Секретний інгредієнт: коєва кислота

  • Туризм в Україні 2021

  • Весільний переполох

  • Пілінги: все, що потрібно знати

  • Self-love: celebrate yourself

  • Абетка вітамінних добавок

    бады

Секретний інгредієнт: коєва кислота

Чому коєва кислота підходить для відбілювання шкіри при пігментації краще, ніж будь-яка інша кислота, і чим вона ще корисна в косметології? Читайте в цій статті.

Основне завдання коєвої кислоти – освітлення шкіри, тому тим, у кого є пігментні плями, варто більше дізнатися про цей компонент. У матеріалі розповімо, як працює коєва кислота від пігментації, чим вона ще хороша для краси і здоров’я і з якими ризиками і побічними ефектами може бути пов’язана.

Що таке коєва кислота

Коєва кислота – це хімічна речовина, отримана з деяких видів грибів, в тому числі Penicillium і Aspergillus. Вперше про неї заговорив професор фізіології рослин Кендо Сайто з Токіо: 1907 року він виділив кислоту як побічний продукт ферментації вареного рису цвіллю. Японською koji перекладається як «цвіль койі» або «цвіль кодзі» – так звані цвілеві грибки, які використовують, наприклад, у виробництві саке. Коєва кислота також є побічним продуктом ферментованого соєвого соусу і рисового вина.

Секретний інгредієнт: коєва кислота

Як працює коєва кислота

Цю речовину іноді використовують у харчовій промисловості як натуральний консервант. Однак більш широке застосування коєва кислота знайшла в медичних і косметичних продуктах, призначених для освітлення шкіри. Річ у тім, що коєва кислота здатна впливати на вироблення меланіну – природного пігменту в організмі, який надає очам, волоссю і шкірі певний колір.

Для підтримки виробництва меланіну необхідна амінокислота, яка називається тирозином. Коєва кислота пригнічує тирозин, що призводить до запобігання процесу формування клітин, які відповідають за колір шкіри (меланогенез). Звідси і твердження, що коєва кислота призначена для відбілювання шкіри.

Переваги коєвої кислоти

  1. Антивіковий ефект. Засоби з коєвою кислотою освітлюють епідерміс, зменшують видимість вікових плям і дефектів, спричинених впливом сонячних променів, це повертає шкірі більш молодий вигляд.
  2. Протигрибкові властивості. Вважається, що коєва кислота може бути корисна для профілактики і лікування деяких грибкових інфекцій, таких як «стопа атлета» і дріжджові інфекції.
  3. Антибактеріальна дія. Коєва кислота допомагає знизити ймовірність розвитку загальних типів бактеріальних інфекцій шкіри.
  4. Лікування мелазми. Продукти, що містять коєву кислоту, ефективні при зменшенні мелазми (потемніння шкіри, часто відбувається під час вагітності).
  5. Знебарвлення шрамів і рубців. Завдяки зменшенню темної пігментації, коєва кислота частково робить менш помітними деякі дефекти шкірного покриву, включаючи шрами і рубці.

Коєва кислота в косметології

Секретний інгредієнт: коєва кислота

Найчастіше коєву кислоту можна знайти в складі продуктів для здоров’я і краси шкіри, а саме для лікування шкірних захворювань, пов’язаних з впливом сонця, а також шрамів і вікових плям. Крім цього, коєва кислота може бути корисна людям з акне для видалення післязапальної пігментації. Її також використовують для освітлення шкіри в разі нестерпності гідрохінону.

Важливою перевагою коєвої кислоти перед іншими популярними освітлювальними інгредієнтами є те, що вона усуває пігментні плями не тільки внаслідок ефекту відбілювання, а й через зниження вироблення меланіну. Однак саме в поєднанні з такими компонентами, як вітамін С, арбутин, екстракт солодки, гліколева кислота та інші гидрокислоти ефективність коєвої кислоти проявляється максимально.

У яких засобах присутня коєва кислота

Більшість косметичних продуктів з коєвою кислотою призначено для використання на шкірі обличчя і шиї, тому часто вона зустрічається в кремах, лосьйонах, сироватках, пілінгу, а також очищувальному догляді. Безпечна концентрація коєвої кислоти в косметиці для домашнього використання – 1-4%.

Якщо говорити про професійні косметологічні процедури, то коєву кислоту використовують у складі комбінованих кислотних пілінгів і в мезотерапевтичних препаратах для корекції пігментації будь-якої природи.

Як правильно використовувати засоби з коєвою кислотою

Дерматологи рекомендують робити домашній догляд і процедури з коєвою кислотою у косметолога в період невисокою сонячної активності – з кінця вересня по кінець квітня. Вдома необхідно наносити засіб для догляду двічі на день – вранці та ввечері, а тривалість курсу процедур має становити не менше двох місяців або до досягнення бажаного ступеня освітлення шкіри.

Також важливо не забувати, що після використання догляду з кислотами обов’язково слід наносити вдень сонцезахисні засоби (в ідеалі з SPF 50), навіть у зимовий період.

Що стосується застосування косметичних засобів, що містять коєву кислоту, тут все залежить від конкретного продукту і рекомендацій виробника. Наприклад, сироватку необхідно залишити на шкірі на деякий час, щоб вона змогла абсорбуватися і надати ефект. У той час як інші продукти, такі як мило для рук, наносяться й одразу змиваються.

Секретний інгредієнт: коєва кислота

Ризики і побічні ефекти

Хоча коєва кислота в допустимої концентрації вважається безпечною для більшості людей, існують деякі запобіжні заходи та можливі побічні ефекти.

Є загальні протипоказання, які стосуються застосування будь-яких активних зовнішніх засобів:

  • пошкоджені шкірні покриви;
  • шкірні захворювання в стадії загострення;
  • вагітність і лактація;
  • індивідуальна нестерпність речовини.

До побічних ефектів належать:

  • ризик отримання сонячного опіку (будь-яка кислота може зробити шкіру більш сприйнятливою до негативного впливу сонця, а оскільки коєва кислота запобігає виробленню меланіну, що захищає шкіру від УФ-променів, вона робить шкіру більш вразливою до отримання опіку замість засмаги);
  • ризик спричинити контактний дерматит, що супроводжується висипом, свербінням і сухістю (особливо стосується людей з чутливою шкірою).

Концентрація коєвої кислоти в формулах може варіюватися залежно від виробника. Продукти з більш високою концентрацією коєвої кислоти з більшою ймовірністю спричинять подразнення.

У будь-якому випадку, аби бути впевненим у безпеці засобу з коєвою кислотою для вашої шкіри і необхідності її застосуванні, необхідно обов’язково проконсультуватися з фахівцем і враховувати можливі ризики, описані вище. Дерматолог-косметолог надасть вам індивідуальні рекомендації, зокрема частоту використання і концентрацію.

Підписуйтесь на наш Facebook і не пропускайте найкорисніші матеріали від Beauty HUB!

читайте також