Найпопулярніші‌ ‌компоненти‌ ‌косметики‌ ‌в‌ ‌2020‌ ‌році‌ ‌для‌ ‌догляду‌ ‌за‌ ‌шкірою‌

  • Листи Діду Морозу 2020

  • Адвент календар 2020

  • Все про грибкову хворобу

Самые популярные компоненты косметики в 2020 году для ухода за кожей

Хочете дізнатися, які косметичні компоненти найбільше шукали в Google цього року? Скласти основну десятку і детально розібратися з отриманим списком нам допомогла Ніна Махова, експерт підрозділу косметичної сировини концерну BASF.

Телеграм Beauty HUB

Нижче ви знайдете гід по найбільш затребуваним б’юті-компонентам для догляду за шкірою в 2020 році, про те, що вони собою являють, для чого потрібні, і, що досить важливо, про новітні та кращі продукти, в яких містяться ці компоненти. Приготуйтеся дізнатися про найбільш ефективні і трендові речовини в сучасній косметиці – від інгредієнтів, з якими ви вже знайомі, до тих, про які, можливо, і не чули.

Нина Махова

Ніна Махова, експерт підрозділу косметичної сировини концерну BASF

Вітамін С

Вітамін, прекрасний у своїй простоті й ефективності, є одним з найважливіших водорозчинних антиоксидантів, який присутній у всіх шарах шкіри. Аскорбінова кислота та її ефіри підсилюють синтез колагену в шкірі, беруть участь у синтезі ліпідів епідермісу, захищають різні структури в шкірі, а головне – захищають ДНК від окислювальних процесів, що спричиняються УФ-випромінюванням або іншими факторами. Крім того, вітамін С пригнічує синтез меланіну в шкірі, тому використовується для освітлення шкіри з проблемами гіперпігментації. Оскільки аскорбінова кислота – нестабільна сполука, то варто звернути увагу на безводні продукти з її участю – або сухі порошки, або косметику на основі олій і силіконів, або флакони з емульсією, яка активується безпосередньо перед використанням і розрахована максимум на тижневе використання.

Похідні вітаміну С – аскорбілфосфати – більш стабільні, і косметика з їх використанням має тривалий термін зберігання, при цьому втрати ефективності не відбувається. У шкірі аскорбілфосфат трансформується в біологічно активний аскорбат, тому дія його аналогічна аскорбіновій кислоті.

Вітамін С зазвичай добре переноситься шкірою, але його не рекомендується використовувати, якщо у вас так званий stinging – підтип чутливої шкіри (коли маєте хворобливе відчуття печіння під час нанесення косметики. Часто причиною є висока чутливість нервових закінчень у шкірі).

Ретинол

Якщо говорити про трендові інгредієнти в косметиці, то, безумовно, ретинол – це класика, яка стала трендом. Існують чотири типи кретиноїдів: ретинол, ефіри ретинолу, ретинальдегід і ретиноєва кислота. Біологічно активною речовиною є ретиноєва  кислота, яка належить до групи препаратів рецептурного відпуску, а в косметиці використовуються тільки перші три компоненти. Найближчий за активною дією – ретинальдегід, але він має високий подразнювальний потенціал. З недоліків – ретинол може спровокувати подразнення шкіри, тому в косметиці для чутливої шкіри його не використовують. В разі введення косметики з ретинолом до своєї б’юті-рутини потрібно дотримуватися певної схеми і вводити її поступово, дати шкірі звикнути, таким чином мінімізувавши подразнення. Сьогодні розроблено активні компоненти, що являють собою інкапсульований ретинол, капсула якого, по-перше, захищає активний компонент від деградації, а по-друге, поступово руйнуючись під впливом різних ферментів у нашій шкірі, забезпечує повільне вивільнення і пролонговану дію ретинолу.

