Гліцерин: застосування, користь і шкода

  • Трихологія

  • Акне

  • Пігментні плями

    Пігментні плями

  • Туризм в Україні 2021

  • Весільний переполох

Гліцерин є одним з найбільш поширених компонентів косметики. Поряд з водою він забезпечує відмінне зволоження шкіри, має низку корисних властивостей і відмінний профіль безпеки. Все, що потрібно знати про цю речовину, – в нашій статті.

Гліцерин – це відомий зволожувач, з в’язкою структурою, безбарвний, нічим не пахне. Гліцерин добре розчиняється в воді та спирті, та й сам може бути розчинником. Сьогодні гліцерин є в складі більшості косметичних засобів та засобів особистої гігієни. Про корисні і шкідливі властивості гліцерину, а також допустимі концентрації в косметиці читайте далі.

Походження гліцерину: тваринне або рослинне?

Гліцерин – це спирт триатомний, на відміну від простих двоатомних спиртів цей компонент не токсичний і безпечний для організму. Він буває тваринного і рослинного походження. У природі гліцерин зустрічається в складі складних ефірів з вищими жирними кислотами (тобто олій і жирів) і міститься у всіх тканинах тварин, рослин і людини, зокрема шкірі та крові.

Гліцерин також може бути отриманий з природних джерел (наприклад, соєвих бобів, вина, пива, хліба, тростинного або кукурудзяного сиропу) або виготовлений синтетичним шляхом. Синтетична форма хімічно ідентична природному гліцерину, й організм обробляє їх однаково. Альтернативні назви гліцерину – гліцерин і пропантриол-1,2,3.

Зовні ця речовина являє собою прозору сиропоподібну рідину з солодким смаком. Крім косметики, гліцерин також широко використовується в харчовій промисловості і лікарських препаратах. У харчових продуктах і напоях він служить зволожувачем, розчинником і підсолоджувачем, а також допомагає продовжити їх термін придатності.

Як гліцерин використовується в косметиці

Гліцерин використовується в косметиці та засобах особистої гігієни в основному, щоб забезпечити гладкість, м’якість і мастило. Він притягує вологу і створює на поверхні епідермісу найтоншу плівку, яка зберігає воду, запобігаючи її втраті. Існує міф, що гліцерин навпаки витягає вологу і сушить шкіру. Однак це помилка: зневоднення виникає, тільки якщо речовина використовується в чистому вигляді. Але без розведення водою гліцерин в косметології не застосовується.

Гліцерин використовується в безлічі косметичних продуктів і засобах для ванни, таких як сонцезахисні та зволожувальні креми для обличчя і тіла, лосьйони, декоративна косметика, продукти з догляду за волоссям та ротовою порожниною, креми для гоління, мило, інтимні гелі, засоби для вмивання, засмаги і дитячі товари.

Гліцерин: застосування, користь і шкода

Корисні властивості гліцерину

У допустимій концентрації гліцерин позитивно впливає на шкіру, підвищує її еластичність і усуває сухість. Описані випадки, коли гліцерин в складі зволожувального крему для догляду сприяв швидкій регенерації епідермісу, пошкодженого дерматитом і псоріазом.

До ключових властивостей гліцерину можна віднести його гігроскопічність (його молекули поглинають і накопичують вологу, проникають у глибокі шари шкіри і сприяють насиченню на всіх рівнях), захисну функцію (він заповнює дрібні зморшки і мікротріщини, завдяки чому перешкоджає попаданню забруднень і зовнішніх подразників) і те , що він є важливим компонентом епідермісу.

Гліцерин виробляють клітини людського організму, він є активним учасником внутрішньої системи циркуляції води в клітинних мембранах. Якщо з якихось причин його вироблення знизилося, то косметичний засіб з гліцерином допоможе заповнити брак вологи.

Шкідливі властивості гліцерину

Нашкодити шкірі може тільки «чистий», нерозбавлений водою гліцерин або його високий концентрат у косметичній формулою. Тривале перебування під впливом такого зволожувача може спровокувати утворення вугрів, потемніння і надмірну сухість епідермісу. Якщо ви побоюєтеся, вибирайте продукти з рослинним гліцерином. В органічній речовині немає шкідливих домішок, тому очистити його набагато легше. У синтезованому гліцерині, отриманому лабораторним шляхом, ймовірність наявності шкідливих компонентів зростає.

Концентрація гліцерину в косметиці

 У складі зволожувальних засобів міститься до 65-80% води, на які припадає до 15% косметичного гліцерину. Якщо концентрація речовини значно перевищує допустиму норму, то після застосування засобу на шкірі утворюється плівка, що не висихає, що в результаті призводить до запалень і подразнень.

Складність у тому, що обсяг гліцерину з’ясувати неможливо, оскільки його процентне співвідношення не зазначається на упаковці продукту. Єдиний вихід – віддавати перевагу засобам, де зволожувач стоїть не на чолі списку, а ближче до кінця. Інгредієнти в складі вказуються в порядку убування, так ви підстрахуєтесь від надлишків речовини в обраному продукті.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також