Алое: що це таке, користь, як його приймати та рецепти

Алое: що це таке, користь, як його приймати й рецепти

Алое вера – лікарська рослина з антиоксидантними та антибактеріальними властивостями. Вважається, що алое може бути корисним для волосся, шкіри, при загоєнні ран і мати багато інших переваг.

Що таке алое

Алое вера (Aloe barbadensis) – це сукулент, що росте в тропічних регіонах і протягом століть використовується як лікарська рослина. Вона любить сухий клімат і стала популярною домашньою рослиною завдяки своїй невибагливості у догляді.

Алое містить понад 75 активних інгредієнтів, зокрема ферменти, амінокислоти, вітаміни та мінерали, деякі з яких можуть бути корисними для лікування захворювань. 

Гель алое – це прозора, густа, клейка речовина, яку отримують з листя алое. Його можна використовувати місцево для нанесення на опіки або як зволожувальний засіб. Гель також можна додавати у смузі та соки для покращення травлення й інших внутрішніх функцій організму. Хоча є деякі дослідження, які підтверджують користь рослини, але потрібні додаткові дослідження.

Алое: вміст корисних речовин

Вітаміни та мінерали

Алое вера містить велику кількість вітаміну С (9,1 г на кожну 1 склянку соку).  Він необхідний для таких процесів, як утворення заліза, підтримка імунної системи та зміцнення кісток і зубів. 

Алое також містить такі основні вітаміни, як вітамін А (бета-каротин), вітамін Е, вітамін В12, фолієву кислоту (вітамін В) і холін. Рослина також містить мінерали: кальцій, хром, мідь, селен, магній, марганець, калій, натрій і цинк.

Ферменти 

Алое вважається унікальною рослиною, оскільки містить низку корисних ферментів, які допомагають розщеплювати цукор і жири. Ці ферменти, серед іншого, включають аліазу, амілазу та ліпазу, які є життєво важливими ферментами для перетравлення крохмалю та жирів.

Жирні кислоти 

Гель алое вера містить жирні кислоти з групи стероїдів – холестерин, кампестерол, β-ситостерин і лупеол. Саме вони відповідають за протизапальні, антисептичні та знеболювальні властивості цієї добавки. 

Також алое містить 20 з 22 необхідних амінокислот і 7 з 8 незамінних амінокислот.

Алое: вміст корисних речовин

Алое: користь для шкіри

Загоєння ран

Вважається, що гель алое, нанесений на шкіру, сприяє загоєнню ран.

Це можуть бути:

  • Сонячні опіки
  • Термічні опіки
  • Обмороження
  • Хірургічні рани
  • Шкірні виразки
  • Виразки у роті
  • Пролежні

Огляд досліджень 2019 року показав, що алое працює ефективніше за вазелін, крем з антибіотиком фраміцетином та 1% мазь сульфадіазину срібла у загоєнні широкого спектру ран, включаючи опіки, хірургічні рани та пролежні. Також використання гелю з алое зменшує біль під час загоєння частково завдяки тому, що рубцеві тканини добре зволожені та еластичні.

Це відбувається завдяки тому, що алое прискорює ріст нових клітин шкіри. Гель також має потужні протизапальні властивості, які можуть зменшити набряк і почервоніння.

Але ще немає достатніх доказів, що алое – ефективний засіб для лікування псоріазу або екземи

Еластичність шкіри

Ви, мабуть, багато чули про те, що алое добре працює як антивіковий засіб, але існує мало наукових доказів того, що алое вера в будь-якій формі може повернути назад ознаки старіння на клітинному рівні. 

Однак ця рослина має певні переваги для загального стану здоров’я шкіри. На додаток до посилення клітинного обміну та утримання вологи, гель алое містить антиоксиданти та УФ-захисні сполуки, які можуть запобігти довготривалому пошкодженню шкіри та фотостарінню.

Деякі дослідження навіть вказують на те, що щоденне застосування алое може значно зменшити видимі зморшки і тьмяність шкіри.

Алое: користь для волосся

Користь алое для волосся в основному вивчалася у зв’язку з себорейним дерматитом – шкірним захворюванням, яке спричиняє червонуватий висип з жовто-білими лусочками, зазвичай на обличчі та шкірі голови. 

Одне з попередніх досліджень показало, що алое значно зменшує свербіж, лущення та розмір уражених ділянок у людей з цим захворюванням. Враховуючи, що себорейний дерматит може призвести до тимчасової втрати волосся, це підкреслює потенціал алое у стимулюванні росту волосся.