Наприклад, концерн BASF випускає продукт CYLASPHERE® RETINOL – мікросфери ретинолу в оболонці зі смоли акації й альгінату, що володіє всіма перевагами ретинолу з мінімумом побічних ефектів. Такі активні компоненти мають більш високу біодоступність, ефективність і при цьому набагато менше подразнюють шкіру, тому такий варіант ретинолу буде найкращим. У натуральній косметиці використовуються активні інгредієнти рослинного походження, що мають аналогічну з ретинолом ефективність. Так, концерн BASF випустив у 2019 році на ринок актив Nephoria®, отриманий з листя рамбутана, актив є частиною Rambutanprogram, що сприяє справедливій торгівлі відповідно до принципів сталого розвитку. Nephoria® омолоджує зрілу шкіру, діючи за біологічними механізмами, схожими з ретиноловими, і, що важливо, активний компонент схвалено COSMOS до використання в натуральній та органічній косметиці.

Гіалуронова кислота

Обов’язковий компонент нашої дерми, без якого шкіра не була би зволоженою й еластичною. Уже кілька десятиліть це невід’ємна частина косметичних продуктів по догляду за шкірою. Так чи інакше, гіалуронова кислота як у вигляді ін’єкцій, так і застосована зовнішньо в форматі косметики досить швидко деградує, тому бажано, аби в продукті були наявні інгібітори такого небажаного процесу, наприклад, гліциризинова кислота або її похідні. У косметиці високомолекулярна гіалуронова кислота на шкірі формує плівку, яка запобігає випаровуванню води з поверхні шкіри, замикає вологу в шкірі. Низькомолекулярна гіалуронова кислота може проникати у верхні шари шкіри, забезпечуючи їм зволоження. У BASF є цікава технологія дегідрованих (безводних) гіалуронових мікросфер Filling Spheres®, які проникають у шкіру і діють як молекулярна губка: набухають всередині епідермісу і здійснюють тиск у напрямку до поверхні, немов виштовхуючи складки шкіри зсередини. В результаті рельєф шкіри стає більш однорідним, а зморшки менш помітними.

Сыворотка

Саліцилова кислота

Є десмолітичним агентом, який руйнує міжклітинні контакти між корнеоцитами в роговому шарі та забезпечує ексфоліацію. Використовується як кератолітик вже понад два століття, щойно вперше був отриманий з кори верби. Косметика з використанням саліцилової кислоти незамінна для шкіри з проявами гіперкератозу, будь то «гусяча шкіра», себорейний дерматит, псоріаз або просто лупа. За рахунок своєї комедолітичної дії саліцилова кислота також полегшує прояви акне: знижує запалення і жирний блиск, зменшує кількість чорних крапок, звужує пори. В anti-age косметиці використовується тільки як ексфоліант, оскільки, на відміну від AHA-кислот, не стимулює синтез компонентів дерми.

Саліцилова кислота досить сильна і може подразнювати шкіру. Але її подразнювальну дію можна зменшити, якщо використовувати у вигляді комплексу зі смолою акації. BASF, наприклад, випускає продукт Beta-HydroxydeTM ACSD, який поступово вивільняє саліцилову кислоту і тому є більш м’яким щодо шкіри, маючи при цьому ту ж ефективність, що і чиста саліцилова кислота.

Ніацинамід

Похідне вітаміну В3, актив-рекордсмен за кількістю і різноманітністю клінічних ефектів на шкірі. Він інгібує продукцію шкірою тригліцеридів і жирних кислот, змінюючи склад себума і знижуючи його кількість на шкірі. При цьому збільшується вироблення церамідів і протеїнів шкірного бар’єру, в результаті знижується ТЕПВ (трансепідермальна втрата вологи) і поліпшуються бар’єрні функції шкіри. Він має протизапальну дію, збільшує синтез колагену, знижує гіперпігментацію. Тому ніацинамід прикрасить будь-який косметичний продукт і підійде практично для будь-якої шкіри.

