вже їхати, щось робити – точно буде дуже цікавий досвід. 

Яку роботу представлятиме на чемпіонаті?

Це буде чоловіча стрижка і укладка, а також трошки образу. Причепуримо його. (Усміхається.)

Як відбувається підготовка?

З березня розпочалася підготовка. Я 6 днів працюю, у вихідний їду в інше місто до Алексана, і так ми готуємось щотижня.

Чому вирішили взяти участь у чемпіонаті?

Було сильне бажання, і я почала займатися. Була універсалом, а з початку війни пішла саме у барберинг. Мені спочатку хотілося просто розвинути свої здібності, більше акцентувати на чоловічих стрижках, і я пішла на курси барберів. Дуже сподобалося. Потім захотілося вдосконалитись, я шукала тренера, у якого можна вчитися, і знайшла Алексана Мусаеляна. Це талановита людина, і він мене постійно підштовхував, я хотіла більше й більше. Чемпіонати – це досвід, можливість покрутитись у цьому середовищі, подивитися, як працюють інші.

До цього ви навчалися перукарській справі?

Я навчалася на перукарських курсах, а згодом у Злати Касимової в академії «Касимова». Вона теж іменитий тренер, має багато нагород. Я пройшла навчання і почала працювати. А потім мене запросили підмінити людину, допомогти із відкриттям бізнесу, я втягнулася, так і залишилася там працювати надовго.

Зараз ви працюєте саме у барберингу?

Так, я практикуючий барбер. Ще зайнялася викладанням, Алексан має свій підручник, досвід, базу. Я за ним викладаю та працюю у барбершопі Corsair у Миколаєві, зараз ще другий відкрили у Харкові під час війни. І паралельно у студії Instyle навчаю.

Як у Миколаєві зараз працювати й шукати клієнтів?

Проблем із клієнтами немає. Були спочатку, коли я прийшла до Corsair, але ми працювали над цим, запускали рекламу. І коли заслуговуєш на авторитет, показуєш, як ти добре працюєш, вкладаєш душу, люди приходять.

Коли було мало клієнтів, ми витягували крісло надвір, подавали віскі і працювали там, щоб люди бачили результат, роботу майстра, відгуки. Містом працювало сарафанне радіо, і ми дуже швидко напрацювали базу, до нас почали приходити. Здебільшого це військові, але й місцевих багато.

Зараз ми маємо акцію «Батько-син», і можна приходити вдвох. У нас є кальян, можна покурити під час очікування. Барбершоп став душевним місцем, де зустрічаються люди. Тому клієнти приходять не лише за якісною послугою, а й за атмосферою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!