Але для підтвердження прямої користі саме для росту волосся потрібні додаткові дослідження.

Алое: користь для зубів та ясен

При нанесенні на зуби і ясна алое допомагає захистити їх від зубного нальоту та зменшити його накопичення. Як наслідок, це знижує ризик виникнення карієсу і захворювань ясен.

Дослідження 2015 року (журнал «Сучасна клінічна стоматологія») показало, що антибактеріальна дія алое зменшує кількість бактерій, які сприяють зростанню зубного нальоту і розвитку карієсу.

Використання алое як ополіскувача для порожнини рота при щоденному чищенні зубів також допомагає запобігти виникненню гінгівіту і пародонтиту (захворювання ясен).

читайте також

Алое: користь для травлення та здоровʼя ШКТ

Алое: користь для травлення та здоровʼя ШКТ

Кислотний рефлюкс і печія

Вважається, що прийом алое внутрішньо у вигляді спеціальних соків та інших напоїв зменшує кислотний рефлюкс і печію, сповільнюючи вироблення шлункових кислот. 

На цей час були проведені дослідження на тваринах та невелике пілотне дослідження на людях, які підтверджують ці дані, але потрібні подальші дослідження на людях. 

Закреп та діарея

Алое має сильний проносний ефект і може бути корисним при лікуванні епізодичних закрепів. Воно діє подібно до проносних засобів-стимуляторів, таких як Дульколакс (бісакодил), що збільшують моторику кишківника (скорочення кишківника, які просувають їжу).

У дослідженнях було показано, що алое корисне не тільки для людей із синдромом подразненого кишківника з переважанням закрепів, але й із синдромом подразненого кишківника з переважанням діареї. Вважається, що це відбувається шляхом пригнічення росту шкідливих бактерій, які сприяють виникненню діареї.

Алое при діабеті й високому холестерині

Хоча вважається, що алое може допомогти знизити рівень цукру й корисне при діабеті ІІ типу, на цю тему й досі тривають дискусії. 

Припускається, що це можливо завдяки підвищенню чутливості до інсуліну (коли клітини краще засвоюють глюкозу в крові). Огляд досліджень, проведений у 2021 році за участю 1 315 учасників, дійшов висновку, що існують «помірні» докази того, що алое знижує рівень цукру в крові у людей з діабетом ІІ типу. 

Кілька досліджень за участю людей з діабетом показали, що алое не тільки зменшує рівень цукру в крові, але також може знизити рівень тригліцеридів і «поганого» холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), які сприяють виникненню серцевих захворювань.

Як використовувати алое

Як використовувати алое

Алое: як наносити на шкіру (місцеве застосування)

Як зібрати гель алое з рослини:

  • Гострим ножем відріжте листок від рослини якомога ближче до кореня.
  • Промийте листок і злегка просушіть його.
  • Покладіть зрізаною стороною донизу в миску або склянку і залиште приблизно на 15 хвилин, щоб жовтий латекс алое вера стік, а потім викиньте його (він має проносні властивості).
  • Відріжте вузький загострений кінець з верхівки листка і знову злийте латекс, якщо потрібно.
  • Натисніть на листок, щоб допомогти йому стати м’якшим.
  • Відріжте колючки з обох боків рослини якомога ближче до краю.
  • Покладіть листок на рівну поверхню і розріжте його по центру від кінчика до кінчика, або для великих листків зріжте зовнішній зелений шар.
  • Акуратно зачерпніть гель ложкою або лезом ножа – дуже великі листки алое можуть містити тверді блоки гелю.
  • Ретельно промийте гель, щоб очистити його від будь-яких залишків.
  • Помістіть гель алое у герметичний контейнер і поставте в холодильник перед використанням.
  • Зберігайте контейнер з гелем алое у холодильнику до двох тижнів або заморозьте гель алое у формах для льоду.

Вмивання обличчя алое:

  • Після миття рук кінчиками пальців нанесіть невелику кількість гелю на обличчя. 
  • М’яко очистіть обличчя  круговими рухами, покриваючи всю шкіру. 
  • Змийте прохолодною водою і м’яко витріть насухо. 
  • Потім нанесіть тонік для шкіри з алое. 

Тонік для шкіри з алое:

  • Щоб приготувати тонік для шкіри з алое, змішайте 2 частини води з 1 частиною гелю алое.
  • Перелийте в чисту герметичну пляшку і зберігайте в холодильнику.
  • Перед тим як наносити тонік на обличчя, збовтайте його за допомогою свіжого ватного диска.