Сквалан 

Можна віднести до базових компонентів. У косметиці сквалан використовується як емолент. Може бути як тваринного походження (здебільшого містить холестерин), так і рослинного (містить фітостероли). Сквалан підсилює бар’єрну функцію шкіри, а отже, знижується ТЕПВ, шкіра краще захищена від несприятливих факторів зовнішнього середовища, поліпшується природна здатність шкіри до регенерації.

Кремы и сыворотка

Цераміди

Важливий компонент епідермісу, в разі недостатнього вмісту якого шкірний бар’єр втрачає свою функцію. Так само, як і сквалан, цераміди покращують бар’єрні функції шкіри, а отже, опірність різним зовнішнім агресорам, в тому числі патогенній мікрофлорі.

Пептиди

Тут криється цілий клас активних сполук з різним механізмом дії. Пептиди досить легко проникають через роговий шар шкіри і тому вважаються одними з найбільш ефективних компонентів. Залежно від своєї структури, пептиди можуть бути міорелаксантами (розслаблюють м’язи і мають ефект ботоксу), нейромедіаторами (знижують чутливість нервових закінчень у шкірі, заспокоюють її), модуляторами (наприклад, Replexium® – синергетичний комплекс Acetyl Tetrapeptide-11 і Acetyl Tetrapeptide-9 стимулює синтез структурних компонентів шкіри – колагену, сіндекану і люміїкану, за рахунок чого шкіра стає більш щільною і пружною, а зморшки розгладжуються).

СBD 

Канабідіол, більш відомий як CBD (КБД), – це природний екстракт канабісу, або звичайної коноплі. Зараз канабіноїди на піку своєї популярності в світі. Згідно з даними Американської академії дерматології, вони володіють протизапальними властивостями і можуть використовуватися для шкіри з проявами акне, екземи або різних дерматитів. Не варто хвилюватися: косметика з канабісом не впливатиме на психіку, оскільки вона не містить тетрагідроканабінолу (він лімітовано дозволений в косметиці лише в деяких країнах). Якщо ми говоримо не про чисті CBD, а про конопляну олію, то воно є прекрасним емолентом і відмінно пом’якшує шкіру.

! На сьогодні в нашій країні заборонено обіг канабісу для будь-яких інших цілей, окрім промислових. Косметика з вмістом коноплі належить до сірої правової зони в Україні, однак не можна не згадати про її популярність у світовій б’юті-індустрії.

AHA-кислоти 

Найчастіше зустрічаються саме молочна і гліколева, яблучна і винна. Всі AHA-кислоти мають anti-age ефект, оскільки збільшують синтез колагену і гіалуронової кислоти в епідермісі та дермі. Також вони прискорюють процеси відновлення шкіри за рахунок своєї ексфолювальної дії. Гліколева та молочна кислоти зменшують прояви гіперпігментації шкіри, причому не тільки за рахунок відновлення клітин епідермісу, а й внаслідок безпосереднього пригнічення тирозинази, а отже, синтезу меланіну. Кислоти незамінні в догляді, якщо ви хочете мати сяючу шкіру з мінімумом недосконалостей. Вводити всі кислоти в б’юті-рутину слід поступово, оскільки вони можуть спричинити роздратування. І важливий момент: використовуйте сонцезахисний крем з ефективним УФА-захистом, навіть якщо використовуєте косметику з кислотами взимку і не буваєте під відкритим сонцем.

УФ-фільтри

Безумовно, must-have в догляді за шкірою в будь-яку пору року. Фотостабільні фільтри, що захищають в широкому діапазоні, – це запорука молодості вашої шкіри надовго. Немає сенсу використовувати найбільш передову активну anti-age косметику, якщо щодня ви не захищаєте вашу шкіру і вона зазнає впливу УФА-випромінювання, внаслідок чого руйнуються найважливіші структури в нашій шкірі – колаген, еластин і ДНК. Тому денний крем обов’язково має містити фільтри, що захищають від довгих УФА-променів, ІЧ і синього світла. Останні також є потужними тригерами вільних радикалів у шкірі. На упаковках шукайте такі назви фільтрів: Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Methylene Bis Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Tris-Biphenyl Triazine – найсучасніші фільтри з ідеальним профілем ефективності й безпеки.

