Чому люди гикають і як подолати неприємний симптом

Кожен із нас стикався із таким неприємним симптомом, як гикавка. І якщо ви раптом починаєте гикати, то на думку одразу приходить маса способів позбутися цього стану. Як мінімум, ми згадуємо слова віршика: «Гикавка, гикавка, перейди на Федота…». Давайте розберемося, що таке гикавка, чому з’являється і як правильно її позбуватися.

Гикавка: причини появи

Якщо говорити по-науковому, гикавка – це мимовільні скорочення діафрагми, що повторюються, супроводжуються різким закриттям голосової щілини, що спричиняє короткі характерні звуки на кшталт «гик». Вони можуть бути як дуже тихими, так і неприємно гучними, що вже нагадують відрижку. Медики вважають, що спровокувати гикавку можуть понад сотні фізіологічних станів, здебільшого нешкідливих. У Книзі рекордів Гіннеса зафіксували випадок найдовшої гикавки – 68 років. Так, американський фермер Чарльз Осборн почав гикати під час зважування свині 1922 року й не переставав до 1990 року.

Найпоширеніші причини гикавки

  • Швидка їжа чи пиття, переїдання. Їжу треба приймати не поспішаючи, маленькими шматочками – це не тільки корисно для здоров’я, а й метод запобігання гикавці. Якщо вживаєте їжу швидко або великими шматками чи п’єте газовані напої, ви ризикуєте отримати подразнення діафрагми, а значить, і гикавку. Повний шлунок також тисне на діафрагму, внаслідок чого вона скорочується, спричиняючи гикавку.
  • Заковтування повітря. Це відбувається під час їжі чи пиття, жування жуйки, вживання гострих продуктів, незручного становища тіла тощо, коли нам доводиться робити різкий вдих.
  • Різка зміна температури їжі та напоїв. Наприклад, коли вип’єте холодну воду відразу після гарячої чи навпаки.
  • Подразнення нервової системи. На роботу нервової системи впливають хвилювання, тривога, переляк, захоплення, сміх тощо. А оскільки діафрагма теж контролюється нервами, такі емоційні гойдалки можуть спричинити гикавку.
  • Алкоголь і куріння провокують подразнення слизової оболонки шлунка та скорочення діафрагми.
  • Захворювання. У поодиноких випадках гикавка може бути симптомом серйозних захворювань, наприклад, центральної нервової системи, ШКТ або дихальної системи.
  • Прийом лікарських препаратів: анестетиків, стероїдів, препаратів для лікування хвороби Паркінсона та хіміотерапії.

Гикавка: як позбутися народними методами

Всі методи, за допомогою яких можна позбутися гикавки, поділяються на два типи. Перший – підвищують рівень вуглекислого газу (СО2) у крові, що пригнічує спазми діафрагми. Вчені й досі не розуміють, чому воно спрацьовує. Можливо, в такий спосіб організм «відволікається» на збільшення обсягу вуглекислого газу у крові. На думку інших науковців, причиною гикавки є зниження СО2, тому, збільшуючи його за допомогою дихальних практик, ми зупиняємо неприємний симптом.

Друга група методів заснована на стимулюванні блукаючого нерва, який проходить від мозку до шлунка, координуючи жування та ковтання. Цей нерв також бере участь у процесі гикавки, і, порушивши цей ланцюжок реакцій, нерв надішле мозку інший сигнал. Саме тому від гикавки допомагає ковток води, кислі напої чи їжа.

По суті, методів порятунку від гикавки не менше, ніж фізіологічних станів, що її провокують, але жоден з них не є стовідсотковим.

Як позбутися гикавки

  • Затримка дихання. Зробіть глибокий вдих і затримайте дихання на 10-20 секунд, а потім повільно видихніть. Повторіть у разі потреби.
  • Випийте маленькими ковтками холодну воду, злегка нахилившись вперед, витягнувши шию і завівши руки за спину, або полощіть горло водою. Це може допомогти розслабити діафрагму.
  • Дихайте в паперовий пакет (не пластиковий), аби збільшити концентрацію вуглекислого газу в крові, що може зупинити гикавку.
  • Ковток оцту чи лимонного соку. Кислий смак стимулює нервові закінчення та перериває цикл гикавки.
  • Розслаблення й повільне дихання. Сфокусуйтеся на повільному та глибокому диханні, що допоможе розслабити діафрагму.
  • Серед методів, які впливають на блукаючий нерв, виділяють механічний вплив, наприклад, потягнути за кінчик язика, натиснути на його корінь чи злегка натиснути на очні яблука.
  • Якщо ви сидите, нахиліться вперед, створюючи невеликий тиск на ділянку шлунка, або, навпаки, витягніться і потягніться. Якщо лежите – переверніться на бік.

Деякі практикують переляк як метод позбутися гикавки або читають віршик «Гикавка, гикавка, перейди на Федота, з Федота на Якова, з Якова на всякого», або раптом починають фокусуватися на чомусь. І – о, диво! – вони можуть спрацювати, адже «відволікають» блукаючий нерв.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також