Світлана Лапчинська: як жінці досягнути більшого в бізнесі та кар’єрі

Про жіночий підхід до бізнесу, баланс між роботою та родиною, особливі якості, важливі для побудови карʼєри, дисципліну та мотивацію розповідає українська підприємиця та спікерка фестивалю «Аніма» Світлана Лапчинська.

Світлана Лапчинська

Світлана Лапчинська, коуч, членкиня міжнародної федерації коучів ICF, психологиня, підприємиця понад 15 років, засновниця L’atelier du parfum No1, менторка бізнес-спільноти Board

Чи відрізняється жіночий підхід до бізнесу від чоловічого? 

Так, жіночий і чоловічий підходи до бізнесу можуть відрізнятися в деяких аспектах, хоча ці відмінності не завжди є універсальними та, на мою думку, все одно залежать від особистих якостей людини. Одним з таких аспектів є те, що жінки, як правило, більш обережні у реакції на ризики. Вони часто ретельніше оцінюють можливі наслідки перед тим, як ухвалювати рішення.

Жіночий стиль управління часто більш орієнтований на співпрацю й емпатію. Жінки-лідери приділяють більше уваги розвитку команди, комунікації та побудові партнерських відносин. Тоді як чоловіки частіше використовують авторитарний стиль лідерства або більш чітко структуровані підходи. За моїми спостереженнями жінки, особливо ті, хто має сім’ю, часто більше фокусуються на балансі між кар’єрою та особистим життям. Вони можуть шукати способи забезпечення цього балансу і для себе, і для своїх співробітників.

Світлана Лапчинська

Які складнощі найчастіше виникають перед жінкою в бізнесі? 

Жінки в бізнесі дійсно стикаються з низкою викликів, які можуть ускладнювати їх професійний розвиток та успіх. Є і стереотипні упередження щодо жінок у бізнесі, а є ті, що бізнесвумен самі називають перешкодами чи труднощами.

Буду говорити про другі виклики. Кожна жінка-підприємниця визначає дисбаланс  між роботою та особистим як один із викликів у бізнесі. Жінки часто відчувають більший тиск через необхідність поєднувати кар’єру з сімейними обов’язками, що може впливати на робочий графік і можливість просування. Очікування суспільства стосовно жінок як головних доглядальниць за дітьми або сім’єю також можуть створювати додатковий тиск.

Хоча ситуація поступово змінюється, і все більше чоловіків розділяють сімейні так звані жіночі обов’язки, а також самі підприємиці навчаються фокусуванню та делегуванню, що допомагає створити гармонійніше життя в розрізі бізнесу та сім’ї.

Бізнес

Які особисті якості допомагають у побудові карʼєри? Як їх розвинути? 

Звичайно, таких якостей багато, але я б виділила п’ять: впевненість у собі, своїх діях, емоційний інтелект, комунікабельність, гнучкість і стійкість. Для розвитку кожної з цих якостей є окремі поради. Але можу зазначити, що завдяки коучингу можливо розвинути будь-яку з них та інші якості, які допоможуть у бізнесі. Це один з напрямів, в якому я працюю з моїми клієнтками. 

І, якщо говорити з власного досвіду й досвіду моїх клієнток, то, наприклад, впевненість у собі здобувається саме через досягнення результатів, своїх цілей. І, коли накопичується «критична маса» таких досягнутих цілей, з’являється та сама бажана впевненість у собі. Але для когось це може бути досягнення однієї-двох цілей, а для когось десяти. Це дуже індивідуально.

Якість, яку нам усім важливо зараз розвинути і для життя, і для бізнесу, розуміючи в які часи ми живемо, – це стійкість.  Для цього ставте реалістичні цілі та працюйте над їх досягненням попри труднощі. Не здавайтеся після невдач: аналізуйте помилки і знаходьте шляхи їх виправлення. Практикуйте позитивне мислення та зберігайте оптимізм і гумор навіть у складних ситуаціях. Підтримуйте фізичну й емоційну стійкість через здоровий спосіб життя: заняття спортом, медитацію, якісний відпочинок. І, найголовніше, продовжуйте йти до своєї мети.

Світлана Лапчинська

Що важливіше: дисципліна чи мотивація? 

І дисципліна, і мотивація важливі для досягнення успіху, але дисципліна зазвичай вважається більш стійкою та важливою в довгостроковій перспективі. Мотивація допомагає нам починати нові проєкти, ставити цілі та рухатися вперед. Це енергія, яка дає поштовх до дії. А дисципліна, своєю чергою, забезпечує постійність. Вона перетворює бажання на результат. Успіх вимагає тривалої та цілеспрямованої праці. Мотивація може допомогти почати рух, але без дисципліни складно досягти тривалих результатів.

Дисципліна допомагає витримати труднощі, перебороти невдачі і продовжувати рухатися до мети. Наприклад, у спорті або навчанні мотивація може швидко зникнути через втому або зневіру, але дисципліна змушує продовжувати тренування чи навчання, попри тимчасові перепони. Парадоксально, але дисципліна також може стимулювати мотивацію. Коли ви дисципліновано виконуєте завдання та бачите прогрес, це може спричинити новий сплеск мотивації. Послідовні маленькі перемоги підтримують бажання продовжувати роботу.

Бізнес

Що допомагає вам зберегти внутрішній спокій та легкість?

Найперше і, як на мене, найголовніше, що допомагає, – це бачення моєї великої мети. Коли я розумію та відчуваю себе на своєму місці, бачу сенси у тому, що роблю щодня, то рухатись легко та натхненно. Якщо з регулярних рутинних дій, то це обов’язкова фізична активність – пілатес, великий теніс чи прогулянки на природі допомагають мені звільнити розум і зняти напруження. Рух позитивно впливає на рівень гормонів стресу і допомагає зберігати емоційну рівновагу.

Як ви знаєте, спорт підвищує рівень ендорфінів, так званих гормонів щастя, які природним чином підвищують настрій та заспокоюють. Також розставлення пріоритетів і делегування надає мені більше спокою та легкості. Вміння правильно розставляти пріоритети дозволяє уникати перевантаження і не брати на себе зайві обов’язки. Це допомагає зберігати відчуття контролю над життям. Якщо можливо, делегуйте завдання, які не є критичними для вас, щоб зосередитися на важливішому.

Світлана Лапчинська

Фото: Світлана Лапчинська, Pexels

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram та не пропускайте найкорисніші матеріали на Beauty HUB!

читайте також