Косметика для ухода за кожей

Все, про що ми говорили вище, – це класика активних компонентів (ну за винятком хіба що канабіноїдів). Якщо ж говорити про ті активи для шкіри, які стали популярні не так давно і тренд на їх використання буде тільки зміцнюватися, то до них належать такі інгредієнти. 

1) Адаптогени – натуральні активні компоненти, які допомагають шкірі адаптуватися до різних зовнішніх факторів стресу – полютантів у повітрі, УФ-випромінювання. До такого класу належать екстракти рослин – морінга, мака, родіола рожева, лимонник китайський, куркума, а також екстракти грибів, наприклад, гриба рейши або чага. BASF в 2019 році випустив на ринок Inolixir® – унікальний екстракт гриба чага, одержуваний екологічним методом субкритичної екстракції. Inolixir® здатний усунути прояви втоми і стресу з обличчя, впоравшись з тьмяністю шкіри і почервонінням. 

2) Суперфрукти і суперовочі – так, досі в тренді. Тут керує різноманітність: від тропіків (ананас, рамбутан, папайя, лічі) до більш звичних нам продуктів (огірок, гарбуз, томати), а ось ягоди годжі, які були колись на піку, втрачають свою популярність через те, що не виправдали очікувань споживачів у плані співвідношення ціна/ефективність.

3) Ферментовані активи – результат біотехнологічних перетворень під впливом специфічних мікроорганізмів. Вважається, що ферментований продукт має більшу біодоступність, за рахунок чого активніший. У косметиці можна зустріти ферментовані екстракти різних рослин, дріжджі та протеїни. Так, BASF випускає актив Relipidium® на основі спеціального дріжджового екстракту, біоферментованого штамом лактобактерій Плантаріум. У результаті ми отримуємо унікальні за характеристиками пептид і коротколанцюгову жирну кислоту, за рахунок яких Relipidum® володіє не тільки зволожувальними властивостями, але і відновлює мікробіом. 

4) Активні компоненти на основі рослин, які ростуть в місці виробництва або поширення бренду, – це наслідок тренда, пов’язаного зі стійким розвитком й усвідомленим споживанням. Багато західних брендів підкреслюють, що продукт містить той чи інший активний компонент, отриманий з місцевої рослини або чагарнику. У концерну BASF дуже широка географія джерел для активних інгредієнтів, тому ми можемо запропонувати актив з рослин, поширених в Україні, Росії, Західній Європі, країнах Скандинавії, Африки, Південної та Північної Америки, Південно-Східної Азії.

5) Активні компоненти, що підтримують і відновлюють мікробіом шкіри. Йдеться не тільки про шкіру обличчя, але і тіла, голови. Причому особливо гострі проблеми мікробіому виникли під час пандемії COVID-19, коли часте і тривале носіння масок стало призводити до погіршення шкіри обличчя, появі прищів, почервоніння, посилення чутливості. Цей тренд дуже швидко поширюється між категоріями: спочатку з’явилися продукти для обличчя з турботою про мікробіом, тепер все частіше зустрічаються засоби для скальпа і навіть порожнини рота, що підтримують природний мікробіом. Це можуть бути пребіотики – ті компоненти, які є джерелом їжі для добрих мікроорганізмів, які проживають на шкірі (наприклад, різні полісахариди, амінокислоти, пептиди тощо), або пробіотики – мікроорганізми, корисні для організму (це різні лізати бактерій тощо ). Сюди ж можна віднести і більш інноваційні інгредієнти, які дозволяють впливати на рецептори шкіри, що відповідають за механізми регулювання присутності на ній патогенних і «добрих» мікроорганізмів. До таких належить актив від BASF Relipidium®, про який йшлося вище.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!