Алое від прищів і розацеа:

  • Зробіть розчин від прищів, використовуючи 1 столову ложку гелю алое з 2-3 краплями свіжого лимонного соку. 
  • Зберігайте суміш у закритій банці в холодильнику. 
  • Після делікатного очищення обличчя наносити невелику кількість засобу на плями від прищів і шрами один-два рази на день.

Алое для зволоження та полегшення екземи:

  • Нанесіть невелику кількість гелю на обличчя і залиште на 5-10 хвилин. 
  • Змийте прохолодною водою і злегка промокніть шкіру.

Алое та невеликі рани або порізи шкіри:

  • Добре вимийте ділянку шкіри водою з милом і дайте їй висохнути.
  • Нанесіть невелику кількість алое на рану або поріз.
  • Забинтуйте ділянку бинтом і залиште на ніч для загоєння.
  • За потреби повторіть цю процедуру наступного дня.

Алое при сонячних опіках:

  • Наносьте охолоджений гель алое два-три рази на день на обпечену ділянку шкіри.
  • Використовуйте протягом декількох днів або поки колір шкіри не повернеться до нормального і запалення не зменшується. 
  • Або змішайте 2 частини води з 1 частиною алое, щоб зробити спрей.
  • Зберігайте розчин у холодильнику. 
  • При використанні спрею уникати потрапляння в очі.
читайте також

Рецепт соку з алое

Рецепт соку з алое

Попередження: ніколи не приймайте внутрішньо чистий гель алое з листка, тому що це може заподіяти велику шкоду вашому здоров’ю! Саме тому, якщо ви вирішили приймати домашній алое вера перорально (внутрішньо), вам потрібно спочатку приготувати сік алое, а потім робити з нього різні напої.

Листя алое вера складається з трьох основних шарів: зеленої зовнішньої шкірки, жовтого латексу та прозорого гелю. Важливо видалити весь латекс, оскільки він містить натуральний алоїн, який є природним проносним засобом.

Зріжте листок алое ближче до кореня, злийте з нього латекс, поставивши у склянку зрізом донизу. Потім зріжте товстий зелений шар, щоб залишився лише прозорий гель. Ретельно його промийте, щоб прибрати гіркий смак.

Розведіть гель алое з водою, змішавши в блендері (на один великий лист йде чашка води). Ви можете змішувати до повної однорідності або пробивати блендером так, щоб залишалися жувальні шматочки. Якщо шматочки не подобаються, процідіть через марлю або дрібне сито. Зберігайте цей сік у холодильнику й додавайте у напої.

Рецепт лимонного напою з соком алое

Інгредієнти (на 2 порції):

  • 1 чашка соку алое;
  • 1 ½ чашки води;
  • ¼ чашка лимонного фрешу;
  • підсолоджувач на смак.

Приготування

Зміщайте всі інгредієнти й насолоджуйтесь.

Алое: протипоказання та попередження

Хоча місцеве застосування алое загалом вважається безпечним, пероральне вживання рослини може спровокувати побічні ефекти. 

Міжнародна наукова рада з алое рекомендує, щоб пероральні продукти з цією рослиною містили менше ніж 10 частин на мільйон (PPM) алоїну. Тому багато комерційних продуктів, що містять сік алое вера, проходять фільтрацію з використанням процесу, який називається знебарвленням, аби видалити або зменшити рівень алоїну.

Споживання алое було пов’язане з такими побічними ефектами (результати досліджень на людях і тваринах):

  • Діарея
  • Судоми
  • Біль у животі
  • Низький рівень калію
  • Ниркова недостатність
  • Пошкодження печінки
  • Гіперчутливі шкірні реакції 

Однак для підтвердження цих ефектів необхідні більш масштабні дослідження на людях. 

Не наносьте алое вера на відкриті або глибокі рани. Люди, які мають алергію на часник, цибулю або тюльпани, більш схильні до алергії на алое. Якщо у вас з’явився висип, припиніть використання гелю алое. 

Не використовуйте алое вера, якщо у вас діабет і ви приймаєте ліки для зниження рівня цукру в крові. Алое може знизити рівень цукру в крові занадто сильно. 

Пероральне вживання алое у формі гелю не рекомендується під час вагітності та грудного вигодовування, оскільки його безпека не встановлена.

Тож, перед тим як почати вживати алое внутрішньо, обовʼязково проконсультуйтесь з лікарем, щоб перевірити, чи безпечний він для вашого здоров’я, і визначити, яку кількість ви можете безпечно споживати.

Підписуйтесь на нашу сторінку в Instagram та не пропускайте найкорисніші матеріали на Beauty HUB!

читайте також